Ciorbă Rădăuțeană Rețetă autentică din Bucovina

Ciorba Rădăuțeană: O Delicatesă Ușor de Pregătit și Apreciată de Cei Mai Exigenți Gurmănzi

Dizolvând mitul că ciorba de burtă ar fi cea mai complexă și dificilă de preparat, ciorba rădăuțeană strălucește ca un adevărat triumf culinar, fiind recunoscută și apreciată de către cei mai pretențioși iubitori ai gustului autentic.

Se spune că acest deliciu a fost creat din îndemânarea și pasiunea unei gospodine din Bucovina, care a explorat și a experimentat până când a obținut rețeta perfectă.

Ingrediente pentru o porție generoasă, suficientă pentru 4-5 porții:

– Un piept întreg de pui, cu os și piele
– O ceapă mare
– O tijă de țelină de dimensiunea unui măr
– Un pastârnac
– O rădăcină de pătrunjel
– 2-3 morcovi
– Un gogoșar și un ardei gras roșu
– 3 ouă
– 200-300 ml smântână cu 20% grăsime
– Una-două linguri de oțet
– 3-4 căței de usturoi
– O legătură de pătrunjel proaspăt

Mod de preparare:

Pieptul de pui se taie pe lungime și se fierbe în apă, împreună cu sare. După ce a dat în clocot și s-a îndepărtat spuma, se adaugă ceapa întreagă și legumele tăiate în bucăți mari.

După ce carnea și legumele au fiert, se scot din oală. Carnea se dezosează și se curăță de piele, apoi se taie fâșii subțiri, asemenea ciorbei de burtă.

Legumele fierte (țelina, pastârnacul, rădăcina de pătrunjel, opțional și ceapa) se pun într-un blender cu apă suficientă și se pasează până obținem o cremă fină.

Dacă nu aveți un blender, legumele se pot trece prin sită. Fâșiile de carne se adaugă înapoi în supă, împreună cu piureul de legume. Morcovii se taie în rondele. Dacă doriți ca supa să aibă o culoare portocalie frumoasă, puteți păsa și morcovii. Cuburile de gogoșar și ardei gras se adaugă și ele la fiert. Gogoșarii murați adaugă un gust deosebit.

Smântâna se amestecă bine cu gălbenușurile, apoi se adaugă treptat în supa fierbinte. Usturoiul pisat se adaugă ca la mujdei și se lasă la fiert pentru 2-3 minute. Este important să nu lăsați usturoiul să fiarbă prea mult pentru a nu-și pierde aroma. La final, se adaugă oțetul (preferabil oțetul de la gogoșari) pentru un gust echilibrat.

Condimentele se ajustează după gust, la fel și cantitatea de smântână și ouă. Cei care preferă o supă mai consistentă pot adăuga mai multă smântână sau chiar un ou în plus. Sarea, oțetul și usturoiul se adaugă cu grijă, completând gustul în timpul mesei. Pătrunjelul tocat se presară peste supă în momentul servirii, iar ardeiul iute nu trebuie să lipsească pentru un plus de savoare.

Leave a Comment

Sfat de la Părintele Argatu Urmează acest ritual timp de 9 zile consecutive pentru dezlegarea de toate blestemele și farmecele

Unul dintre cei mai venerati si iubiti duhovnici din Romania, parintele Ilarion Argatu, a lasat o mostenire pretioasa de invataturi pentru credinciosi, indrumandu-i cu intelepciune atunci cand se confrunta cu greutati.

In lucrarea sa intitulata „Paraclisul si cateva dintre invataturile preacuviosului parinte Ilarion Argatu”, duhovnicul ofera credinciosilor un ghid detaliat al pasilor pe care trebuie sa-i urmeze pentru a depasi momentele nefaste, dezvaluindu-le o rugaciune speciala care trebuie rostita timp de 9 zile. Parintele subliniaza ca primul pas esential inainte de a incepe aceasta rugaciune este pregatirea sufleteasca si purificarea, prin spovedanie si pocainta.

