Rețeta UȘOARĂ de Cozonac Moldovenes cu umplutura de nucă făcut de Mirela Vaida. “Este o rețetă pe care o făcea mama.

Mirela Vaida împărtășește rețeta tradițională a cozonacului moldovenesc, un deliciu pe care îl pregătea mama ei când era acasă. Ingredientele și modul de preparare sunt păstrate fidel din acele vremuri, oferindu-ne o incursiune în tradițiile bucatăriei moldovenești.

Aluatul pentru cozonac necesită aproximativ 2 kg de făină albă, apă minerală, sare, zahăr, drojdie (umedă sau uscată, dizolvată în lapte cald), unt gras, smântână grasă, lămâie rasă, esențe, ouă și lapte cald. Procesul de preparare începe cu presarea sării peste făină, urmată de adăugarea zahărului și a drojdiei dizolvate în lapte călduț. Cantitățile nu sunt precise, fiind obișnuită să lucreze “din ochi”, după cum declară chiar Mirela. Untul cubulețe și smântâna sunt adăugate apoi în compoziție, împreună cu ouăle, în cantități generoase. Urmează adăugarea gălbenușurilor, laptele și apa minerală pentru a obține un aluat aerat și bine omogenizat. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele preferate, apoi se frământă aluatul până când devine elastic și ușor de modelat. Se lasă la dospit aproximativ o oră, acoperit.

Pentru umplutură, se folosește rahat tăiat cubulețe și dat prin zahăr pudră, miez de nucă, zahăr, cacao, lapte și esențe. Miezul de nucă este amestecat cu zahărul și cacaoa, apoi se adaugă laptele până se obține o pastă omogenă. Esențele sunt adăugate pentru aromă, iar compoziția este lăsată să se odihnească pentru a-și intensifica aromele.

Când aluatul a crescut corespunzător, se împarte în patru părți egale și se întinde pe o suprafață plană. Se adaugă umplutura de nucă și rahat pe fiecare bucată de aluat, iar apoi se rulează și se împletesc două câte două, pentru a forma doi cozonaci impletiti. Aceștia sunt așezați în tavi și lăsați să se odihnească timp de aproximativ zece minute, în timp ce cuptorul este preîncălzit. Înainte de a fi introduși în cuptor, cozonacii sunt unși cu un amestec de gălbenuș și ulei de măsline pentru a obține o crustă aurie și lucioasă. Cuptorul este setat la temperatura potrivită, iar cozonacii sunt lăsați să se coacă aproximativ 45 de minute, până când devin aurii și cresc în volum.

Ingrediente umplutura:
-rahat taiat cubulete, dat prin zahar pudra

-1 kg de miez de nuca

-zahar

-cacao

-lapte

-esente

-stafide

Leave a Comment

Momente grele pentru Nadia Comăneci: ”Am înțeles că este mai bine așa” Adevărul despre divorț ,

Nadia Comăneci a trăit pe propria piele suferința provocată de separarea părinților, un eveniment ce a lăsat o amprentă profundă în viața sa. În ciuda strălucirii sale ca sportivă de excepție, Nadia a fost nevoită să facă față acestei realități dureroase care i-a afectat copilăria și adolescența.

Pe lângă sacrificiile pe care le-a făcut pentru sportul pe care-l iubea și succesul pe care l-a obținut în gimnastică, Nadia Comăneci a fost lovită de o altă greutate, poate cea mai dificilă: despărțirea părinților săi. Această experiență a fost cu atât mai dureroasă pentru ea, cu cât familia ar trebui să fie adesea locul în care găsim siguranța și sprijinul necesar.

În timp ce se afla într-un turneu de gimnastică, Nadia a primit știrea devastatoare că părinții săi urmau să se despartă. Această veste a căzut ca un trăsnet asupra ei, perturbându-i echilibrul și lăsându-i un gol imens în suflet. Cu toate că nu era fizic prezentă acasă în acel moment, impactul emoțional a fost imens.

“Părinții mei sunt divorțați din anii ’70. Eram plecată în cantonament când am aflat că părinții mei se vor despărți. Bine nu-ți pică deloc, ca oricărui copil, nici mie nu mi-a picat deloc bine să aflu că părinții mei se despart, dar dacă așa au decis ei să facă, am înțeles că e mai bine așa, că nu poate fi bine pentru mine și pentru fratele meu decât dacă le este bine și lor. Dacă le este bine părinților, îți este bine și tie, ca și copil… Este greu să înțeleagă un copil adâncimea acelei decizii, dar viața merge înainte”, a mărturisit Nadia Comăneci pentru Revistatango.ro.

Cu toate că această schimbare a afectat-o profund, Nadia a fost nevoită să-și continue viața și cariera sportivă. Relațiile cu părinții ei au rămas la fel de apropiate, chiar dacă ei nu mai formau un cuplu. Totuși, o altă lovitură dureroasă a venit când tatăl ei a încetat din viață. Pierderea unui părinte este un moment extrem de dificil pentru oricine, iar Nadia Comăneci a simțit durerea profundă și greutatea vorbirii despre aceste momente.

“Oricine a pierdut un părinte, o persoană dragă, înțelege cât de greu este să vorbești în aceste clipe, chiar și despre momentele frumoase pe care le-ai petrecut cu părintele tău, sau despre orice altceva”, a povestit Nadia Comăneci.

Leave a Comment