Când reîncep copiii școala! Data s-a modificat

Pe măsură ce vacanța de primăvară se apropie rapid, entuziasmul elevilor crește, anticipând zilele libere pe care le vor petrece alături de familie și prieteni. Aceasta este o perioadă plină de așteptări, în care elevii își pot încărca bateriile și se pot relaxa după o perioadă încărcată de învățătură. Iată detalii importante despre durata vacanței de primăvară și despre planificarea anului școlar curent.

**Programarea vacanței de primăvară în anul școlar 2023-2024**

Vacanța de primăvară pentru anul școlar 2023-2024 este programată să înceapă pe 27 aprilie 2024, oferind elevilor și copiilor de grădiniță o binevenită pauză. Aceasta coincide cu sărbătorirea Paștelui ortodox pe 5 mai 2024, permițând astfel familiilor să se bucure împreună de sărbătorile pascale, fără presiunea obligațiilor școlare.

**Durata vacanței de primăvară**

Vacanța de primăvară va dura 11 zile, începând de pe 27 aprilie și încheindu-se pe 7 mai 2024, a treia zi de Paște. Elevii se vor întoarce la școală în modulul 5 al anului școlar 2023-2024, care este și ultimul modul al acestui an școlar, continuându-și studiile până la începutul vacanței mari de vară.

**Perioada de cursuri până la vacanța de vară**

După încheierea vacanței de primăvară, elevii vor mai avea aproximativ șapte săptămâni de cursuri. Pentru elevii de clasa a VIII-a, anul școlar se va încheia pe 14 iunie 2024, pentru a le permite pregătirea adecvată pentru Evaluarea Națională. Elevii de liceu, în special cei din clasele a XII-a și a XIII-a de la seral și frecvență redusă, vor termina cursurile pe 7 iunie 2024, asigurându-se că au suficient timp pentru pregătirea finală în vederea susținerii examenului de Bacalaureat.

**Concluzia anului școlar 2023-2024**

Anul școlar 2023-2024 se va încheia oficial pe 22 iunie pentru majoritatea elevilor, cu excepția celor din filiera tehnologică și învățământul profesional, care vor avea o săptămână suplimentară de cursuri.

**Începerea vacanței de vară și noul an școlar**

Vacanța de vară începe pe 22 iunie 2024 și se încheie pe 9 septembrie 2024. La acea dată, elevii se vor întoarce la școală pentru a începe un nou an școlar plin de provocări și oportunități de învățare.

Așadar, vacanța de primăvară oferă un respiro necesar în calendarul școlar, fiind urmată de ultima etapă a anului școlar, care culminează cu vacanța de vară. Aceste perioade de pauză sunt esențiale pentru dezvoltarea echilibrată și pentru bunăstarea psihologică a elevilor.

Leave a Comment

Rugăți-vă cu această rugăciune în Marțea Luminată.

A treia zi de Paşte sau Marţea Luminată din Săptămâna Luminată, așa cum este cunoscută în calendarul ortodox, cuprinde, ca mai toate sărbătorile importante ale creștinității, o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii au grijă să le respecte cu sfințenie. Spre exemplu, sub nicio formă nu se lucrează, iar femeile dau de pomană pasca și vinul roșu rămase din Duminica Învierii Domnului.

Rostește această Rugăciune în Marțea Luminată

„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin Tine. Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţirea trupurilor şi spre izgonirea demonilor.

Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci şi ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze.

Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri, suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita şi dumnezeiasca Ta înviere.

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit. Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga.

Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta. Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Leave a Comment