Ce semnificație are, de fapt, coliva. Puțini oameni mai cunosc tainele bătrânilor. Când și de ce facem colivă

Ce reprezintă coliva? Din ce motiv s-a răspândit obiceiul de a o oferi de pomană, în memoria persoanelor trecute în lumea de dincolo? O tradiție veche de secole, pe care au respectat-o și strămoșii noștri.

Semnificația nebănuită a colivei
Coliva se prepară în diferite moduri, dar cea tradițional românească este bine legată de biserică, în special de dogmele religiei creștin-ortodoxe. Este binecunoscut faptul că se face asemeni unui tort, pe suprafața căreia se creează o cruce.

Puțini știu că acest desert datează din perioada Constantinopolului, când împăratul Iulian Apostatul a dat ordin ca alimentele creștinilor din piață să fie stropite cu sângele jertfit idolilor. Chiar în Săptămâna Mare a postului Paștelui.

Sfântul Teodor ar fi aflat de planul diabolic al împăratului și i-a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului ca să-i anunțe pe oameni să nu cumpere nimic din piață, ci să mănânce mai degrabă grâu fiert cu miere.

De altfel, fiecare boabă de grâu ar fi un simbol al învierii trupurilor. Ingredientele din compoziție sunt considerate virtuți ale sfinților sau ale celor care au murit. De asemenea, poate semnifica și o viață veșnică mai bună decât cea actuală.

Cum se prepară coliva
Nu putem trece cu vederea faptul că acest preparat este și un desert foarte bun, dincolo de simbolistică. Ca să-l preparați nu aveți nevoie de foarte multe ingrediente. Vă trebuie grâu, lapte, zahăr, cacao și miere de albine.

Mai departe, grâul se pisează puțin, după care se adaugă într-o apă care a dat în clocot, pe foc. Se va fierbe mai greu, dar așa se va descompune și se va forma o textură groasă. În jur de două ore se alocă grâului pentru a fierbe.

După ce grâul a fiert binen, nu-l luați imediat de pe foc. Peste el mai completați cu lapte sau și cu puțin griș. Amestecați din nou, vreme de 20 de minute, iar la final, coliva se va lăsa să se răcorească. Când este răcită, se întinde pe o farfurie, asemeni unui tort și se decorează cu nucă de cocos, zahăr vanilat sau cacao. Din bomboane puteți face o cruce, dacă aveți în plan să o dați de pomană.

Prăjitură delicioasă și pufoasă cu cremă de vanilie. Se prepară în doar 15 minute

Această prăjitură de casă este ușor de preparat și are un gust delicios.

INGREDIENTE PENTRU BLAT

Făină – 200 g;
Ulei sau unt topit – 80 ml;
Zahăr – 150 g;
Zahăr vanilat – 8 g;
Suc de portocale – 90 ml;
Praf de copt – 15 g;
Ouă – 3 bucăți.

INGREDIENTE PENTRU CREMA DE VANILIE:

Lapte – 250 ml;
Zahăr – 2 linguri;
Amidon de porumb – 2 linguri;
Extract de vanilie – 1 linguriță.

MOD DE PREPARARE

Se bat ouăle, adăugând o pătrime de sare și zahăr în amestec. Urmează să puneți untul sau uleiul preferat, sucul de portocale și zahărul vanilat, amestecând cu grijă folosind un tel.

Separat, combinați făina și praful de copt, apoi cerniți-le în amestecul umed. Continuați să amestecați până la o încorporare uniformă a ingredientelor.

Turnați aluatul rezultat într-o tavă de copt și coaceți-l într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 30-35 de minute sau până când blatul capătă o nuanță aurie și trece testul scobitorii.

După coacere, lăsați blatul să se răcească înainte de a-l tăia în două părți egale.

Pentru a prepara crema de vanilie, combinați zahărul, amidonul de porumb și laptele într-o cratiță, apoi încălziți pe foc mic, amestecând constant până când crema devine groasă și cremoasă.

Adăugați extractul de vanilie pentru a intensifica aroma.

Turnați crema de vanilie peste blatul inferior și întindeți-o uniform. Plasați apoi cea de-a doua parte a blatului deasupra cremei.

Dacă doriți, presărați zahăr pudră pentru a conferi prăjiturii un aspect atrăgător. Această prăjitură de casă se prepară rapid și este delicioasă.

Poftă bună!