De ce a fost dată afară Ozana Barabancea de la Te cunosc de undeva: ”Ne-am trezit că nu trebuie să mai mergem la repetiții

În fiecare an, pe 27 septembrie, Biserica Ortodoxă Română îl onorează pe Sfântul Antim Ivireanul. În această zi, credincioșii sunt încurajați să rostească rugăciuni pentru pacea globală.

### Sărbători religioase 27 septembrie 2024

– **Ortodoxe:** Sfântul Antim Ivireanul
– **Greco-catolice:** Sf. m. Calistrat și toți cei alături de el; [Sf. Vincențiu de Paul]
– **Romano-catolice:** Sf. Vincențiu de Paul, pr. **

### Calendarul Ortodox pentru 27 septembrie 2024: Cine a fost Sfântul Antim Ivireanul

Născut în Georgia în anul 1650, Sfântul Antim Ivireanul a trăit într-o perioadă de eliberare a țării sale de sub dominația otomană. A studiat caligrafia, pictura, sculptura și a stăpânit limbile greacă, arabă și turcă.

Invitat în Țara Românească de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, Antim a preluat conducerea tipografiei de la București și a devenit egumenul Mănăstirii Snagov, unde a fondat o nouă tipografie. Câțiva ani mai târziu, a fost ales episcop al Râmnicului și ulterior a devenit mitropolit al Țării Românești.

În total, Antim a publicat 63 de cărți: 30 în limba greacă, 22 în română, 1 în slavonă, 6 în slavo-română, 2 în greco-arabă, 1 în greco-română și 1 în greco-slavo-română. Datorită celor 28 de predici (didahii) prezentate în timpul arhipăstoririi sale în diverse sărbători, a fost considerat cel mai elocvent cărturar al limbii române din epoca sa.

Acuzat de colaborare cu austriecii și de complot împotriva lui Nicolae Mavrocordat și a otomanilor, Antim a fost arestat și exilat în Muntele Sinai. În timpul transportului spre exil, a fost ucis de turci, iar trupul său a fost aruncat în râul Tungia.

### Rugăciune către Sfântul Antim Ivireanul pentru pace în lume

Tu, care din copilărie ai fost ales de Sfântul Duh și, asemenea lui Avraam, ai fost îndepărtat de țara ta, dragă Ierarh Antim, rogă-te în fața lui Hristos Dumnezeu să mântuiască pe cei care te venerați.

Fiind un credincios slujitor al Marelui Arhiereu și un păstor dedicat în Sfânta Biserică a Țării Românești, ai călăuzit turma ta cu smerenie și iubire, devenind un exemplu și o lumină pentru toți, îndrumându-i spre Hristos, fericit de Dumnezeu, Sfinte Ierarh Antim.

Doamne, Tu care ai luminat prin bunul Tău Ierarh Antim în vremuri dificile, prin rugăciunile sale, izbăvește Sfânta Biserică și întregul popor de ispitele și răutățile dușmanilor.

Te lăudăm cu voce tare, credincioșii, pe tine, părintele nostru Antim, care ai primit de la Hristos sarcina de a păstori și cârmuiri Sfintei Sale Biserici. Așa cum ai fost un mijlocitor din dragoste pentru popor în viața pământească, acum, în Biserica Biruitoare din Ceruri, bucurându-te de prezența lui Hristos, roagă-te pentru mântuirea sufletelor noastre.

### Motivul pentru care Artista X a fost înlocuită în Programul Y

Artista X a fost înlăturată din cadrul emisiunii Y chiar înainte de începerea filmărilor pentru noul sezon. Într-un interviu recent, vedeta de la un post de televiziune a explicat că a observat că nu mai era necesar să participe la repetiții, în ciuda pregătirilor pentru transformările din sezonul următor.

### Cauzele Înlocuirii Artistei X în Programul Y

Artista X a fost eliminată din Programul Y imediat înainte de începerea filmărilor. Renumita interpretează a declarat că producătorii nu i-au atribuit nicio reproșare personală, dar au simțit nevoia de a aduce ceva nou în emisiune.

Vedeta de la postul de televiziune a trecut prin această experiență dificilă în urmă cu aproximativ un deceniu și încă își amintește acea perioadă. Cântăreața nu a primit explicații clare din partea conducerii postului, care a mai înlocuit și alți doi artiști.

„Am fost înlocuită împreună cu alți doi colegi fără o explicație clară. Ne-am trezit brusc că nu mai trebuie să participăm la repetiții sau filmări. Probabil s-a dorit o reîmprospătare a echipei de jurați, dar nu am primit detalii. Niciodată nu am primit o justificare concretă.

Nu cred că motivul a fost financiar. Cred că s-a dorit o schimbare în imaginea juriului, dar s-a revenit la formula anterioară, care pare a fi cea potrivită”, a mărturisit Artista X într-un interviu recent.

