Cum te ajută crucea de la gât , anafura, agheasma si uleiul sfințit la biserică?

Odata cu venirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos pe pamant impreuna cu Legea si Harul Sau, omul cu intreaga creatie au posibilitatea de a se curata, de a se igieniza, de a reveni la starea initiala paradisiaca. Bisericii si slujitorilor sai li s-au dat puteri foarte mari in acest sens de a sfinti si tuturor credinciosilor de a se impartasi de ele.

Biserica Ortodox detine cele sapte Taine prin care Harul lui Dumnezeu lucreaza spre sfintirea omului. Insa pe langa cele sapte Sfinte Taine (Botezul, Mirungerea, Spovedania, Impartasania, Maslul, Cununia si Hirotonia) mai exista si alte slujbe de sfintire a omului si a diferitelor obiecte sau lucruri, numite ierurgi. De aceste sfinte slujbe poate beneficia orice crestin ortodox. Si ele sunt foarte necesare pentru intarirea credintei si pentru simtirea Harului Duhului Sfant.

Lucrurile sfinte de care trebuie sa se foloseasca si sa se impartaseasca fiecare credincios sunt urmatoarele:

a) AGIASMA (apa sfintita);
b) ANAFURA (paine sfintita);

c) ULEI SFINTIT (de la Sfantul Maslu sau de la Litie);
d) ICOANE, CRUCI, TROITE (de asemenea toate aceste obiecte sfintite au un mare rol in sfintirea omului si a locului in care sta omul)

Toate aceste sfintiri se fac de catre preot cu harul care este in el prin invocarea Duhului Sfant ca sa vina si sa sfinteasca acele lucruri sau obiecte.

Duhul Sfant este a treia persoana a Sfintei Treimi care sfinteste totul in Biserica, in creatie, in familie, in persoana umana, atunci cand este chemat (invocat) din toata inima.

Duhul Sfant este prin excelenta SFINTITORUL cel care sfinteste totul si toate.

Personal fiecarui credincios ii recomand ca sa aiba in casa sa o camera sau un colt intr-o camera unde sa aiba toate aceste lucruri sfintite: icoane, cruci, aghiasma, anafura, ulei sfintit, si sa se impartaseasca de ele ci evlavie si cu curatenie.

Oamenii maturi sa le consume numai atunci cand sunt curati, iar copiii in fiecare dimineata dupa ce s-au spalat pe fata si inainte de a manca.

a) AGHIASMA (apa sfintita)
aghiasmaAghiasma este de doua feluri: aghiasma mare si aghiasma mica.

Ambele feluri de aghiasma este recomandabil sa le avem in sticle diferite cu etichete pe ele pentru a nu fi confundate.

AGHIASMA MARE se face numai o singura data pe an la Boboteaza. Se consuma 7 zile de pe 6 pana pe 13 ianuarie, in fiecare zi dimineata pe nemancate.

Dupa aceea in tot cursul anului se foloseste numai daca s-a postit (nu s-a mancat nimic) pana la orele 16, 17 dupa-amiaza, de obiceicand se tine post negru vinerea sau cand socoteste fiecare personal si cu binecuvantarea duhovnicului.

Cu aceasta agheasma mare se poate stropi prin casa, prin gospodarie, prin masina, la birou, etc., avand puteri foarte mari de alungare a diavolului.

AGHIASMA MICA se face in fiecare zi cu exceptia intervalului de timp 16-12 ianuarie, cand se face aghiasma mare.

Aghiasma mica de asemenea, se tine intr-o sticla la loc curat si se ia in fiecare dimineata pe nemancate, daca nu am consumat nimic dupa orele 24 de la miezul noptii.

Se mai poate stropi cu es prin casa, hainele, masina, gospodaria, biroul, etc. Odata sfintita, aghiasma detine energia Harului Duhului Sfant.

Deci nu este numai o apa simpla ci are o incarcatura spirituala deosebita.

Din cauza aceasta cel ce o ia cu evlavie si se impartaseste cu ea, se impartaseste de Harul Duhului Sfant. Aghiasma curata, lumineaza si intareste sufletul omului. De foarte multe ori are puteri miraculoase asupra celui ce o ia cu multa credinta si izgoneste diavolii.

b) ANAFURA (paine sfintita)
anafuraUn alt element sfintitor de care ne putem impartasi zilnic este sfanta anafura, acea paine sfintita in timpul Sfintei Liturghii care s-a atins de Sfanta Impartasanie de catre preot in timpul Axionului. Ea are puteri harice deosebite, deoarece a fost atinsa de Trupul si Sangele Domnului. Aceasta anafura se ia de catre credincios duminica cand merge la biserica intr-o hartie curata sau intr-un vas, se usuca pentru a evita riscul sa nu se mucezeasca si dupa aceea sa se strice.

