Astfel, nu mai riști să pierzi garanția de 50 de bani. Vezi cum poți evita să returnezi ambalajele SGR. “Am reușit să mă debarasez de maldăre de PET-uri…”

Un român a găsit o soluție ingenioasă pentru a evita să acumuleze stive de PET-uri și să le returneze în schimbul unei garanții de 50 de bani. În plus, acum se bucură și de o sursă de apă mai sănătoasă.

Metoda ingenioasă folosită de un român pentru a elimina necesitatea returnării ambalajelor în sistemul SGR
Din luna noiembrie a anului 2023, România a implementat măsuri mai stricte pentru a limita consumul de plastic, având ca scop protejarea mediului și reducerea poluării. Una dintre aceste măsuri a fost introducerea sistemului național de Garanție-Returnare (SGR), care presupune achitarea unei sume de 50 de bani pentru fiecare băutură achiziționată din magazine, suma care este returnată doar în cazul în care ambalajul este returnat.

Drept urmare, mulți români se văd acum în situația de a aduna o cantitate considerabilă de PET-uri pentru a recupera acei 50 de bani. Totuși, un român a găsit o soluție inteligentă pentru a evita această corvoadă, instalându-și un filtru de apă acasă.

Acum doi ani, a decis să-și monteze în propria locuință o stație de osmoză inversă, un filtru de apă avansat care elimină impuritățile din apă. Conștient de faptul că PET-urile nu reprezintă o sursă sigură de apă curată, acest individ și-a asigurat o modalitate de a consuma apă mai sănătoasă.

”Cu doar două săptămâni în urmă am aflat despre legea reciclării… nu știam că a fost adoptată o astfel de lege în România. Nu cred că este o măsură rea, Germania folosește un mecanism similar de aproape două decenii. Impactul acestei legi asupra mea a fost minim, deoarece nu consum băuturi alcoolice sau sucuri, ci doar apă și lapte. Dacă nu te afli în aceeași situație ca și mine, atunci acest mesaj NU este relevant pentru tine.

Acum doi ani am decis să achiziționez o stație de osmoză inversă și 5-6 sticle de sticlă pentru a îmbutelia apa filtrată. Acest mesaj nu este o reclamă pentru companiile care produc astfel de filtre, dar dacă cineva este interesat de filtrul pe care l-am achiziționat, sunt dispus să ofer detalii în privat.”, a scris individul pe Reddit.

Costurile unei stații de osmoză inversă
Românul a oferit și detalii despre costuri. Inițial, a plătit aproximativ 900 de lei pentru filtru și sticlele de sticlă. Ulterior, a cheltuit aproximativ 300 de lei pe an pentru schimbarea periodică a filtrelor. Calitatea apei este verificată regulat, iar până în prezent nu a întâmpinat nicio problemă. Pentru cei interesați, el a explicat pe scurt și procesul de instalare.

”Cu un cost inițial de aproximativ 900 de lei (pentru filtru și sticle) și aproximativ 300 de lei pe an (pentru schimbarea periodică a filtrelor începând cu al doilea an), am reușit să scap de acumularea săptămânală de PET-uri și să le duc la reciclare. Calitatea apei este verificată periodic, iar în cei 24 de ani de utilizare nu am întâmpinat nicio problemă. Folosesc apa atât pentru băut, cât și pentru gătit.

Cum funcționează? Am instalat o baterie separată pe blatul bucătăriei prin care consum apa filtrată. Dacă locuiești în chirie și nu poți face modificări în locuința ta, poți lua în considerare schimbarea bateriei de la chiuvetă cu una cu 3 căi și montarea unui colier pentru scurgerea apei reziduale.”, a explicat românul.

Leave a Comment

Trebuie să vizitezi măcar o dată în viață această insulă din București. Te vei impresiona de acest loc.

Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut anterior sub denumirea de Parcul IOR, găzduiește un ecosistem remarcabil declarat zonă protejată, numită Insula Rațelor, accesibilă doar pe apă și acoperită de o vegetație bogată, fiind căminul diverselor specii de păsări.

Insula Rațelor – un sanctuar natural
În inima Parcului Alexandru Ioan Cuza din Sectorul 3 al Bucureștiului, în trecutul cunoscut ca Parcul IOR, există o mică oază sălbatică, accesibilă doar pe apă cu barca.

Această insulă, numită Insula Rațelor, se află pe lacul Titan, împărțit în două de Podul Liviu Rebreanu, în zona Titan 1 și zona Titan 2. Ea reprezintă un mic paradis natural, cu vegetație luxuriantă, unde trăiesc rațe sălbatice, lebede, broaște țestoase și diverse specii de păsări acvatice.

Autoritățile au desemnat Insula Rațelor drept zonă protejată, iar în afara ei, Parcul Alexandru Ioan Cuza mai adăpostește și alte insule precum Insula Pensionarilor, Insula Pescarilor, Insula Cățeilor și Insula Artelor.

Deși Insula Rațelor este situată în apropierea aleii principale a parcului, accesul este restricționat, fiind permis doar cu bărci sau hidrobiciclete închiriate de la debarcaderul parcului. Cu toate acestea, locuitorii din București pot interacționa cu păsările de pe insulă oferindu-le hrană și bucurându-se de spectacolul natural oferit în Parcul Alexandru Ioan Cuza.

Al doilea cel mai mare parc din București
Parcul Alexandru Ioan Cuza, a cărui amenajare a început în anul 1965, se întinde pe o suprafață de aproximativ 85 de hectare și este al doilea cel mai mare parc din București.

Ariile naturale protejate includ “zonele terestre și acvatice care găzduiesc specii de plante și animale sălbatice, elemente și formațiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, științifică, culturală sau recreativă deosebită, care beneficiază de un regim special de protecție și conservare, conform prevederilor legale”.

Aceste arii protejate pot fi de interes național, internațional sau comunitar, cum este și cazul Insulei Rațelor, care este considerată un “sit de importanță comunitară, zonă specială de conservare și zonă de protecție specială avifaunistică”.

Leave a Comment