“Mirela Vaida ne prezintă o rețetă SIMPLĂ de COZONAC MOLDOVENESC cu umplutură de nucă. “Este o rețetă pe care o pregătea mama mea. Garantez că rezultatul va fi un cozonac pufos și aromat”.

Mirela Vaida, reteta pentru cozonacul moldovenesc, împărtășită cu căldură și nostalgie. “Este o rețetă pe care o făcea mama când eram acasă. Așa o știu de la ea, așa o să o fac și eu. Este vorba despre cozonacul moldovenesc cu umplutură de nucă și rahat”, a mărturisit prezentatoarea de la Acces Direct.

Ingrediente pentru aluatul cozonacului:

– aproximativ 2 kg de făină albă
– apă minerală
– sare
– zahăr
– drojdie umedă sau uscată, dizolvată în lapte călduț
– unt gras și smântână grasă
– coajă de lămâie rasă
– esențe
– 6 ouă
– lapte călduț

Mod de preparare aluat:

“În primul rând, presărăm sarea peste făină, după care punem zahărul în cuibăraș. Apoi adăugăm drojdia dizolvată în lapte cald și amestecăm. Trebuie să știți că eu nu folosesc cantități precise, totul se face după ochi. Nu urmez rețete profesionale, ci gătesc după inspirație.

Acum adaug untul tăiat cubulețe. Este un unt gras și îl amestecăm cu făina și cu laptele. Adaug și câteva linguri bune de smântână. Amestecăm, apoi adăugăm ouăle. La cozonacul moldovenesc se pun multe ouă. Mama, de exemplu, punea patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu voi pune șase ouă.

Apoi adaugăm, pe rând, 6-7 gălbenușuri și amestecăm. Mai adăugăm și lapte, pentru a omogeniza compoziția. Adaugăm coaja de lămâie rasă și amestecăm bine. Punem și un pic de esență de rom, portocală și lămâie. Continuăm să omogenizăm, adăugând puțin lapte și apă minerală, pentru a aerisi aluatul. Începem să frământăm.

Aluatul este galben datorită gălbenușurilor, așa cum se face în Moldova. Chiar dacă nu am folosit foarte multe ouă, se poate observa că aspectul cozonacului este autentic. Îl voi lăsa să crească cam o oră, acoperit”, a explicat Mirela Vaida pe canalul său de YouTube, conform giveawayromania.com.

Ingrediente pentru umplutură:

– rahat tăiat cubulețe, dat prin zahăr pudră
– 1 kg de miez de nucă
– zahăr
– cacao
– lapte
– esențe
– stafide

Preparare umplutură cozonac moldovenesc:

“Luăm miezul de nucă, adăugăm zahăr și cacao și amestecăm. Turnăm puțin lapte și trebuie să obținem o pastă densă. Nu trebuie să fie prea lichidă, deoarece trebuie să se așeze bine pe foaia de cozonac. Amestecăm până se omogenizează bine.

Adăugăm puțină esență de rom, lămâie și portocală și amestecăm. O lăsăm așa să se omogenizeze. Luăm puțin unt și ungem tăvile, pentru a preveni lipirea cozonacului.

După ce aluatul a crescut, îl împărțim în patru, pentru că voi face doi cozonaci împletiți. Începem să întindem aluatul și adăugăm multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, deasupra umpluturii, punem rahat și stafide. Apoi rulăm fiecare bucată și împletim două câte două, apoi le așezăm în tavi.

Le acoperim și le lăsăm încă zece minute, în timp ce preîncălzim cuptorul. Între timp, am pregătit un amestec dintr-un gălbenuș și ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte de a-i pune la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute”, a mai adăugat Mirela Vaida.

Leave a Comment

Jador a dezvăluit secretul neintenționat! Cine este, de fapt, câștigătorul Survivor 2024

Survivor România 2024 se apropie de apogeul său, aducând cu sine surprize neașteptate și întorsături dramatice care au captivat publicul. Finala acestei ediții, desfășurată în exotica Republică Dominicană, promite să fie una dintre cele mai palpitante de până acum. După o serie de competiții aprige, trei concurenți au reușit să se evidențieze și să ajungă în marea finală: Iancu Sterp, Zanni și Andrei Ciobanu, toți făcând parte inițial din echipele Războinicilor și respectiv Faimoșilor.

În competiția Survivor, strategia și rezistența sunt la fel de esențiale ca și forța fizică, iar acești trei finaliști au demonstrat că pot combina aceste calități cu o adaptabilitate impresionantă. Fiecare dintre ei a intrat în show cu determinarea de a câștiga, trecând prin probe care i-au pus la grea încercare atât fizic, cât și mental.

Iancu Sterp, Zanni și Andrei Ciobanu sunt numele care vor lupta pentru premiul mare de 100.000 de euro și pentru prestigiosul trofeu Survivor România. Fiecare dintre acești concurenți a demonstrat nu doar abilități fizice remarcabile, ci și o rezistență psihologică de invidiat, elemente esențiale pentru supraviețuirea în condițiile dificile din Republica Dominicană.

Destinul finaliștilor este acum în mâinile telespectatorilor. Votul publicului va decide cine va pleca acasă cu marele premiu. Aceasta adaugă un element de imprevizibilitate, deoarece popularitatea fiecărui concurent va juca un rol crucial în această ultimă etapă a competiției.

“O să fie clar între Zanni și Iancu, Zanni are șanse foarte mari să câștige, Iancu la fel. Acum să vedem pe cine vor susține oamenii, mie îmi place de amândoi, nu am nicio problemă cu niciunul, Iancu are un suflet foarte bun, Zanni lucrează în fiecare zi la el și chiar cred că o să facă niște lucruri foarte mișto cu viața lui, am încredere în el.”, a declarat Jador în exclusivitate pentru SPECTACOLA.

Unul dintre momentele marcante ale sezonului a fost eliminarea timpurie a lui Jador, unul dintre concurenții inițiali ai echipei Faimoșilor. Jador a părăsit competiția cu regrete, în special datorită promisiunii neonorate că iubita sa, Oana Ciocan, să participe în show. Revenit acasă, artistul a exprimat că cea mai mare provocare pentru el a fost lipsa alimentației adecvate, care i-a testat limitele într-un mod pe care nu l-a anticipat.

“Oamenii care merg acolo sunt niște eroi, nu vă puteți imagina cât de greu este să nu mănânci. Poate pare ușor, oamenii cred că e fake tot, dar este enorm de greu, încercați să nu mâncați trei zile și o luați razna. La toți e așa, de asta muncim cu toții, nu? Să avem ce mânca, să bem ce ne place, să conducem ce ne place.”, a continuat acesta.

Leave a Comment