În Săptămâna Mare, există zile în care este considerat un mare păcat să faci curățenie. Află care sunt acestea în săptămâna următoare.

Credincioșii de rit ortodox intră, luni, în Săptămâna Mare, ultima săptămână din Postul Paștelui în care, în biserică, se oficiază slujbele numite Denii, pentru comemorarea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ. Mulți credincioși se întreabă care sunt zilele în care se poate face spălat în această perioadă.

Tradițiile acestei săptămâni includ liniștea și reculegerea, postul, curățenia trupească și spirituală, iertarea între oameni. Credințele populare spun că în Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cine își dă ultima suflare în aceste zile va merge în iad, pentru că “Raiul este închis”.

„În aceste momente ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă interioară, într-o stare de sobrietate și măreție în același timp, de tristețe, dar și de bucurie, de pocăință, dar și de nădejde. Fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie, din Călărași.

Iată când este permis și când nu este permis să se facă spălat în Săptămâna Mare:
Prima zi din Săptămâna Mare este dedicată curățeniei pentru Paște. Tradiția populară spune că în această zi totul trebuie scos la aerisit, se pot spăla haine, călca rufe și se pot face reparații necesare în casă.

Și în Martea Mare se pot spăla rufe, curăța geamurile și alte treburi casnice. Ziua mai este numită și Martea Seacă. Această zi este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a profețit distrugerea Marelui Templu și propriile Sale patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat.

Credincioșii sunt îndemnați la priveghere pentru a fi pregătiți spiritual și sufletește să-L întâmpine pe Mântuitorul Iisus Hristos.

În Miercurea Mare credincioșii au voie să sape, să curețe pomii. La finalul acestei zile, toți membrii familiei se ajută la treburile gospodărești. Toți creștinii ortodocși trebuie să știe că în Miercurea Mare nu se spală rufe. Miercurea Mare este ziua în care Iuda L-a trădat pe Hristos către farisei, pentru treizeci de arginți.

În Joia Mare se vopsesc ouăle. Se spune că cei care vopsesc ouăle în această zi sunt feriți de boli și necazuri.

Până în această zi, femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de teama să nu fie pedepsite de Joimarita, o femeie fioroasă care le pedepsea pe cele leneșe pe parcursul anului.

Nu este recomandat să se facă treburi casnice
Vinerea Mare este o altă zi în care este considerat păcat să se spele rufe. Tradiția creștin-ortodoxă amintește că în Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.

În Vinerea Mare se spune că este bine să se țină post negru. Cei care nu țin post negru în Vinerea Mare nu trebuie să mănânce urzici și să consume oțet, deoarece Mântuitorul, când a fost răstignit pe cruce, a fost bătut cu urzici, iar când a cerut apă, buzele Sale au

fost umezite cu oțet. În Vinerea Mare nu este recomandat să se facă treburi casnice.

În Vinerea Mare nu se vopsesc ouă. Credincioșii ortodocși care nu au vopsit ouă Joi trebuie să știe că mai pot vopsi ouă în Sâmbăta Mare, nu în Vinerea Mare.

Sâmbăta, Iisus Hristos a fost înmormântat, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În seara de Sâmbătă, în bisericile ortodoxe se aprind luminile și are loc slujba de Înviere.

Leave a Comment

De fapt, ce conține smântâna Pilos vândută la Lidl? Românii nu sunt conștienți de ce achiziționează.

Smântâna Pilos de la Lidl, o opțiune populară dar adesea trecută cu vederea de către mulți români, este un produs care ocupă un loc semnificativ pe rafturile magazinelor Lidl din România. Această smântână, apreciată în mod deosebit de consumatorii români, se remarcă prin gustul său lăptos și consistența cremoasă, având un conținut de grăsime de 20%. Un aspect esențial este că acest produs nu conține aditivi conservanți sau grăsimi vegetale adăugate, fiind complet natural.

Cu toate acestea, în ciuda caracteristicilor sale apreciate, conform unei analize nutriționale realizate de Open Food Facts, smântâna Pilos obține un scor nutrițional destul de scăzut, fiind în special deficitară în proteine, fibre și fructe, legume, și nuci adăugate.

Este demn de menționat că smântâna Pilos este obținută din smântână pasteurizată și culturi lactice selecționate, fiind astfel un produs complet natural, fără adaosuri artificiale. Însă, specialiștii în nutriție ne avertizează în legătură cu consumul de smântână vegetală, care conține grăsimi similare margarinei și nu oferă aceleași beneficii ca smântâna naturală.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic subliniază că produsele lactate vegetale nu sunt o alternativă sănătoasă și că este crucial să citim cu atenție etichetele produselor pe care le achiziționăm, pentru a fi informați cu privire la compoziția lor exactă și efectele asupra organismului.

Astfel, consumatorii de smântână Pilos de la Lidl sunt încurajați să fie mai atenți la informațiile de pe etichetă și să aleagă cu înțelepciune produsele pe care le includ în dieta lor zilnică, pentru a beneficia de avantajele unei alimentații echilibrate și sănătoase.

Leave a Comment