Avertizare de vreme rea de la ANM. Zonele cu viscol, ceaţă şi vânt puternic

O nouă avertizare de vreme rea de la ANM. Din informațiile acestei dimineți aflăm și care sunt zonele cu ceaţă şi vânt puternic, dar și când se încălzeşte.

Azi, o nouă avertizare de vreme rea de la ANM

Încă de la primele ore ale acestei dimineți, românii au parte de schimbări ale vremii în anumite zone din țară, fiind precizate în această nouă avertizare de vreme rea de la ANM. Concret, ANM a emis 4 atenționări de Cod Galben pentru 6 județe din țară, majoritatea anunțând apariția ceței, precum și intensificări ale vântului.

Tot în cursul zilei, ANM a emis și o avertizare de Cod Portocaliu intensificări ale vântului, iar conform acesteia fenomenele vor fi resimțite în cea mai mare parte a țării. Vor fi și precipitații cu aracter moderat în zona montană:

“Pe parcursul zilei de luni (5 februarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h.

În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h. În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15….20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 m va ninge viscolit.

În zona înaltă (la altitudini de peste 1700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă. Notă: La munte vântul va continua să prezinte intensificări și în zilele următoare, iar local și temporar și în restul teritoriului, dar la viteze mai reduse.”

ANM precizează care sunt zonele cu ceaţă şi vânt puternic
După cum suntem informați în această avertizare de vreme rea de la ANM, fenomenele meteo se vor menține până în urul orei 11, respectiv ora 14:00, ANM precizând și care sunt zonele cu ceaţă şi vânt puternic, după cum urmează:

intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 90…100 km/h:

Județul Dolj,
Județul Suceava – zona de munte de peste 1800 m,

Județul Caraş-Severin , zona de munte de peste 1800 m,
Județul Hunedoara , zona de munte de peste 1800 m.
Vezi și: Ninsori, lapoviţă şi polei! Vremea o ia razna din nou, anunţ de ultimă oră de la ANM

local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m:

Județul Maramureş
Județul Cluj
Județul Bistriţa-Năsăud

Prognoza meteo emisă de ANM, pentru următoarele două săptămâni

În aceași ordine de idei, din prognoza meteo emisă de ANM, inclusiv cea pentru următoarele două săptămâni, aflăm când se încălzeşte.

Conform datelor, în Bana și Crișana, valorile termice vor resimți o creștere în termometre, începând de luni, 5 februarie, fiind preconizate valori într 14 și 15 grade, iar pentru 7-11 februarie, ANM anunță posibile precipitații.

Prognoza meteo până pe 4 martie 2024. Surprize mari de la vreme, trebuie să ne pregătim

În zona de centru, est și nord a țării, în Transilvania și Maramureș, ANM precizează care sunt valorile termice pentru următoarele zile, specificând că, începând de mâine, se vor înregistra între8 și 10 grade, dar și că „Se vor semnala precipitații posibil pe 4 februarie, iar cu o probabilitate ridicată și în perioada 6 – 11 februarie.”

Serviciul Militar Se Reintroduce În România! Şeful Statului Major Al Apărării A Făcut Anunțul Pentru Tinerii Între 18 Și 35 De Ani

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte reintroducerea serviciului militar voluntar. Sunt vizați tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. Pentru asta, trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită. Şeful Statului Major al Apărării a menționat că toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei.

Serviciul militar se reintroduce în România!

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a declarat că trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei în caz de război.

„Trebuie să avem o societate rezilientă şi pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război, trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei. Renunţarea la armata obligatorie a adus un deficit nu doar pentru România, ci pentru toate ţările NATO.

Este o discuţie destul de intensă în toate ţările NATO, pentru că avem o rezervă operaţională îmbătrânită, tinerii noştri nu sunt educaţi de pe băncile şcolii în spiritul patriotic cum am fost învăţaţi cei de vârsta noastră”, a spus şeful Statului Major al Apărării.

Gheorghiţă Vlad  a solicitat o lege pentru pregătirea militară a populaţiei, precizând că se doreşte introducerea unui serviciu militar în termen voluntar.

„Vrem introducerea serviciului militar în termen voluntar. Vizăm segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază de ducerea războiului”, a menționat Gheorghiţă Vlad.

Serviciu militar nu va fi obligatoriu

Șeful Statului Major al Apărării a menționat că nu va fi vorba despre serviciu militar obligatoriu.

„Nu va fi obligatoriu! Doar pentru cel care doreşte să participe la un astfel de program. În Suedia, au chestionat 40.000 de tineri şi s-au înscris în acest program 8.000 de tineri. Un sistem similar trebuie să adopte şi România.

Să ne adresăm celor care doresc să înveţe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supravieţuiască într-un mediu dificil, să ştie să se protejeze împotriva armelor chimice, să-şi facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învăţate şi achiesate de doritori”, a explicat Gheorghjiță Vlad.

Șeful Statului Major al Apărării a susținut că e important ca proiectul legislativ să fie votat anul acesta.

„Proiectul este depus în cele două camere, la Comisiile de apărare şi la Camera Deputaţilor şi la Senat. Eu cred că după ce se trece de acest val de alegeri consecutive, va fi luat în discuţie cu prioritate. E important să se întâmple anul acesta pentru că toate ţările NATO şi toată Europa este în postura de a cumpăra timp.

Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a mai transmis  şeful Statului Major al Apărării.

Alături de Lituania, Danemarca, Suedia, Norvegia,  Finlanda, Letonia, Austria, Grecia şi Estonia au în prezent o anumită formă de serviciu militar obligatoriu. Polonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2024.

Şeful Statului Major al Apărării a anunțat că Serviciul militar ar trebui reintrodus în România și să vizeze tinerii între 18 și 35 de ani.