Şerban Huidu, despre scandalul cu Andreea Esca de la Cronica Cârcotaşilor. S-a lăsat cu ameninţări de judecată: “Am dat ce era mai cuminte, erau lucruri urâte”

Şerban Huidu a făcut dezvăluiri din culisele scandalului cu Andreea Esca și Cronica Cârcotașilor. În urmă cu mulți ani, prezentatoarea a apărut înjurând la pupitrul știrilor Pro TV, fapt ce a generat tensiuni în spațiul public. Situația era, de fapt, mult mai gravă, în ciuda tuturor zvonurilor.

Cum a apărut Andreea Esca înjurând la pupitrul Pro TV

În urmă cu mulți ani, Andreea Esca de la Pro TV a fost implicată într-un scandal ce a luat amploare pe internet. Cronica Cârcotaşilor a făcut public un material video în care jurnalista a uitat microfonul deschis și a fost auzită înjurând de la pupitrul știrilor.

Înregistrările cu prezentatoarea TV, apărute chiar înainte ca aceasta să intre în direct la Pro TV, au dat naștere multor tensiuni, ajungându-se aproape la amenințări cu acționarea în instanță. Doar că informațiile deținute de Șerban Huidu erau mult mai grave decât acestea.

Cum a ajuns Șerban Huidu în posesia casetei audio-video

În ciuda acuzațiilor ce i-au fost aduse, Șerban Huidu a explicat că nu a furat imaginea Pro TV-ului pentru a genera scandal în spațiul public. Momentul în care Andreea Esca înjura i-a fost furnizat șefului de la Cronica Cârcotașilor de către cineva din Suedia, care avea un difuzor.

Pro TV-ul a emis necodat, în loc de codat, având rețea internă între Buftea și Pache Protopopescu. Persoana care a prins emisia l-a apelat pe Șerban Huidu din Gothenburg, unde a obținut imaginile, trimițându-le apoi pe o casetă cu ajutorul trenului, în București.

Cristian Tabără, imagini nedifuzate în timp ce înjura echipa Cronica Cârcotașilor

Șerban Huidu a mers la gară la București, de unde a ridicat caseta cu momentul în care Andreea Esca înjura la pupitrul știrilor, înainte să apară în direct. Doar că înregistrările reprezentau momente mult mai grave din culisele presei românești.

Se pare că pe casetă ar fi fost surprins și Cristian Tabără, în timp ce înjura cârcotașii și multe alte episoade grave, potrivit dezvăluirilor făcute de Șerban Huidu, în podcastul lui Mihai Morar.

Șerban Huidu, dezvăluiri despre emisia necodată a Pro TV-ului, de 24 de ore

„Povestea cu (Andreea – n.r.) Esca a fost aşa… Era un tip care urmărea Pro TV Internaţional din Suedia şi emitea undeva în America. Emitea codat totul, ca să nu mai plătească, dar a emis 24 de ore necodat, a tras totul pe o casetă.

Ştii câte aveam? Am dat ce era mai soft, mai cuminte. Vai ce era… Îl aveam pe Cristian Tabără înjurând cârcotaşii. Nu l-am dat niciodată! Prezenta ştirile atunci. Am avut foarte mult material”, a dezvăluit Șerban Huidu într-un episod din podcastul lui Mihai Morar.

Cum i-a închis Șerban Huidu gura lui Adrian Sârbu, când a spus că îl dă în judecată

Adrian Sârbu, patronul Pro TV-ului de la acea vreme, l-a amenințat pe Șerban Huidu că îl dă în judecată, în urma imaginilor difuzate cu Andreea Esca. Doar că șeful Cronicii Cârcotașilor i-a trimis acestuia o copie a casetei, pentru a vedea toate informațiile și imaginile pe care le avea în posesie.

„Mi-a mulţumit apoi. Erau lucruri care nu trebuiau să ajungă la TV. Dar faza cu (Andreea – n.r.) Esca a fost haioasă. Eu am ales ce a fost mai okay”, a declarat Șerban Huidu.

O companie de sucuri a aruncat cojile de portocale într-o zonă defrişată

Cei mai mulţi oameni aruncă cojile de portocale în coşul de gunoi. Nu este şi cazul acestor ecologişti, care au descoperit că pot salva lumea… Totul a început când au cerut o cantitate impresionantă de coji de portocale unei companii de sucuri pentru a acoperi o zonă defrişată. Ce s-a întâmplat în continuare a fost uimitor!

În anul 1997, ecologiştii Daniel Janzen şi Winnie Hallwachs au venit cu o propunere către Del Oro, o companie costaricană producătoare de sucuri naturale. Dacă le-ar fi donat un teren arid în zona de conservare Guanacaste, atunci aceştia ar fi putut să scape de deşeuri fără niciun cost. Locul propus pentru depozitarea cojilor de portocale era o zonă defrişată de pădure.

Companiei producătoare de suc i-a surâs ideea, considerând că face o afacere bună. Un an mai târziu, s-au adus 12.000 de tone de coji de portocale şi alte resturi de fructe. Apoi, acest loc a rămas neatins mai bine de un deceniu.

După 16 ani, Daniel Janzen i-a cerut unui absolvent pe nume Timothy Treuer să inspecteze zona şi să comunice rezultatele. În ciuda unei căutări asidue de câteva ore, tânărul nu a putut găsi terenul descris de ecologist. O săptămână mai târziu ecologiştii au revenit şi au găsit locul exact cu ajutorul coordonatelor. Când au realizat că se aflau exact pe terenul căutat, nu le-a venit să creadă.

În comparaţie cu zona înconjurătoare, acest loc părea un adevărat paradis. „Este greu de crezut că singura diferenţă dintre cele două zone a fost grămada uriaşă de coji de portocale. Arătau ca nişte ecosisteme complet diferite”, spune absolventul.

Vegetaţia defrişată din acel loc, acum era incredibil de bogată. Cojile fructelor aruncate au transformat pământul arid într-o nouă pădure. Treuer şi echipa sa de la Universitatea Princeton au studiat această zonă în următorii trei ani. Ei au fost de-a dreptul impresionaţi de rezultate.

Pe terenul adiacent exista o singură specie dominantă de copaci. Pe zona unde fuseseră aruncate resturile de fructe, erau peste douăzeci de tipuri de vegetaţie! În plus, solul bogat în nutrienţi a fost mai bun pentru a susţine dezvoltarea unor copaci puternici, sănătoşi… şi toate acestea datorită cojilor de portocale!

Dar partea cea mai interesantă a acestui studiu abia acum vine. Ei au descoperit că dezvoltarea unei păduri secundare, care creşte pe un teren unde a avut loc acest proces de biodegradare, este esenţială pentru a încetini schimbările climatice. Acest lucru se datorează faptului că poate absorbi şi stoca dioxidul de carbon de 11 ori mai rapid decât o pădure „bătrână”.

Potrivit lui Treuer, dacă putem reproduce acest experiment la nivel global, vom ajuta atmosfera Pământului să se regenereze în numai câţiva ani. Nu-i aşa că este minunat? Haideţi să împărtăşim tuturor aceste informaţii pentru ca un număr cât mai mare de persoane să afle de rezultatele acestui experiment!