**Ce a comandat Nicolae Ceaușescu de mâncare pe 22 decembrie 1989: Dezvăluirile fostului său bucătar, Ion Lăpușneanu**
În timpul regimului comunist, Nicolae Ceaușescu era cunoscut pentru preferințele sale culinare, iar dorințele sale erau mereu îndeplinite. Ion Lăpușneanu, unul dintre bucătarii care a gătit pentru cuplul Ceaușescu, a oferit detalii despre obiceiurile gastronomice ale acestora și despre ce a cerut dictatorul în ultima sa zi la putere.
### Ultima comandă a lui Nicolae Ceaușescu pe 22 decembrie 1989
Cu toate că au trecut peste trei decenii de la moartea lui Nicolae Ceaușescu, curiozitatea despre stilul său de viață și ultimele momente persistă. Ion Lăpușneanu, cunoscut de mulți ca „Nea Nelu,” a dezvăluit ce a cerut Ceaușescu înainte de a fugi pe 22 decembrie 1989.
„A venit la palat cu elicopterul și a venit Suzana și mi-a zis să îi pregătesc repede ceva. 1 kg de zahăr, 3 lămâi, o bucată de brânză, două pâini, niște roșii, ardei gras, să le ia cu ei. Le-am pus în folie, nu am mai stat să sigilez,” a povestit Ion Lăpușneanu în emisiunea „Viața fără filtru.”
### Ceaușescu, un om care nu agrea risipa
Ion Lăpușneanu îl descrie pe Nicolae Ceaușescu ca fiind o persoană cumpătată, care nu suporta risipa și cerea același comportament de la cei din jurul său. „Ei nu își comandau decât ce mâncau. Nu erau cu fructe de mare. Pește românesc cu saramură, pâine de casă pe care o făceam acolo. Luau exact cât mâncau, nu era jaf. El voia o porție de antricot de vită cu floare, ea o porție de șalău, atât se făcea,” a adăugat fostul bucătar.
Cu toate acestea, în timpul vizitelor oficiale, Ceaușescu era atent ca toate preparatele să fie impecabile, pentru a impresiona delegațiile străine. După mese, orice rămânea era dat grădinarilor, un gest care subliniază aversiunea dictatorului față de risipă.
### Măsuri stricte de securitate în bucătărie
Pentru a se asigura că mâncarea era în siguranță, fiecare preparat trecea printr-o degustare strictă. „Noi toate platourile pe care le făceam le sigilam și semnam pe ele. Stăteam cu frică atunci când serveam și apoi ne suna colonelul și ne spunea că e ok,” a mai dezvăluit Ion Lăpușneanu.
Povestea fostului bucătar oferă o perspectivă asupra vieții cotidiene a cuplului Ceaușescu și a regimului de securitate impus în jurul lor.