Nimeni nu știa asta până acum! Dacă te-ai născut înainte de ’89, trebuie să descoperi și tu

Cei născuți înainte de anul 1989 au fost marcați de o caracteristică distinctă care a definit această generație și care probabil va continua să fie resimțită și în viitor, subliniind diferențele între ei și cei născuți în alte perioade.

Un aspect remarcabil al copiilor născuți în perioada căderii comunismului este înălțimea lor, care se situează sub media celor născuți înainte sau după acea perioadă.

Un studiu realizat de BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) arată impactul pe care căderea comunismului l-a avut asupra generațiilor din statele Europei Centrale și de Est, precum și din fosta Uniune Sovietică.

Conform acestui studiu, copiii născuți în perioada de tranziție sunt mai scunzi în înălțime decât cei născuți înainte sau după acest moment istoric.

Diferența de înălțime între aceste două grupuri, deși subtilă, este semnificativă. Studiul a analizat 51.000 de gospodării din 29 de foste state comuniste, precum și patru state occidentale care nu au fost sub regim comunist.

Specialiștii au constatat că cei născuți în perioada căderii comunismului au o înălțime medie cu aproximativ 1,1 centimetri mai mică decât cei născuți în alte perioade.

BERD a ajuns la concluzia că înălțimea medie a adulților din eșantion a început să scadă cu doi-trei ani înainte de căderea comunismului, iar tendința de creștere a revenit abia după șase-șapte ani.

Studiul a identificat mai multe motive pentru această diferență de înălțime. În primul rând, perioada tranziției a fost marcată de o recesiune severă în statele care au trăit sub comunism, iar această scădere în înălțime a fost mai pronunțată în țările cu un produs intern brut per capita mai mic de 15.000 de dolari.

De asemenea, primii ani ai tranziției au adus cu sine o dezorganizare a serviciilor publice, în special în domeniul sănătății, ceea ce a avut un impact asupra dezvoltării fizice a copiilor.

Prin urmare, studiul subliniază faptul că perioada comunistă a lăsat urme adânci în viața oamenilor, afectând nu doar aspecte mentale, ci și aspecte fizice, înălțimea fiind doar una dintre caracteristicile care reflectă aceste schimbări.

Leave a Comment

O tânără româncă a surprins Italia! A devenit iubita unui italian cu dizabilități, apoi… Iată ce i-a făcut această femeie! L-a adus la disperare.

O femeie româncă este acuzată că l-a înșelat pe un italian în vârstă de 57 de ani, care este invalid. Ea a profitat de starea de sănătate fragilă a bărbatului și l-a manipulat să semneze cecuri în alb și să-i dea bani cash.

Evenimentele au avut loc în Vetralla, provincia Viterbo, unde atât românca, cât și italianul, sunt rezidenți.

Initial, femeia a fost angajată pentru a se ocupa de treburile casnice și pentru a avea grijă de bătrânul invalid, însă ulterior ea a început să exploateze situația în avantajul său.

“Am acceptat-o în casa mea ca îngrijitoare. Dar, uneori, relația noastră a depășit limitele afecțiunii obișnuite. S-a transformat în ceva mai mult decât simplă îngrijire”, a mărturisit bărbatul de 57 de ani în sala de judecată, el fiind constrâns să stea în scaunul cu rotile de ani de zile.

“Bărbatul de 57 de ani a fost prezentat acestei femei în 2012 de fostul partener al fiicei sale. Din cauza singurătății și a invalidității sale totale, el simțea nevoia să fie îngrijit în toate aspectele vieții”, a explicat bărbatul.

“Astfel, am convenit asupra unui salariu de 250 de euro pe lună, plus o compensație de 50 de euro pentru fiecare act sexual. Dar, banii pe care i-am oferit nu i-au fost suficienți: după un timp, românca a început să ceară mai mulți bani și să solicite semnarea cecurilor în alb pentru ea. A făcut chiar și amenințări”, a adăugat italianul.

“Femeia a adus în casa mea mai mulți bărbați, care m-au agresat fizic și m-au constrâns să semnez acele cecuri în alb pe care ea le dorea atât de mult”, a mărturisit bărbatul.

Deși a fost agresat de patru ori, italianul a avut curajul să o denunțe pe româncă.

“Am mers la carabinieri și le-am povestit tot ce se întâmpla, dar ulterior a trebuit să mă mut la fratele meu în Trento. Nu mai puteam rămâne în Vetralla, deoarece îmi era teamă și nu mai aveam bani pentru a trăi. Am pierdut totul, am acumulat datorii și conturi de plată. Am rămas fără nimic: când am reușit să o alung din casă, ea a luat chiar și chiuveta din baie cu ea”, a concluzionat bărbatul.

Leave a Comment