De păstrat pentru masa de Paște! Friptură de miel la cuptor cu vin și usturoi verde.

Pentru a pregăti o delicioasă friptură de miel, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente:

– 2 pulpe de miel (carne de miel cu os)
– 1 legătură de usturoi verde (aproximativ 10 fire de usturoi proaspăt)
– 2 linguri de ulei
– 1 linguriță de sare
– 1 linguriță de piper negru măcinat
– 1 linguriță de boia de ardei dulce
– 300 ml de vin alb
– 1 ceașcă de apă

Mod de preparare:

Pentru început, selectăm o carne de miel tânără și crescută în mediul rural din România, cu o greutate maximă de 10-12 kg, deoarece acest tip de miel se va găti mai repede și va avea un gust autentic.

Carnea de miel (pulpele) se curăță ușor de grăsime (seu de miel), se spală și se lasă să se scurgă puțin de apă.

Usturoiul verde, împreună cu frunzele, se curăță și se spală.

Folosind un cuțit subțire, se crestează pulpele de miel și se fac mici incizii în 2-3 locuri, apoi în aceste incizii se introduc firele de usturoi.

Carnea de miel se condimentează după gust cu sare, piper și boia, iar între timp în incizii se introduce câte un fir de usturoi.

Se unge o tavă de cuptor cu puțin ulei, se așază frumos pulpele de miel, iar din firele de usturoi rămase se împletesc câteva coronite care se pun printre bucati.

Se stropește carnea cu ulei, apoi se adaugă o ceașcă de apă și una de vin alb. Tava de friptură se acoperă cu folie de aluminiu sau hârtie de copt și se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute.

În timp ce friptura este în cuptor, se poate pregăti o garnitură formată din salată de varză proaspătă sau o salată de sezon cu salată verde, ceapă verde, ridichi, ulei de măsline, oțet de mere, mărar și pătrunjel proaspăt.

După 30 de minute, se scoate tava din cuptor, se înlătură folia de aluminiu, se întorc bucățile de carne și se adaugă restul de vin alb.

Se continuă coacerea fără folie de aluminiu încă 30 de minute, până când carnea este frumos rumenită și sosul a scăzut puțin.

Friptura de miel este o rețetă tradițională și delicioasă pentru masa de Paște, nelipsită din meniul pregătit pentru această sărbătoare.

Poate fi servită alături de o garnitură de cartofi, mujdei de usturoi sau alte preparate tradiționale de Paște, fiind un adevărat deliciu pentru întreaga familie.

O masă de sărbătoare autentică și plină de savoare, cu aroma inconfundabilă a fripturii de miel la cuptor! Poftă bună!

Leave a Comment

Se modifică data de Paște? Paștele Ortodox și cel Catolic să fie sărbătorite în aceeași zi

Patriarhul Constantinopolului exprimă o dorință arzătoare: ca sărbătoarea Paștelui Ortodox și cea catolică să coincidă. El speră că, începând de anul viitor, creștinii din întreaga lume vor sărbători Învierea Domnului în aceeași zi.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, ocupantul primului loc în cadrul Bisericilor Ortodoxe, manifestă dezamăgirea față de absența unei date unificate pentru celebrarea Paștelui între credincioșii catolici și cei ortodocși.

Anul 2025 va marca 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea, primul sinod ecumenic care a stabilit regulile referitoare la data Sfintei Paști. Patriarhul Constantinopolului subliniază importanța unificării datei acestei Zile Sfinte în contextul acestei aniversări. El este optimist că se va ajunge la un consens în privința unei date comune începând de anul viitor.

Cu câțiva ani în urmă, el a subliniat că stabilirea unei date comune pentru sărbătorirea Sfintei Paști este un subiect crucial care merită să fie discutat.

„Îl rugăm pe Domnul Slavei ca viitoarea sărbătoare a Paștelui de anul viitor (n.r. – 20 aprilie conform ambelor calendare, iulian pentru ortodocși și gregorian pentru catolici) să nu fie doar o coincidență, ci să devină începutul unei date unice pentru celebrarea lui atât de către creștinismul răsăritean, cât și de cel occidental.

Suntem optimiști, deoarece există bunăvoință și voință din ambele părți. Pentru că, într-adevăr, este un scandal să sărbătorim separat evenimentul unic al singurei Învieri a Unicului Domn!”, a spus el pentru „Orthodox Times”.

De ce Paștele Ortodox și cel catolic sunt sărbătorite în zile diferite?
În acest an, Paștele Catolic a avut loc cu o lună înainte de Paștele Ortodox. Catolicii au sărbătorit Învierea Domnului pe 31 martie, în timp ce ortodocșii o vor celebra abia pe 5 mai. Există și situații în care cele două sărbători coincid în aceeași zi.

Data Paștelui este determinată de două fenomene naturale distincte. Calculul datei ține cont de două evenimente naturale: echinocțiul de primăvară (dată fixă) și luna plină (dată variabilă). Al doilea fenomen face ca data Sfintei Zile să difere anual. Utilizarea a două calendare distincte explică discrepanța dintre catolici și ortodocși. Biserica Catolică se bazează pe echinocțiul de primăvară, conform calendarului gregorian. În contrast, Biserica Ortodoxă îl calculează după calendarul iulian.
Paștele Catolic poate avea loc în luna martie sau în luna aprilie, în timp ce Paștele Ortodox poate fi în aprilie sau mai, niciodată în martie.

Leave a Comment