Rugăți-vă cu această rugăciune în Marțea Luminată.

A treia zi de Paşte sau Marţea Luminată din Săptămâna Luminată, așa cum este cunoscută în calendarul ortodox, cuprinde, ca mai toate sărbătorile importante ale creștinității, o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii au grijă să le respecte cu sfințenie. Spre exemplu, sub nicio formă nu se lucrează, iar femeile dau de pomană pasca și vinul roșu rămase din Duminica Învierii Domnului.

Rostește această Rugăciune în Marțea Luminată

„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin Tine. Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţirea trupurilor şi spre izgonirea demonilor.

Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci şi ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze.

Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri, suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita şi dumnezeiasca Ta înviere.

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit. Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga.

Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta. Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Leave a Comment

Alertă de cod galben pentru ploi abundente, grindină și vijelii!

Administrația Națională de Meteorologie din România a emis un avertisment de cod galben, indicând posibile ploi torențiale, grindină și vijelii care ar putea afecta diverse regiuni ale țării. Prin urmare, este crucial să fim bine pregătiți și să adoptăm măsuri preventive pentru a proteja viața și bunurile personale.

**Avertisment de Cod Galben pentru Ploi Torențiale, Grindină și Vijelii în România**

Recent, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat o alertă de cod galben, semnalând prezența ploilor abundente, grindinei și vijeliilor în mai multe zone ale României, începând cu ziua de marți, 7 mai. Acest fenomen este cauzat de condițiile meteorologice instabile și se estimează că va persista până aproape de miezul nopții.

Conform datelor furnizate de ANM, se anticipează o instabilitate atmosferică pronunțată care va genera frecvent descărcări electrice, averse puternice, grindină, rafale de vânt și vijelii. Volumul precipitațiilor așteptat variază între 20 și 25 de litri pe metru pătrat, cu posibilitatea de a atinge sau chiar depăși 40 de litri pe metru pătrat în anumite regiuni.

Regiunile vizate de această alertă includ Moldova, Muntenia, estul Transilvaniei și zonele izolate din Maramureș. Totuși, se preconizează că aceste condiții meteorologice extreme pot apărea și în alte părți ale țării, în intervale scurte de timp și pe arii restrânse.

Meteorologii avertizează că instabilitatea vremii va persista în zilele următoare, cu precădere în partea de vest a României. În București, se estimează că temperatura maximă va atinge aproximativ 27 de grade Celsius, însă cerul va prezenta înnorări temporar accentuate, însoțite de descărcări electrice și posibile vijelii și grindină în după-amiaza și seara.

**Măsuri de Precauție Recomandate În Caz de Condiții Meteorologice Extreme**

1. **Fii informat**: Urmărește actualizările meteorologice locale și avertizările emise de ANM pentru regiunea ta.
2. **Ia măsuri de siguranță**: Asigură-te că ai la îndemână provizii esențiale, cum ar fi alimente, apă și medicamente, pentru cazul în care vei fi nevoit să rămâi în casă o perioadă prelungită de timp. De asemenea, este prudent să ai un kit de urgență pentru autovehicul.
3. **Evită deplasările neesențiale**: Dacă este posibil, amână călătoriile în zonele afectate până când condițiile meteorologice se îmbunătățesc.
4. **Protejează-ți proprietatea**: Pregătește-ți grădinile și proprietățile pentru a rezista condițiilor severe, fixând sau adăpostind obiectele care ar putea fi luate de vânt sau deteriorate de grindină.
5. **Fii atent la avertizările locale**: Respectă sfaturile autorităților locale și fii pregătit să acționezi rapid conform indicațiilor primite în situații de urgență.

Prin adoptarea acestor măsuri și rămânând vigilent în fața schimbărilor de vreme, putem reduce riscurile și ne putem adapta eficient la variațiile condițiilor meteorologice.

Leave a Comment