Cum să crești morcovi din sămânță-GHID COMPLET

Dacă te interesează cultivarea morcovilor (Daucus carota), este crucial să știi că prosperă în temperaturi mai reci, făcând începutul primăverii și sfârșitul toamnei momente ideale pentru dezvoltarea lor. Temperaturile optime variază de la minime nocturne în jur de 13°C la medii diurne de 24°C. Morcovii se adaptează bine la grădini mici, paturi de flori și tolerează chiar și umbra.

Iată câteva sfaturi despre cum să crești morcovi:

Pregătește Solul: Curăță suprafața solului de buruieni, pietre și bucăți mari de scoarță. Îmbogățește solul cu pământ pentru ghivece pentru a promova creșterea morcovilor. Solul optim pentru morcovi este un sol nisipos cu drenaj bun, evitând solurile argiloase care duc la maturare lentă și rădăcini aspre și neatractive.

Pregătirea Locului: Alege o zonă moale și aerată pentru plantarea morcovilor. Fertilizează solul corespunzător și folosește un greblă pentru a-l amesteca bine.

Cultivarea Morcovilor din Sămânță: Achiziționează ușor semințe de morcov din supermarketuri, centre de grădină, sau platforme online precum Amazon. Plantează semințele în rânduri pentru o dezvoltare corespunzătoare a rădăcinilor, la aproximativ 2,5 cm adâncime și la 3-5 cm distanță.

Când plantele de morcov ating 10 cm înălțime, subțiază-le la o distanță de 5 cm, asigurând o distribuție uniformă.

Controlul Buruienilor: Preveniți invazia buruienilor, deoarece concurează pentru substanțe nutritive esențiale și împiedică dezvoltarea morcovilor. Dezburuie regulat manual imediat ce buruienile apar.

Cronologia Creșterii Morcovilor: Morcovii cresc continuu după plantare și au un timp relativ scurt de maturare.

Inițiază prima recoltare la mijlocul primăverii, după ultima înghețată, și continuă să plantezi semințe noi la fiecare două săptămâni pentru o recoltă prelungită până în toamnă.

Recoltarea Morcovilor: Începe recoltarea morcovilor când aceștia ating mărimea unui deget.

Alternativ, lasă-i în pământ până în iarnă cu o acoperire corespunzătoare a grădinii. Pentru a verifica mărimea morcovului, îndepărtează ușor solul de pe partea de sus a rădăcinii și evaluează. Recoltează ridicând ușor morcovii din pământ.

Urmarind aceste recomandări, vei putea să te bucuri de o recoltă bogată de morcovi cu rădăcini dulci și fragede.

Ce se întâmplă dacă tai o ceapă în patru și o lași în dormitor peste noapte! Puțină lume știe acest lucru, dar chiar funcționează!

Mulți dintre noi au început să plângă din momentul în care am început să tăiem ceapa. Ceapa se datorează aburului puternic pe care această legumă îl emite atunci când o tăiem.

Și, teoretic, tocmai acești vapori ar fi cei care ne-ar ajuta să oprim tusea.

Astfel, remediul aplicat în mod natural constă în tăierea unei cepe în sferturi și lăsarea ei pe o farfurie lângă pat. În acest fel, dacă cel mic suferă o criză de tuse în miez de noapte, când va respira vaporii degajați de ceapă, se va calma.

Este un remediu sigur pentru copii și bebeluși mai ales pentru că nu presupune consumul de ceapă de către cel mai mic din casă.

Atunci când tăiem o ceapă în bucăți mici și o așezăm lângă noi, aceasta ajută la menținerea aerului umed, contribuind la expectorație și la ameliorarea simptomelor. Este dovedit că acest aliment este bactericid și poate contribui, de asemenea, la fluidizarea mucusului. Prin urmare, atâta timp cât tolerăm mirosul, putem așeza în cameră o farfurie cu ceapă proaspăt tocată mărunt.

Bineînțeles, ceapa singură nu va vindeca infecția. Ea trebuie folosită întotdeauna ca o metodă complementară pentru a obține o ușurare, niciodată ca un tratament propriu-zis.

În plus, în loc să recurgem direct la un antitusiv, cel mai indicat este să căutăm metode care ajută la subțierea și expulzarea mucusului, cum ar fi vaporii. În acest fel, se ajută la eliberarea căilor respiratorii și se obține o ușurare.

De-a lungul secolelor, oamenii s-au bazat pe remedii casnice pentru răceli. Plasarea unei cepe tăiate în camera cuiva bolnav este un „remediu” sugerat care a fost transmis în unele familii și care este împărtășit pe rețelele de socializare în fiecare sezon de răceală și gripă.

Ideea este că ceapa are capacitatea de a absorbi bacteriile și virușii și va „scoate efectiv germenii” din persoana bolnavă. Nu există nicio posibilitate de a demonstra științific niciuna dintre aceste afirmații. Asociația Națională a Cepei din SUA, de fapt, a declarat că nu există nicio dovadă științifică că o ceapă crudă tăiată absoarbe germenii sau că eliberează aerul de toxine și otrăvuri.

Atunci când sistemul dumneavoastră imunitar observă acești germeni invadatori, el eliberează anticorpi (proteine speciale care atacă substanțele străine care intră în organism) pentru a încerca să lupte împotriva lor. Acest lucru provoacă inflamații și simptomele pe care le resimțiți atunci când vă îmbolnăviți, cum ar fi mucusul în exces, tusea, durerea de gât și durerile de cap. Aveți nevoie de sistemul dumneavoastră imunitar pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine și să învingeți o infecție.

Ceapa are unele utilizări medicinale și farmacologice recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății. Ceaiul de ceapă este listat în literatura OMS ca fiind o modalitate de a ajuta în cazul nasului care curge, ca exemplu.

OMS indică patru articole științifice de-a lungul anilor în care s-a constatat că ceapa ucide agenții patogeni legați de intoxicațiile alimentare, o afirmație pe care o face și Asociația Națională a Cepei.

„Centrul pentru Siguranța Alimentară de la Universitatea din Georgia afirmă că se știe că sucul eliberat de ceapa tăiată ucide sau inhibă creșterea mai multor tipuri de microorganisme, inclusiv a unora dintre cele capabile să provoace intoxicații alimentare la om”, precizează grupul comercial.