Manastirea cu trei altare, locul unic in Romania unde se savarsesc minuni

La doar 20 de kilometri de București se află o mănăstire unică în țară, care se distinge prin cele trei altare și prin faptul că măicuțele produc mobilă. Această mănăstire, cunoscută sub numele de Mănăstirea Samurcășești, a fost fondată de boierii Samurcași în anul 1800, în satul Ciorogârla, Ilfov.

Vornicul Constantin Samurcaș, căsătorit cu Zinca, o strănepoată a domnitorului Constantin Brâncoveanu, a înființat mănăstirea în iunie 1808, pe moșia sa, cu puțin timp înainte de a deceda. Situată într-un cadru natural deosebit, în Câmpia Vlăsiei, mănăstirea este traversată de râurile Ciorogârla, Sabar și canalul Argeș-București.

### Legenda înălțării mănăstirii

Conform unei legende, un cioban care păștea oile în zonă a avut un vis repetat în care a văzut o oaie cu lână albă ca zăpada și trei coarne. A doua zi, el i-a povestit visul boierului Constantin Samurcaș, care a cerut ajutorul duhovnicului său, arhimandritul Timotei, de la Mănăstirea Cernica. Duhovnicul a interpretat visul ca un semn divin, sugerând ridicarea unei biserici în poiana respectivă, cu cele trei altare dedicate Preasfintei Treimi.

### Istoria tumultoasă a lăcașului

Lucrările de construcție au început pe 16 august 1806, cu un contract semnat de vornicul Samurcaș. Mănăstirea a fost sfințită în iunie 1808, iar lucrările au fost finalizate în august 1809. Istoria sa a fost marcată de cutremure, un incendiu devastator și jafuri efectuate de trupele de ocupație.

Legea de secularizare a averilor mănăstirești, adoptată în 1863, a dus la degradarea lăcașului, iar donațiile primite au fost administrate de Ministerul Cultelor, iar ulterior înstrăinate. Stareța Fevronia Vlădoianu a inițiat lucrări de restaurare, iar în 1869 a obținut ajutor financiar de la domnitorul Carol I pentru reparații.

### Restaurări succesive

Biserica a fost din nou restaurată în 1920 sub conducerea monahiei Agatia Cristescu. Însă, un cutremur devastator în 1940 a distrus din nou lăcașul. Stareța Magdalena Comănescu a luptat pentru reconstrucția bisericii, iar în 1941, ruinele au fost demolate și a început reconstrucția, proiectată de arhitectul Ion Cernescu.

Începând cu anul 2000, mănăstirea a intrat într-un amplu proces de restaurare și modernizare. Între 2002 și 2004, s-au construit noi ateliere de tâmplărie, s-au realizat lucrări de infrastructură pentru utilități, iar livada a fost reînnoită cu plantații tinere. De asemenea, parcul de la intrarea în mănăstire a fost reamenajat, îmbunătățind astfel aspectul și funcționalitatea acestui loc de cult.

Leave a Comment

„Nu mi-e rușine de unde vin, ci sunt mândră” . Ramona Olaru s-a întors în locurile copilăriei sale și a împărtășit imagini cu fanii

**Ramona Olaru Revine în Locurile Copilăriei: O Călătorie Emoționantă în Timp**

Ramona Olaru, cunoscută ca asistentă pe platourile emisiunii „Neatza cu Răzvan și Dani”, a revenit recent în locurile care i-au marcat copilăria. Vedeta a împărtășit momente emoționante din trecutul său, arătându-le fanilor ferma unde a crescut și reflectând asupra parcursului său de viață.

### **Reîntoarcerea la Ferma din Călărași**

Originară dintr-un mediu rural din Călărași, Ramona a decis să viziteze ferma care i-a fost casă în primii ani. Într-o serie de postări pe platforma sa, ea a arătat locurile care i-au influențat copilăria și a împărtășit amintiri prețioase. Deși casa din copilărie este acum o ruină, Ramona a fost profund emoționată de această întoarcere.

„Acesta este drumul spre ferma unde am crescut. Nu era a mea, dar aici am petrecut mulți ani frumoși. Acesta este canalul de irigații unde ne băgam când eram mici și pe aici mergeam la școală,” a povestit Ramona în postările sale.

La sugestia unui psiholog, vedeta a realizat cât de important este să revină în locurile copilăriei pentru a reflecta asupra începuturilor sale și asupra evoluției pe care a avut-o.

### **O Întoarcere Plină de Amintiri**

Ramona a oprit mașina în fața casei în care a crescut, coborând pentru a explora interiorul. Vizita a fost încărcată de emoție, având în vedere că pe pereți erau încă vizibile mesajele scrise de ea în copilărie.

„Aici am crescut, în această cameră mică. Vedeți, scrie «Ramona» pe perete! Cam asta a fost camera mea, și de aici deduceți evoluția mea. Era frumos când ieșeam afară,” a spus Ramona cu nostalgie, amintindu-și cu drag de acele clipe.

De asemenea, a filmat locul de unde familia ei își procura apa, adăugând o notă de autenticitate poveștii sale: „Acum nu mai este funcțională. Cred că oamenii au făcut fântâni în curți. Era murdară, dar pentru noi era bună.”

### **Reflecții asupra Drumului Său**

Vizita la ferma copilăriei a oferit Ramonei o oportunitate de a reflecta asupra parcursului său profesional și personal. După ce a părăsit satul natal, ea a reușit să își construiască o carieră de succes în televiziune, devenind o figură publică respectată pentru autenticitatea și energia sa.

„Astăzi am trecut prin locurile unde am crescut și vreau să rămână aici ca o dovadă a cât de mult am evoluat. Ne putem depăși condiția, dacă vrem cu adevărat! Vă las aceste poze, poate le inspiră pe mai multe persoane,” a scris Ramona, evidențiind mândria pe care o simte pentru realizările sale.

Ramona Olaru a demonstrat încă o dată conexiunea sa profundă cu rădăcinile, oferind o lecție valoroasă despre importanța cunoașterii și respectării originilor.

Ca exemplu de determinare și succes, povestea ei continuă să inspire și să ofere speranță celor care aspiră să își depășească condiția inițială.

Leave a Comment