Marți Mare – Săptămâna Patimilor. Ce este interzis să faci

Martea Mare, cunoscută și sub numele de “Martea Seacă”, este a doua zi din Săptămâna Mare, o perioadă solemnă în calendarul creștin ortodox. Această zi este marcată de unele obiceiuri și tradiții specifice, care au o semnificație profundă și sunt respectate cu sfințenie de credincioși.

În această zi, bărbații sunt îndrumați să își încheie toate activitățile agricole din câmp, după care să își ajute soțiile în gospodărie. De asemenea, se evită consumul de mâncăruri care conțin oțet, conform tradiției.

Activitățile casnice precum aspiratul, măturatul, spălatul geamurilor și alte treburi grele din curte și grădină sunt binevenite în această zi. Este ultima ocazie pentru bărbați să lucreze la câmp sau să facă lucrările de spălare și călcare.

De asemenea, se spune că este nepotrivit să te speli pe cap în această zi, deoarece s-ar putea pierde din sănătatea părului conform tradiției populare.

Începând cu Martea Mare, bărbații sunt îndrumați să rămână în casă și să își ajute soțiile în toate activitățile gospodărești. În multe zone rurale, femeile obișnuiesc să ofere pomană în această zi, oferindu-le vecinilor Pască și vin roșu.

În cadrul slujbei din Martea Mare, se săvârșește uscarea și sfărâmarea Sfântului Agnet, care este sfințit în timpul Liturghiei Sfântului Vasile. Acesta este folosit ulterior în cursul întregului an pentru a împărtăși bolnavii sau persoanele care nu pot ajunge la biserică din motive întemeiate. Există și o superstiție conform căreia în Martea Mare, toți trebuie să se spele ritualic pentru a se feri de bolile care pot apărea.

După Martea Mare, gospodinele sunt sfătuite să nu spele și să nu calce rufe în zilele următoare.

În cadrul predicii ortodoxe din Martea Mare, credincioșilor li se amintește să se întărească în post, să nu cedeze lenei și adormirii sufletești, și să păstreze trezvia duhovnicească. Cuvintele esențiale cântate în biserici în această zi, conform Triodului, subliniază importanța vigilenței și a trăirii în sfințenie în așteptarea venirii Mirelui cel fără de moarte.

Leave a Comment

Astrele au un impact asupra vieții noastre. Trei semne zodiacale au șansa să își împlinească dorințele.

Mercur, planeta comunicării și gândirii, intră în zodia Berbecului în intervalul 10 martie – 15 mai, incluzând și o perioadă de retrogradare între 1 și 15 aprilie.

În această perioadă, ne aflăm într-un dinamism continuu, având tendința de a privi mereu înainte și de a ne concentra pe următorul pas în evoluția noastră. Mercur în Berbec este favorabil pentru deschiderea liniilor de comunicare și pentru exprimarea fără inhibiții a gândurilor și sentimentelor noastre. Fiindcă Berbecul este asociat cu conceptul de “eu”, ne simțim încurajați să ne exprimăm opiniile în mod direct. Cu toate acestea, această dorință puternică de sinceritate și transparență poate crea dificultăți în situațiile care necesită colaborare, compromis și empatie.

Iată cum sunt influențate fiecare zodie de tranzitul lui Mercur în Berbec în 2024:

Berbec: Veți lupta pentru a vă atinge obiectivele, începând o nouă călătorie. Veți fi vocali, deschiși și veți spune în mod direct ceea ce doriți și gândiți.

Taur: Veți avea o intuiție puternică și o capacitate extraordinară de a înțelege situațiile, însă sentimentele voastre vor fi ascunse, făcându-vă dificil să vă exprimați gândurile.

Gemeni: Veți experimenta o perioadă de comunicare efervescentă cu prietenii și în cadrul grupurilor și asociațiilor. Veți face planuri inteligente și perspective.

Rac: Mercur va sprijini comunicarea publică și socială în săptămânile următoare, având un impact pozitiv asupra carierei. Vei avea mai mult curaj și idei îndrăznețe, dar răbdarea va fi limitată.

Leu: Veți manifesta un interes crescut pentru educație, acumularea de cunoștințe și extinderea orizonturilor. Posibile contacte cu străinătatea sunt în vedere.

Fecioară: Veți cunoaște puterea cuvintelor și veți fi extrem de sensibili la ceea ce cred oamenii despre voi. Spiritul comercial va fi în creștere.

Balanță: Veți discuta și dezbate cu plăcere, dar va fi dificil să luați decizii din cauza oscilațiilor. Comunicarea cu partenerul de viață sau de afaceri va fi intensă, uneori conflictuală.

Scorpion: Veți fi atenți la detalii pe care alții le ignoră. Mintea voastră va fi mereu activă, generând stări de agitație sau stres.

Săgetător: Veți dori să vă exprimați creativitatea prin vorbire sau scriere. În dragoste, veți căuta comunicarea intelectuală.

Capricorn: Gândirea voastră poate deveni subiectivă sau partinitorie. Unii dintre voi vor dori să lucreze de acasă sau să creeze o atmosferă familială plăcută.

Vărsător: Veți fi interesați de discuții și schimbul de idei, fiind la curent cu știrile și informațiile. Interesele voastre vor fi variate, dar veți fi mai puțin concentrați și mai grabnici.

Pești: Gândirea voastră va fi rapidă, logică și practică. Veți fi tentați să faceți speculații financiare fără să luați în considerare riscurile sau să prindeți oportunitățile în zbor.

Leave a Comment