Ciolan de porc la cuptor – merita sa-i acordati putin timp

Ciolan de Porc la Cuptor: Tradiție Românească pentru Sărbătorile de Iarnă

Ingrediente:

1 ciolan de porc (aproximativ 1,5 – 2 kg)

4-5 cartofi mari, curățați și tăiați în felii groase

2 cepe mari, tăiate în sferturi

3 morcovi, curățați și tăiați în bucăți mai mari

4 căței de usturoi, zdrobiți2 foi de dafin

1 lingură boia dulce

1 lingură boia iute (opțional, pentru cei care preferă mai picant)

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță piper negru măcinat

Sare, după gust

1/2 cană ulei de floarea-soarelui

Instrucțiuni:

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Spală ciolanul de porc și șterge-l cu șervete de hârtie pentru a îndepărta excesul de umiditate.

Fă câteva tăieturi adânci în carne pentru a permite condimentelor să pătrundă bine.

Freacă ciolanul cu boiaua dulce, boiaua iute (dacă folosești), cimbrul, piperul negru măcinat și sare. Poți folosi mâinile pentru a masea condimentele în carne.

Într-o tigaie mare, încinge uleiul de floarea-soarelui la foc mediu. Prăjește ciolanul pe toate părțile până când capătă o crustă auriu închisă.

În timp ce se prăjește ciolanul, așează cartofii, ceapa, morcovii și usturoiul într-o tavă de copt mare.

După ce ciolanul s-a prăjit, așază-l peste legumele din tavă.

Adaugă foi de dafin și toarnă puțină apă în tavă.

Acoperă tava cu folie de aluminiu și introdu-o în cuptor. Lasă la cuptor pentru aproximativ 2-2,5 ore, sau până când ciolanul este fraged și cartofii sunt gătiți.

Ocazional, scoate tava din cuptor și stropește ciolanul cu zeama din tavă pentru a menține frăgezimea.

La final, poți îndepărta folia de aluminiu și mai lasă la cuptor pentru 15-20 de minute pentru a obține o crustă crocantă pe ciolan.

Servește ciolanul de porc la cuptor cu legumele moi și suculente alături de o garnitură de murături sau salată.

Această rețetă tradițională românească de ciolan de porc la cuptor este o alegere excelentă pentru mesele festive de iarnă. Savurează aroma îmbietoare a condimentelor și frăgezimea cărnii, bucurându-te de tradiție în fiecare mușchi. Poftă bună!

O plăcintă cu mere care se topește în gură – Toată lumea caută această rețetă

Avem nevoie de:
Oua – 3 buc.
Zahar – 150 g
Unt – 80 g

Lapte – 180 ml
Faina – 300 g
Praf de copt – 1 lingurita
Mere – 3 bucati

Mod de preparare: Se amesteca ouale cu zaharul pana devin pufoase si se deschid la culoare. Se adauga untul topit si laptele. Se amesteca. Se toarna faina si praful de copt in masa cernuta si se amesteca pana se omogenizeaza.

Curatati merele, taiati-le in cuburi si adaugati-le in aluat. Se amesteca . Se unge tava cu ulei, se toarna aluatul in ea si se pune intr-un cuptor incalzit la 180 ° C timp de 30-35 minute . Presarati tortul finit cu zahar pudra. Va dorim pofta mare!

Prajitura cu dovleac este un desert delicios potrivit pentru sezonul toamnei, dar poate fi savurat in orice moment al anului. Iata o reteta simpla pentru a prepara prajitura cu dovleac:

Ingrediente:

Pentru blatul de prajitura:

2 cani de faina

1 cana de dovleac piure (copt si pasat)

1 cana de zahar

1/2 cana de ulei vegetal (de exemplu, ulei de floarea-soarelui)

2 oua

1 lingurita de praf de copt

1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu

1/2 lingurita de scortisoara

1/2 lingurita de nucsoara macinata

O lingurita de extract de vanilie

Un praf de sare

Pentru glazura:

1 pahar de zahar pudra

2 linguri de unt topit

1 lingurita de extract de vanilie

2-3 linguri de lapte

Instrucțiuni:

. Pregatirea blatului de prajitura: a. Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava patrata sau rectangulara cu hartie de copt. b. Intr-un bol mare, amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara si sarea. c. Intr-un alt bol, amesteca dovleacul piure, zaharul, uleiul, ouale si extractul de vanilie pana cand obtii un amestec omogen. d. Adauga amestecul de dovleac peste ingredientele uscate si amesteca pana cand se incorporeaza bine. e. Toarna amestecul rezultat in tava pregatita si niveleaza-l.

. Coacere: a. Coace prajitura in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau pana cand un bat introduc in centrul prajiturii iese curat. b. Dupa ce prajitura este gata, scoate-o din cuptor si las-o sa se raceasca complet in tava.

3. Pregatirea glazurii: a. In timp ce prajitura se raceste, prepara glazura. Intr-un bol, amesteca zaharul pudra, untul topit, extractul de vanilie si laptele pana cand obtii o glazura neteda si omogena. Adauga lapte in functie de consistenta dorita a glazurii (mai putin lapte pentru o glazura mai groasa, mai mult lapte pentru o glazura mai subtire). b. Cand prajitura s-a racit complet, toarna glazura peste blat si intinde-o uniform cu ajutorul unei spatule.

4. Servire: a. Lasa prajitura cu dovleac sa se odihneasca timp de aproximativ 30 de minute pentru a permite glazurii sa se intareasca. b. Taie prajitura in bucati dreptunghiulare sau patrate si serveste.

Aceasta prajitura cu dovleac este moale, aromata si dulce, perfecta pentru a fi savurata alaturi de o ceasca de ceai sau cafea. Poate fi decorata cu nuci, migdale sau fulgi de cocos, pentru un plus de textura si savoare.