Ce Trebuie Să Ceri Într-Un Pomelnic. Care Sunt Cele 7 Lucruri Pe Care Să Nu Le Treci Niciodată În Pomelnicul Dus La Biserică

Cand vin la biserica, multi oameni aduc la sfantul altar, ca o obisnuinta, un pomelnic, unde scriu atat numele lor, cat si pe ale celor pe care ii poarta in gand – rude, prieteni, cunoscuti etc.

Atentie mare insa cand faceti pomelnicul, deoarece doar anumite lucruri trebuie cerute in acesta!

De asemenea, sunt 7 lucruri care nu trebuie trecute sub nicio forma in pomelnicul pe care-l duci la biserica! Mare atentie, asadar, la ce trebuie sa cerem intr-un pomelnic si ce nu trebuie sa cerem.

CE TREBUIE SA CEREM INTR-UN POMELNIC
Pastrarea credintei ortodoxe, curaj in apararea credintei, netinind seama de amenintari sau avantaje. Puterea de a savirsi fapte ortodoxe.

Venirea la credinta a neortodocsilor (pagini, Iudei si eretici crestini: papistasi, protestanti si neo-protestanti).

Rabdarea necazurilor si a celor ce ni le fac.
Rabdare in boala, saracie, lipsa.
Multumiri lui Hristos in necazuri, caci necazurile ne smeresc.
Sanatate in Hristos.
Cunoasterea pacatelor proprii.
Izbavire de patimi.
Mila si iertare de la Hristos a pacatelor si greselilor noastre.
Mila si iertare de la Hristos pentru dusmanii nostri.
Casatorie spre vietuire ortodoxa (intre oameni iubitori de Hristos).

Ajutorul lui Dumnezeu intr-o munca placuta lui Hristos.
Alte cereri de folos spre mantuire.

NU CEREM

Moartea dusmanilor, pedepsirea celor ce ne-au suparat, umilit, inselat etc.
Bucurii trupesti: satisfactii, bogatie, belsug, avansari.

Succese, cistiguri la jocuri, concursuri si olimpiade si noroc in viata.
Sanatate cu orice pret, nestiind ca boala fara razvratire poate aduce mintuire.

Puteri supraomenesti, paranormale: minuni, vedenii (aratari, lumini, mirosuri) “spirituale” – pentru bucurie trupeasca.
Ajutor de la Hristos in toate dorintele.
Alte cereri dupa mintea lumii, cum ar fi “pacea intre popoare”, impacarea tuturor Bisericilor si religiilor etc.

Cererile sa nu calce poruncile Evangheliei si ale Bisericii.
Cum se face un pomelnic

Cand vin la biserica, multi oameni aduc la sfantul altar, ca o obisnuinta, un pomelnic, unde scriu atat numele lor, cat si pe ale celor pe care ii poarta in gand – rude, prieteni, cunoscuti etc.

Gandindu-ne ca v-ar fi de ajutor sa cunoasteti cate ceva din importanta acestui gest, aparent simplu, am stat de vorba cu parintele Bogdan Dedu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iasilor si preot slujitor la Biserica „Sfantul Spiridon” din Iasi, care ne-a explicat cum se alcatuieste un pomelnic si la ce slujbe ale Bisericii se pomenesc cei vii sau adormiti.

In pomelnicul adus la biserica se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim sa-i pomenim (Ioan, Ana, Elena etc.). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele.

Se intampla ca un crestin sa aduca la biserica un pomelnic si sa considere ca a facut tot ceea ce trebuia: va fi pomenit la biserica si cu aceasta si-a incheiat datoria sa, el nu mai are nimic de facut. In realitate, este nevoie si de rugaciunea personala. Si aici ar trebui sa existe un pomelnic. Acesta – fie ca este scris, fie ca nu – este de dorit sa cuprinda cat mai multe nume: de la cei apropiati din familie – sot, sotie, copii, parinti, bunici, nasi, prieteni –, pana la nefericitii acestei lumi.

Parintele Sofronie Saharov ne indeamna: „Cand va rugati, rugati-va pentru toti si pentru fiecare. Si adaugati: Pentru rugaciunile lor, pentru rugaciunile lui, Doamne miluieste-ma si pe mine. Astfel, putin cate putin, constiinta voastra se va largi”.

In pomelnicul ce urmeaza a fi dus la biserica se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim sa-i pomenim (Ioan, Ana, Elena etc.). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele. Se intelege, numai oamenii pot fi trecuti in pomelnic. Spun aceasta deoarece au fost cazuri in care cel care a alcatuit pomelnicul a considerat de cuviinta sa treaca si numele cainelui la care tinea foarte mult!

In cazul clericilor, numele este insotit de denumirea treptei preotesti (de exemplu: „preotul Ioan” sau „ieromonahul Varsanufie”, „diaconul Grigore”), la fel pentru monahi sau monahii (de exemplu: „monahia Olimpiada”).

Cei vii vor fi grupati impreuna, la fel cei adormiti, mentionandu-se deasupra fiecarui grup: vii sau adormiti. Pentru Taina Sfantului Maslu se aduc numai pomelnice pentru cei vii

La ce slujbe ale Bisericii sunt pomeniti cei vii si la ce slujbe, cei adormiti

La Sfanta Liturghie se pomenesc atat viii, cat si cei adormiti – si este bine ca orice crestin care aduce jertfa la altar sa aiba pomelnic si pentru cei vii si pentru cei morti, pentru ca sunt situatii in care sunt aduse pomelnice fie numai pentru cei vii, fie numai pentru cei morti.