Iata cateva din invataturile parintelui Argatu pentru sanatate, prosperitate si alungarea raului:
„Pentru aceasta trebuie sa fii pregatit, adica spovedit de pacate. In timpul celor 9 zile, daca eşti femeie nu trebuie sa ai ciclu. Daca iţi vine, trebuie sa reiei cand nu ai.

Se posteşte 9 zile, ţinandu-se post negru luni, miercuri şi vineri, pana la ora 24.00. In fiecare zi se fac urmatoarele rugaciuni:

Ziua se fac 40 de metanii, plus rugaciunile tale zilnice sau Tatal Nostru spus cat mai des. Seara, dupa ora 22.00, mai bine spre ora 24.00, faci rugaciune. Se face Acatistul Mantuitorului şi se aprind 9 lumanari, aşezate in forma de cruce. Daca nu ai Acatistier spui Tatal Nostru astfel: 3 metanii plus Tatal Nostru plus Rugaciunea de cerere şi repeţi aceasta pana faci 40 de metanii.

Atenţie:
-Cine nu poate duce postul pana la ora 24.00, il poate opri la ora 18.00 sau la ora 21.00 şi poate manca doar o masa de post. Daca ai mancat de 2 ori, ţi-a furat diavolul postul.

-In cursul zilei sau cu 2 ore inainte de masa, iei o bucaţica de Anafura plus un paharel mic de aghiazma facuta cu molitfele sfantului Vasile. -Lumanarile pe care le aprinzi se lipesc pe o tava sau o placa de faianţa sau caramida. Ele trebuie sa arda complet. Aceasta este important.

Rugaciune de cerere:
Dezleaga, Doamne, toate vrajile, farmecele şi blestemele cu care m-au legat vrajmaşii mei ştiuţi şi neştiuţi, dezleaga-le şi intru nimica sa se prefaca. Cearta, duhurile necurate, pe pustiu sa se duca, unde om nu locuieşte, şi apoi la mine sa nu se mai intoarca, iar pe mine robul tau (numele) apara-ma!

Vei vedea cum incep sa se nelinişteasca anumite persoane dintre cunoştinţe, chiar şi rude. Cei care devin neliniştiţi vor neaparat sa vina la tine. Uneori iţi cer socotela: pentru ce li se intampla lor necazuri? Vrajitorii, in timpul rugaciunilor işi primesc fiecare ce a trimis. Vezi pe cei nelinştiţi-aceştia sunt vrajitorii. Nu le spui nimic, dar ii pomeneşti in rugaciune.

Zici:
Dezleaga, Doamne, toate vrajile cu care m-a legat vrajmaşul meu(numele), dezleaga-le! Dezleaga şi intru nimic sa se prefaca, alunga duhurile necurate, pe pustiu sa se duca şi la mine sa nu se mai intoarca, iar pe mine, robul tau (numele) iarta-ma!

In timpul rugaciunii cere:
Dezleaga, Doamne, darul de bani, de casa, de imbracaminte, de incalţaminte, darul de Cununie, priceperi ca: priceperea de a face bani, de a face curat, memoria, puterea de munci cu pricepere şi spor, etc (tot ce crezi ca ţi-a fost legat). Amin!

„Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gabriel, duceţi nevrednica mea rugaciune şi nevrednicul meu post la bunul Dumnezeu, pentru iertarea pacatelor mele, ale parinţilor mei, ale bunicilor mei, ale celor adormiţi din neamurile noastre, ale moşilor şi stramoşilor pana la al noualea neam şi-mi daruiţi mie implinirea dorinaei mele (spui dorinţa)”.

Arhimandritul Ilarion Argatu a fost unul dintre cei mai iubiti duhovnici romani, marturisitor in perioada regimului comunist.

 

Parintele Ilarion Argatu s-a nascut in ziua de 2 august 1913, in localitatea Valea Glodului, judetul Suceava, intr-o familie numeroasa – primind la botez numele de Ioan. Tatal sau, Alexandru, a fost primar in comuna Valea Glodului pentru 16 ani. A ramas vaduv de timpuriu, si-a crescut copiii, iar apoi s-a retras la Manastirea Neamt – unde s-a calugarit si unde, mai apoi, a fost inmormantat.

Leave a Comment