Profesorul Vlad Ciurea dezvăluie secretul unui somn sănătos

Profesor doctor Vlad Ciurea dezvăluie secretul unei nopți de somn odihnitoare

Într-o lume agitată și plină de stres, somnul de calitate devine o necesitate pentru a ne menține sănătatea și echilibrul mental.

Constantin cel Mare și bătăliile cruciale din perioada în care s-au stabilit bazele creștinismului.

Fascinat de strategiile și manevrele lui Constantin cel Mare în lupta împotriva păgânismului, profesorul Ciurea găsește în această epocă o sursă de inspirație și înțelepciune pentru conduita sa profesională și personală.

Astfel, profesorul doctor Vlad Ciurea ne atrage atenția asupra importanței unui somn de calitate și respectarea unui program regulat de odihnă. Prin înțelegerea ritmurilor și necesităților organismului nostru, putem asigura o bună funcționare a creierului și o stare generală de sănătate și bunăstare.

Ca si concluzie, profesorul Ciurea ne încurajează să acordăm atenție somnului și să ne asigurăm că acesta este de calitate și în cantitate suficientă. Respectarea orelor optime de somn și crearea unui mediu propice pentru odihnă sunt cheia pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Simptome neobisnuite ale accidentului vascular la femei de care nimeni nu vrea sa vorbeasca

Blocarea unei vene care ajunge la creier stopeaza transportul de oxigen si nutrienti catre creier si asta cauzeaza accidentul vascular cerebral si la moartea celulelor creierului.

In fiecare an mor cu 55 000 mai multe femei decat barbati din cauza atacului vascular cerebral. Se pare ca femeile sunt mai predispuse decat barbatii la atacurile vascular cerebrale. Exista diferite accidente vascular cerebrale.

Accidentele vasculare cerehrale ischemice, numite si infarcte cerebrale sau inca si ramolismente cerebrale, apar cel mai adesea ca o consecinta a unui trombus (cheag de sange care se formeaza intr-o artera), a unui embola (corp strain sau un trombus mobilizat care, antrenat prin circulatie, va produce obstructia arterei) sau o ingustare a arterei favorizata de ateroscleroza (ingrosarea invelisului intern al peretelui arterial).

Ultima este cauza principala a accidentelor vasculare cerebrale ischemice. Accidentele vasculare cerebrale hemoragice se datoreaza unei scurgeri de sange in tesutul cerebral. Cauza lor o constituie in general hipertensiunea arteriala sau, mult mai rar, malformatii le vasculare (angiom, anevrism), tulburarile de coagulare sau complicatiile unui tratament anticoagulant.

Consecintele unui accident vascular cerebral sunt schimbarile comportamentale, modificari comportamentale, modificari ale fetei- paralizia, alterarea capacitatilor cognitive.

Efectele depind de locul in care se produce atacul vascular cerebral:– Daca are loc in partea dreapta a creierului sunt afectate judecata, memoria

– Daca are loc in partea stanga a creierului sunt afectate vorbitul, memoria

– Daca are loc in cerebel, apar ameteala, lipsa echilibrului si reflexe anormale

Cauze

Femeile sunt mai predispuse la accidentele vascular cerebrale in primul rand pentru ca durata lor de viata este mai mare. Alti factori de risc sunt:

– Diabetul

– Tensiunea arteriala ridicata

– Lipsa activitatii fizice

– Boli cardiovasculare

– Colesterol marit

– Supraponderabilitate

– Medicamente si tutun

– Terapia de inlocuire de hormoni

– Pilule contraceptive

– Sarcina

– Sanatatea mentala

– Diabet gestational

– Hormonii post menopauza

– Migrena cu aura

– Diabet zaharat

– Stres psiho-social

– Depresie

– Fibrilatie atriala

Simptome ale accidentului vascular cerebral la femei:

– Probleme cu vederea

– Dureri de cap fara vreun motiv anume

– Ameteala

– Lipsa de putere

– Confuzie

– Stari de voma

– Halucinatii

– Agitatie

– Lesin

– Respiratie scurta

– Schimbari comportamentale

– Sughit

– Convulsii

– Durere

Daca aveti urmatoarele simptome, sunati de urgenta serviciul de ambulante:

– Paralizie

– Lipsa de putere in brate

– Dificultate in vorbire

– Timpul sa sunati la urgente

Preventia

Luati in vedere urmatoarele actiuni de prevenire a atacului vascular cerebral:

– Testul de diabet

– Activitate fizica cel putin 20 de minute pe zi

– Analizarea modificarilor comportamentale

– Mentinerea unei greutati normale a corpului

– Monitorizarea durerilor de cap

– Monitorizarea tensiunii arteriale

– Monitorizarea nivelului de colesterol

– Buna gestiune a stresului

– Odihna de cel putin 7-8 ore pe noapte

Revenirea in urma unui accident avscular cerebral

Este foarte posibil sa fie nevoie sa invatati din nou lucruri simple cum ar fi mancatul si imbracatul. Stilul de viata trebuie sa fie complet schimbat, o dieta sanatoasa si sport regulat. Monitorizarea starii de sanatate si control medical de rutine realizat frecvent.

Sursa:www.goodmorningcenter.com