Pentru Taina Sfantului Maslu se aduc numai pomelnice pentru cei vii. La fel si pentru slujba Acatistului. Pomelnice numai cu numele celor adormiti se aduc pentru slujba Parastasului.

A fost abandonat intr-un tomberon la nastere: Astazi este milionar datorita afacerii sale

Viata nu este intotdeauna un rau lung si linistit. Uneori trebuie sa stii sa depasesti dificultatile cu mult curaj si determinare. Aceasta este ceea ce Freddie Figgers a dovedit lumii, trecand de la un copil abandonat la un antreprenor si milionar.

Freddie Figgers: „Nu lasa circumstantele tale sa defineasca cine esti”

La fel ca multi copii din intreaga lume, Freddie nu s-a nascut cu o lingura de argint in gura. Parintii sai adoptivi, Nathan si Betty Mae Figgers aveau deja experienta ca parinti adoptivi , dar totusi au decis sa-l primeasca oficial pe Freddie in mica lor familie.

Nathan era muncitor de intretinere si mester, iar Betty era muncitoare la ferma, locuind impreuna intr-un orasel din nordul Floridei. Aveau cincizeci de ani cand l-au gasit pe Freddie, in varsta de doar doua zile, intr-un tomberon. De atunci, au facut totul pentru a-l pretui si a-i satisface nevoile. Fapte transmise de ziarul britanic, BBC.

„Eram un copil foarte destept, asa ca l-am intrebat pe tatal meu despre trecutul meu si el m-a tratat ca pe un adult si a spus: „Uite, iti voi spune clar, Fred. Mama ta biologica te-a aruncat, iar eu si Betty Mae nu am vrut sa te trimitem in plasament si te-am adoptat, iar tu esti fiul nostru si vei fi pentru totdeauna. »

Freddie a spus:

„Cand mi-a spus eram impietrit si ca ma simteam nedorit. Am spus: „Bine, sunt un gunoi”, dar abia dupa cinci minute, tatal meu m-a prins de umar si a spus: „Uite, nu lasa asta sa te deranjeze pentru ca te iubim mai mult decat orice pe lume. ”.

Tanarul s-a simtit iubit de cei mai buni parinti din lume. Freddie a spus ca i-au oferit toata dragostea pe care o putea cere, dar copii de la scoala au fost insolenti, l-au lipsit de respect si l-au umilit.

Pentru Freddie, ambii parinti au fost adevarati eroi pentru care are multa recunostinta, dragoste si respect.

Nathan si Betty mergeau la containerele de  gunoi in fiecare weekend in cautarea unor articole utile. Cat despre Freddie, el cauta in mod special un computer.

Primul sau computer a deschis portile antreprenoriatului

Fascinat de computere, Freddie avea o singura dorinta: sa aiba un computer performant, dar parintii lui nu si-au putut permite sa-i cumpere unul.

La varsta de noua ani, el si parintii sai au mers la un magazin second-hand, unde au dat peste un computer Macintosh stricat. Acest copil geniu , caruia ii placea deja sa repare colectia de radiouri, ceasuri cu alarma sau videocasete pe care le acumulase tatal sau, Mac-ul stricat a devenit acum centrul interesului sau. L-a demontat, a lipit piesele  si dupa cincizeci de incercari computerul a functionat.

Atunci a vrut sa-si petreaca viata lucrand in tehnologie.

Freddie avea doar 12 ani cand abilitatile sale au fost remarcate de colegii si profesorii sai. De fapt, directorul programului after-school i-a incredintat chiar sa repare o suta de computere defecte la 12 dolari pe ora.

Cativa ani mai tarziu, directorul programului after-school Quincy avea nevoie de un sistem de verificare a manometrelor de apa din oras, iar o companie a oferit 600.000 de dolari pentru a dezvolta un program de calculator. Administratorul orasului i-a cerur serviciile lui Freddie.

Tanarul a profitat de ocazie si a ajuns sa dezvolte programul cu caietul de sarcini solicitat. Aceasta experienta a fost un adevarat punct de cotitura in viata lui Freddie, asa ca a decis sa-si infiinteze propria companie, Figgers Communications. La varsta de 24 de ani, dezvoltase deja 80 de programe software personalizate. Acum are 34 de ani si compania lui valoreaza mai mult de 62 de milioane de dolari.

Cativa ani mai tarziu, Nathan a fost diagnosticat cu boala Alzheimer si atunci Freddie a dezvoltat o inventie unica, un pantof special echipat cu un tracker GPS pentru a garanta siguranta tatalui sau.

In plus, a sponsorizat cateva programe destinate studentilor universitari aflati in dificultate financiara si a oferit burse celor mai merituosi.

Curajul este cea mai nobila virtute a unui lider

Potrivit lui Valérie ROCOPLAN , CEO al Talentis, curajul este alianta perfecta intre inima si furie. O metafora pe care ea a explicat-o argumentand ca inima ne permite sa activam ceea ce este mai bun in noi. In timp ce furia inseamna perseverenta si nu renuntare. Alianta dintre cei doi este o forta motrice pentru orice lider care doreste sa reuseasca extinzandu-si viziunea si implicandu-si echipa.