Florin Zamfirescu, mărturisiri neașteptate: cine l-a denunțat la Securitate și cum i-au fost afectate cariera și viața personală

Marele actor Florin Zamfirescu, ajuns la vârsta de 75 de ani, a decis să își dezvăluie povestea de viață și secretele care i-au marcat cariera într-o carte autobiografică intitulată sugestiv „Am fost actor”. În acest volum, Zamfirescu promite să vorbească deschis despre toate persoanele care i-au trecut prin viață, fără să menajeze pe nimeni. „Așa am fost dintotdeauna. În carte vor apărea multe personaje, toți cei pe care i-am întâlnit, la un moment dat, în viață”, a declarat actorul pentru fanatik.

Titlul cărții, „Am fost actor”, este inspirat dintr-o experiență banală, dar revelatoare, cu o casieriță de la un ghișeu. Actorul povestește cum a fost corectat pentru că, atunci când a completat meseria, a scris „actor” în loc de „pensionar”. „Adică toți cei care am ieșit la pensie acum suntem la fel, pensionari. N-am avut o meserie”, a explicat el, subliniind astfel pierderea identității profesionale după retragerea de pe scenă.

În paginile cărții, Zamfirescu va dezvălui și momentele dificile din timpul regimului comunist, inclusiv cine l-a denunțat la Securitate. După ce a accesat propriul dosar de la Securitate, a aflat că, deși nu a fost niciodată turnător, a fost totuși ținta unor denunțuri, unele făcute de persoane apropiate. „Mi s-a spus că da, e consemnat la dosar că am fost turnat. Doar că nu mi se pot da numele persoanelor, întrucât multe sunt în viață”, a povestit el, menționând astfel frustrările legate de lipsa de transparență și de trădările ascunse ale vremii.

Florin Zamfirescu a fost un artist incomod pentru regimul comunist, fiind cunoscut pentru faptul că spunea mereu lucrurilor pe nume. Această atitudine i-a adus probleme, inclusiv o interdicție de a apărea la televiziune timp de un an, după ce a refuzat să recite o poezie dedicată Elenei Ceaușescu cu ocazia zilei de 8 Martie. „De atunci, un an nu am mai fost chemat la TVR. Am aflat abia după că mi s-a dat interdicție”, și-a amintit actorul.

Cu puțin timp înainte de Revoluția din 1989, Zamfirescu își aranjase să fugă în Canada, planificându-și atent fiecare detaliu pentru a proteja familia rămasă în țară. „Aranjasem totul: unde să stau acolo, ce să fac să nu sufere familia care rămânea în țară, cum să-i aduc apoi și pe ei. La începutul anului următor, adică în 1990, urma să fug în Canada. Dar a venit apoi Revoluția”, a dezvăluit el, subliniind astfel cum schimbările politice i-au deturnat planurile de a începe o viață nouă în străinătate.

Zamfirescu a mai publicat o carte în 2022, „Actorie sau magie. Drumul spre tine însuți”, continuând astfel să își exploreze și să își împărtășească reflecțiile asupra artei actoriei și asupra călătoriei interioare a fiecărui artist. Cariera sa impresionantă, cu roluri emblematice în filme ca „Iarba verde de acasă”, „Mere roșii”, „Moromeții” și „Filantropica”, îl plasează printre cei mai apreciați actori români ai ultimelor decenii.

Cartea „Am fost actor” promite să fie nu doar o autobiografie, ci și o mărturie a unei epoci și a unui om care, deși pus la încercare, a rămas fidel adevărului și principiilor sale.

Leave a Comment

Recalcularea pensiilor: cine sunt pensionarii care vor trebui să returneze sumele primite în plus

Un anunț neașteptat a fost făcut de reprezentanții Casei de Pensii a Municipiului București (CPMB), care a provocat îngrijorare în rândul pensionarilor ale căror pensii au crescut după recalculare. În ciuda creșterii inițiale a pensiilor, o parte dintre aceștia vor fi nevoiți să returneze sumele primite în plus, deoarece recalcularea nu a fost conformă cu valorile corecte.

Ce se întâmplă cu pensionarii ale căror pensii vor scădea?

În situațiile în care pensiile au crescut mai mult decât era justificat după recalculare, CPMB a anunțat că veniturile vor fi ajustate la nivelul corect. De asemenea, pensionarii vor trebui să returneze sumele suplimentare primite prin plăți eșalonate. Reprezentanții CPMB au specificat că „se va revizui cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie, iar sumele încasate necuvenit se vor reține din pensie. Cu alte cuvinte, banii se vor reține din următoarele pensii, eșalonat, iar suma nu trebuie să depășească o treime din pensie”.

Clarificări aduse de Casa Națională de Pensii

Casa Națională de Pensii a intervenit cu clarificări referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr. 360/2023, care reglementează sistemul public de pensii și care a adus schimbări majore pentru milioane de pensionari. Conform instituției, recalcularea a fost una dintre cele mai ample reforme ale sistemului public de pensii, afectând aproximativ 4,6 milioane de pensionari la data de 31 august 2024.

Casa Națională de Pensii a explicat că problemele apărute, inclusiv situațiile în care unii pensionari au primit pensii mai mici decât ar fi trebuit, au fost cauzate de termenul foarte scurt avut la dispoziție pentru emiterea deciziilor de recalculare pentru un număr atât de mare de pensionari. „Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi”, a transmis instituția.

În concluzie, deși recalcularea pensiilor a avut ca scop corectarea și alinierea veniturilor pensionarilor la noile reglementări, procesul nu a fost lipsit de erori. Pensionarii afectați de aceste ajustări trebuie să fie conștienți că vor fi nevoiți să returneze sumele primite în plus, dar și că autoritățile promit remedierea rapidă a acestor disfuncționalități.

Leave a Comment