Azi e sărbătoare mare ! Este ziua în care mergem la biserică și dăm pentru sufletele celor adormiți

Pe 27 aprilie 2024, în Calendarul ortodox, sărbătorim Sfântul Apostol Simeon și Sâmbăta Floriilor, ziua de dinaintea Intrării Domnului în Ierusalim. Sfântul Apostol Simeon, fiu al lui Cleopa și frate mai mic al Sfântului și Dreptului Iosif, a fost ales episcop în Ierusalim după uciderea Sfântului Apostol Iacov. A suferit moarte martirică în timpul domniei împăratului Traian pentru credința sa în Hristos și pentru originea sa nobilă din casa regelui David.

Această zi este marcată și de Sâmbăta lui Lazăr, ultima zi din Postul Paștelui în care se fac pomeniri pentru cei trecuți în neființă, tradiție care va fi reluată după Săptămâna Luminată. Sâmbăta lui Lazăr marchează întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu Marta și Maria, surorile lui Lazăr, în Betania, unde acesta l-a înviat pe prietenul Său Lazăr din morți.

Această întâlnire prevestește Învierea și este considerată o “mică înviere” deoarece arată puterea lui Hristos de a învia pe cei morți. În următoarea zi, Duminica Floriilor, este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim, momentul în care Iisus Hristos a fost întâmpinat cu ramuri de salcie de către creștini înainte de Paști.

Sâmbăta lui Lazăr este cunoscută și ca Moșii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletele celor decedați și se pregătesc plăcinte cu mere pentru a fi dăruite vecinilor și rudelor. Copiii colindă cu crenguțe de salcie sfințite și sunt întâmpinați cu bucurie, iar gazdele își împodobesc casele cu salcie în semn de optimism și speranță. De asemenea, fetele tinere plantează flori, iar femeile pregătesc plăcinte pentru a fi dăruite, într-un gest tradițional de generozitate și comunitate.

Aceste obiceiuri și tradiții aduc o atmosferă de bucurie și solidaritate în comunitate și marchează trecerea de la Postul Paștelui la Săptămâna Patimilor înainte de sărbătoarea Învierii.

Aceste obiceiuri și tradiții aduc o atmosferă de bucurie și solidaritate în comunitate și marchează trecerea de la Postul Paștelui la Săptămâna Patimilor înainte de sărbătoarea Învierii.

Sâmbăta lui Lazăr este și o ocazie de reflecție și pregătire spirituală pentru sărbătorile Pascale. În timp ce se aduc pomeniri pentru cei dragi care au plecat dintre noi, se începe să se simtă în aerul primăverii bucuria Învierii.

Astfel, Sâmbăta lui Lazăr este o zi de tranzitie și de pregătire atât spirituală, cât și practică pentru sărbătorile pascale care urmează, aducând în sufletele credincioșilor un amestec de nostalgia trecutului și a anticipația bucuriei viitoare.

Leave a Comment

Familia lui Jador se extinde! Artistul a anunțat vestea într-un mod unic: “Mulțumim Doamne pentru tot!”

Jador a știut cum să țină în priză pe toți fanii cu ultima sa postare! Artistul și partenera lui de viață au stârnit zvonuri că s-au căsătorit?!

Cu o apariție impecabilă și elegantă, parcă pregătiți pentru o ceremonie civilă, Jador și Oana Ciocan au făcut o declarație importantă în mediul online, lăsându-i pe toți să creadă că au spus “DA” în fața altarului. Însă adevărul este mai subtil decât atât. Hai să clarificăm situația!

Recent, cei doi au ajuns în Dubai, anunțând că vor locui acolo pentru o perioadă nedeterminată. Și de abia ce au făcut acest anunț, când Jador le-a pregătit o nouă surpriză fanilor săi din online, sugerând că el și Oana Ciocan s-au căsătorit. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple, pentru că artistul a lăsat să se înțeleagă că au creat împreună un videoclip și că în viața lor de cuplu a avut loc un eveniment semnificativ.

Chiar dacă nu a explicat clar ce s-a întâmplat, în secțiunea de comentarii, internauții i-au urat rapid o căsnicie fericită și îndelungată.

Pe lângă aceasta, un alt lucru care a stârnit curiozitatea fanilor a fost faptul că, în filmulețul postat, Jador a adăugat un emoticon cu un copil, sugerând că vor deveni părinți. Astfel, admiratorii au început să bănuiască că Oana Ciocan ar putea fi însărcinată și că, pentru moment, cei doi preferă să fie discreți și să lase lucrurile să se desfășoare firesc.

Comentariile venite din partea internauților au fost pline de urări de fericire și încurajări pentru cuplu: „Sarcină ușoară! Felicitări, Oana!”, „Casa de piatră și sarcină ușoară! Felicitări, dragilor”, „Vă doresc multă fericire împreună și mulți copii, care sunt o binecuvântare”, „Superbi! Multă fericire, sănătate și numai momente fericite alături de aleasa inimii tale!” – acestea sunt doar câteva dintre mesajele primite de la admiratorii lor.

Leave a Comment