### Reacțiile Artistei X la Decizia Postului de Televiziune

Artista X a fost profund nemulțumită de decizia luată de postul de televiziune, moment în care o altă personalitate a preluat locul ei. Totul s-a petrecut la începutul anului 2014, în pregătirea sezonului al cincilea.

Nu a fost singura care a fost înlocuită; la acea vreme, și alți doi participanți au fost eliminați. Producătorii au decis să aducă noi membri în echipă, inclusiv artiști cunoscuți din varianta inițială a emisiunii.

Dezamăgită de decizia de a fi înlocuită în cadrul juriului, cântăreața a postat un mesaj dur pe rețelele sociale. În prezent, regretă cuvintele rostite, având în vedere că și-a recâștigat locul în juriu.

„Cred că am vrut să fiu rea și mi-a ieșit. Îmi pare rău, acum nu aș mai face asta sau poate aș privi altfel situația. Când ești supărat sau frustrat, este evident că te afectează.

M-a durut pentru că am simțit mereu că sunt persoana potrivită pentru acest rol și știam că fac bine ceea ce fac. Nu a existat niciun motiv solid și credibil. Totul s-a rezolvat când am revenit în juriu”, a spus Artista X, adăugând că modificările ulterioare în emisiune au fost influențate și de feedback-ul telespectatorilor, care nu au apreciat formula respectivă.

Leave a Comment

Gestul neașteptat al lui Nicolae și Elena Ceaușescu pentru Nadia Comăneci: Un secret dezvăluit

**Gestul neobișnuit al lui Nicolae și Elena Ceaușescu pentru Nadia Comăneci: O poveste nespusă a „Zeiței de la Montreal”**

Anul 1976 este memorabil în istoria sportului românesc, marcând o performanță istorică a Nadiei Comăneci, care, la doar 14 ani, a obținut primul 10 perfect din istoria gimnasticii la Jocurile Olimpice de la Montreal, devenind astfel „Zeița de la Montreal”. Cu toate acestea, în spatele succesului său internațional, există o poveste mai puțin cunoscută despre gesturile surprinzătoare ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu.

### **Anul de aur al Nadiei Comăneci: Montreal 1976**

Participarea Nadiei la Jocurile Olimpice a schimbat radical percepția asupra sportului românesc. La acea vreme, România se afla sub un regim comunist stringent, iar Nadia a devenit un simbol național, câștigând nu doar medalii, ci și admirația întregii națiuni. Totuși, sub privirile atent supravegheate de Securitate, ea a simțit presiunea enormă a responsabilității.

Cartea istoricului Stejărel Olaru, „Nadia Comăneci și Poliția Secretă: O Evadare din Războiul Rece”, detaliază viața Nadiei din acea perioadă, subliniind dificultățile întâmpinate în antrenamente și în relația cu antrenorul său, Bela Karolyi, care aplica metode extrem de dure.

### **Gestul lui Nicolae și Elena Ceaușescu pentru Nadia Comăneci**

Conștienți de impactul pe care Nadia îl avea asupra imaginii internaționale a României, Nicolae și Elena Ceaușescu au decis să îi acorde o recompensă considerabilă. După succesul de la Montreal, ei au premiat-o cu 100.000 de lei, o sumă semnificativă pentru acea vreme, și au folosit-o ca simbol al puterii și realizărilor regimului.

Chiar dacă unele voci din Partidul Comunist s-au opus acestei recompense, Ceaușeștii au insistat, dorind să transforme succesul Nadiei într-o mândrie națională.

### **Distincția de „Erou al Muncii Socialiste”**

În plus, Nadia a fost distinsă cu titlul de „Erou al Muncii Socialiste”, o onoare rară ce evidențiază contribuția sa la promovarea statului socialist. În ciuda criticilor interne, Ceaușeștii au continuat să o utilizeze pe Nadia ca un instrument de imagine, asigurându-se că succesul ei este asociat cu regimul.

### **Relația complexă cu regimul comunist**

Deși Nadia a beneficiat de aceste gesturi, ea a clarificat că relația sa cu familia Ceaușescu a fost strict profesională. În interviuri, Nadia a negat că ar fi avut o legătură personală cu cei doi lideri, susținând că succesul său a fost folosit de regimul comunist pentru a-și îmbunătăți imaginea.

### **Concluzie: Nadia Comăneci, un simbol al sportului românesc**

Indiferent de politica din jurul său, Nadia Comăneci rămâne o figură emblematică în istoria sportului, iar realizările sale continuă să inspire generații. Deși gesturile Ceaușeștilor erau motivate de interese politice, impactul Nadiei în lume subliniază cât de importantă a fost pentru imaginea României. Povestea ei este un exemplu de determinare și succes obținut prin muncă asiduă, reprezentând un simbol al excelenței în sport.

Leave a Comment