Cum să obții rapid bani în caz de deces: ajutorul financiar de la stat a crescut.

Ajutorul de înmormântare, o formă de sprijin financiar acordat de statul român, a fost majorat începând cu 1 ianuarie 2024. Această sumă este destinată acoperirii parțiale a cheltuielilor generate de decesul unei persoane, fie că este vorba de un asigurat, un pensionar sau un membru de familie aflat în întreținerea acestora.

**Modificările aduse de noua lege a pensiilor**

Cu noile reglementări intrate în vigoare la începutul anului 2024, ajutorul de înmormântare a fost revizuit atât în ceea ce privește cuantumul sumei acordate, cât și procedura de obținere a acesteia. Este important de știut că pentru a beneficia de acest ajutor sunt necesare anumite documente, specificate în funcție de statutul persoanei decedate (pensionar sau asigurat).

**Condiții de eligibilitate și beneficiari eligibili**

Ajutorul de înmormântare se acordă la solicitarea unei singure persoane care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare. Printre beneficiarii eligibili se numără soțul supraviețuitor, copiii, părinții, tutorele sau curatorul decedatului, sau orice altă persoană care poate demonstra implicarea financiară. În cazul decesului unui membru de familie care nu era nici asigurat, nici pensionar, asiguratul sau pensionarul poate solicita ajutorul de deces dacă demonstrează că defunctul se afla în întreținerea sa.

**Documentele necesare pentru obținerea ajutorului de deces în 2024**

Pentru a solicita ajutorul de deces, este necesar să se prezinte următoarele documente:
– Cerere-tip pentru acordarea ajutorului de deces;
– Certificat de deces în original;
– Actul de identitate al solicitantului în original;
– Documente care atestă gradul de rudenie sau calitatea de tutore/curator, dacă este cazul;
– Dovezi ale cheltuielilor ocazionate de deces (factură fiscală, chitanță, declarație pe propria răspundere);
– Diverse adeverințe specifice, cum ar fi adeverința de la locul de muncă al decedatului, dacă acesta era salariat.

**Valoarea ajutorului de deces în 2024**

Începând cu anul 2024, suma ajutorului de deces a fost majorată la 7,567 lei pentru decesul asiguratului sau pensionarului, față de 6,789 lei cât era în anul precedent. În cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar, ajutorul de deces este de 3,784 lei.

**Procesul de plată**

Ajutorul de deces trebuie achitat în termen de 3 zile lucrătoare de la data solicitării, responsabilitatea efectuării plății revenind instituției care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj în cazul decesului unui șomer sau casei teritoriale de pensii, în cazul decesului unui pensionar sau asigurat.

**Resurse online**

Pentru mai multe detalii și pentru descărcarea formularelor necesare, solicitanții pot accesa site-ul oficial al Casei de Pensii sau pot contacta direct instituția responsabilă din localitatea lor.

Aceste informații sunt esențiale pentru oricine se confruntă cu pierderea unei persoane dragi, facilitând accesul la sprijinul financiar necesar în aceste momente dificile.

Leave a Comment

Când reîncep copiii școala! Data s-a modificat

Pe măsură ce vacanța de primăvară se apropie rapid, entuziasmul elevilor crește, anticipând zilele libere pe care le vor petrece alături de familie și prieteni. Aceasta este o perioadă plină de așteptări, în care elevii își pot încărca bateriile și se pot relaxa după o perioadă încărcată de învățătură. Iată detalii importante despre durata vacanței de primăvară și despre planificarea anului școlar curent.

**Programarea vacanței de primăvară în anul școlar 2023-2024**

Vacanța de primăvară pentru anul școlar 2023-2024 este programată să înceapă pe 27 aprilie 2024, oferind elevilor și copiilor de grădiniță o binevenită pauză. Aceasta coincide cu sărbătorirea Paștelui ortodox pe 5 mai 2024, permițând astfel familiilor să se bucure împreună de sărbătorile pascale, fără presiunea obligațiilor școlare.

**Durata vacanței de primăvară**

Vacanța de primăvară va dura 11 zile, începând de pe 27 aprilie și încheindu-se pe 7 mai 2024, a treia zi de Paște. Elevii se vor întoarce la școală în modulul 5 al anului școlar 2023-2024, care este și ultimul modul al acestui an școlar, continuându-și studiile până la începutul vacanței mari de vară.

**Perioada de cursuri până la vacanța de vară**

După încheierea vacanței de primăvară, elevii vor mai avea aproximativ șapte săptămâni de cursuri. Pentru elevii de clasa a VIII-a, anul școlar se va încheia pe 14 iunie 2024, pentru a le permite pregătirea adecvată pentru Evaluarea Națională. Elevii de liceu, în special cei din clasele a XII-a și a XIII-a de la seral și frecvență redusă, vor termina cursurile pe 7 iunie 2024, asigurându-se că au suficient timp pentru pregătirea finală în vederea susținerii examenului de Bacalaureat.

**Concluzia anului școlar 2023-2024**

Anul școlar 2023-2024 se va încheia oficial pe 22 iunie pentru majoritatea elevilor, cu excepția celor din filiera tehnologică și învățământul profesional, care vor avea o săptămână suplimentară de cursuri.

**Începerea vacanței de vară și noul an școlar**

Vacanța de vară începe pe 22 iunie 2024 și se încheie pe 9 septembrie 2024. La acea dată, elevii se vor întoarce la școală pentru a începe un nou an școlar plin de provocări și oportunități de învățare.

Așadar, vacanța de primăvară oferă un respiro necesar în calendarul școlar, fiind urmată de ultima etapă a anului școlar, care culminează cu vacanța de vară. Aceste perioade de pauză sunt esențiale pentru dezvoltarea echilibrată și pentru bunăstarea psihologică a elevilor.

Leave a Comment