Pentru ca a fost atinsa de Sfanta Impartasanie se consuma dimineata inainte de aghiasma. Deci randuiala este in felul urmator:

In fiecare zi crestinul ia o mica bucatica de anafura dupa aceea cateva inghitituri de aghiasma (de preferat de trei ori in numele Sfintei Treimi), iar dupa ce a consumat acestea se unge cu ulei sfintit pe frunte, facand semnul sfintei cruci cu un betisor.

Dupa ce s-a impacat cu Dumnezeu prin cateva rugaciuni ce le-a facut in gand, si s-a impartasit de Harul Duhului Sfant prin aceste elemente sfintite, in sfarsit isi ia cucea zilei ce a venit de dimineata cu binecuvantarea lui Dumnezeu si astfel mult spor va avea si va fi ferit de multe curse ale celui viclean in acea zi.

c) ULEIUL SFINTIT
Un alt element sfintit este uleiul sfintit sau mirul cum i se mai spune, nefacand confuzia cu Sfantul si Marele Mir cel cu care suntem unsi numai odata in viata la Botez. Uleiul sfintit este de doua feluri: cel care se face la Sf. Maslu si cel care se face la Litie, atunci cand serbam un sfant mai mare cu cruce rosie in calendar.

ULEIUL DE LA TAINA SFANTULUI MASLU are mare putere sfintitoare si tamaduitoare asupra omului care-l ia cu credinta. Acest ulei nu se resfinteste ci se pune intr-o sticla cu uleiuri de la cat mai multe Sf. Masluri (7-9-12 sau chiar 40 de Sf. Masluri). Deci nu se mai aduce inca o data acelasi ulei care s-a sfintit la biserica.

De asemenea acest ulei nu se pune la candela si nu se da la animale. Este o greseala daca se face acest lucru. El se sfinteste pentru oameni si oamenii trebuie sa-l foloseasca. Candela nu are nevoie de uleiul sfintit pentru oameni ci ci are nevoie de ulei simplu care se sfinteste arzand acolo; iar pentru animale nici nu mai vorbim. Este chiar o profanare cand se face asa. Spun acest lucru deoarece sunt fel de fel de zvonuri care mai de care mai colorate.

Biscuiți delicioși-gustul copilăriei

Cei mai delicioși biscuiți pot aduce cu ei o doză de nostalgie, readucând gustul copilăriei într-un mod simplu și autentic. Iată cea mai simplă rețetă pentru a recrea această bucurie gustativă în propria bucătărie.

 Ingrediente:

  • 250g unt la temperatura camerei
  • 1 cană (200g) zahăr
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 2 ouă
  • 4 căni (480g) făină
  • 1 linguriță praf de cop
  • un praf de sare

Instrucțiuni:

Preîncălziți cuptorul: Încălziți cuptorul la 180°C și pregătiți tava de copt cu hârtie de copt.

Mixați untul și zahărul: Într-un bol mare, mixați untul moale cu zahărul până când obțineți o compoziție cremoasă.

Adăugați vanilia și ouăle: Incorporați extractul de vanilie și adăugați ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare.

Cernerea ingredientelor uscate: Într-un alt bol, cerniți împreună făina, praful de copt și sarea.

Adăugați ingredientele uscate: Adăugați amestecul de ingrediente uscate peste amestecul de unt și zahăr, amestecând până când obțineți o aluat omogen.

Formați bile de aluat: Luați porții mici de aluat și formați bile pe care le așezați pe tavapregătită, lăsând suficient spațiu între ele pentru a se extinde în timpul coacerii.Aplatizați cu furculița:

Folosind o furculiță, ușor aplanați fiecare bilă pentru a le da forma tradițională a biscuiților.

Coaceți în cuptor: Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți biscuiții timp de 10-12 minute sau până când marginile devin ușor aurii.

Răciți și savurați: Lăsați biscuiții să se răcească înainte de a-i transfera pe un suport. Savurați acești biscuiți delicioși, aducând cu ei aroma și gustul inconfundabil al copilăriei.