Model de pomelnic. Cine trebuie trecut şi cine nu trebuie trecut niciodată pe pomelnic. În ce ordine se scriu numele

Pomelnicul reprezintă o listă de nume de persoane, fie vii, fie decedate, pe care rudele o dau preotului ca să le pomenească la Sfânta Liturghie, la rugăciuni sau la diferite alte servicii religioase.

Model de pomelnic. La Sfânta Liturghie se pomenesc atât cei vii, cât şi cei răposaţi, în schimb, la alte tipuri de slujbe trebuie aduse pomelnice fie doar pentru vii, cum ar fi la Taina Sfântului Masclu sau la slujba Acatistului, fie doar pentru morţi – la slujba Parastasului.

Cum de face un pomelnic

În pomelnic se trec doar numele de botez ale celor pe care dorim să-i pomenim). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele. De asemenea, numai nume de oameni se trec în pomelnic, nu şi de animale de companie.

Cei vii trebuie grupaţi împreună, la fel cei răposaţi, menţionându-se deasupra fiecărui grup: vii sau adormiţi.

În ce ordine se trec numele pe pomelnic

Atunci când se întocmeşte un pomelnic, numele trebuie trecute într-o anumită ordine, respectându-se relațiile și legăturile familiale.

În ceea ce priveşte pomelnicul pentru cei vii, primul nume notat ar trebui să fie al preotului care a oficiat botezul persoanei sau a participat la evenimente importante din viața sa spirituală. Urmează numele preotului care a celebrat cununia religioasă, dacă este cazul. Apoi, sunt trecuți nașii de botez, nașii de cununie, dacă există, apoi părinții, frații și surorile, socrii, cumnații, soțul/soția, copiii, finii, bunicii, unchii, verișorii și prietenii.

Pomelnicul este recomandat să înceapă cu numele membrilor de sex masculin și apoi să fie continuat cu cei de sex feminin. Este bine, de asemenea, să fie menționate eventualele probleme de sănătate sau necazuri ale persoanelor respective (bolnavi, necăsătoriţi, stăpâniţi de patima beţiei etc), pentru ca preotul să-şi adapteze rugăciunea pentru fiecare persoană aflată în pomelnic, scrie bzi.ro.

Cine nu trebuie trecut niciodată pe pomelnic

Există câteva categorii de persoane ale căror nume nu trebuie să se regăsească niciodată pe un pomelnic pentru a fi pomenite la Sfânta Liturghie: cei de altă religie, sinucigaşii, copiii morţi nebotezaţi sau pruncii avortaţi. În schimb, există rugăciuni speciale pentru aceştia.

Există o slujbă a Bisericii unde se impune o exigenţă aparte în privinţa celor care sunt pomeniţi: este vorba de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Întrucât în cadrul Sfintei Liturghii sunt chemaţi la împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos numai cei care mărturisesc aceeaşi credinţă şi sunt într-o stare duhovnicească corespunzătoare (într-o stare de pocăinţă), nu pot fi trecuţi în pomelnic cei de altă credinţă (heterodocşi sau adepţi ai altor religii), vrăjitorii, descântătorii sau cei care sunt cunoscuţi ca trăind, persistând, în păcate grave (ucidere, adulter etc.).

În cazul celor adormiţi, nu pot fi trecuţi în pomelnic cei care s-au sinucis pentru că, omorându-se, au refuzat darul vieţii primit de la Dumnezeu şi L-au refuzat pe Dumnezeu. Sfântul Nicodim Aghioritul numeşte sinuciderea treapta a douăsprezecea şi ultimă a păcatului. Nu pot fi trecuţi în pomelnic nici copiii morţi nebotezaţi sau pruncii avortaţi„, spune părintele Bogdan Dedu, preot slujitor la Biserica „Sfântul Spiridon” din Iaşi, potrivit doxologia.ro

Gogoși Parfumate și Pufoase

Gogoși Parfumate și Pufoase

Ingrediente:

500 g făină de calitate

7 g drojdie uscată

250 ml lapte călduț

2 ouă

50 g zahăr

50 g unt topit

1 linguriță extract de vanilie

1/2 linguriță sare

Ulei pentru prăjit

Zahăr pudră pentru presărat

Instrucțiuni:

Într-un bol mic, dizolvă drojdia în lapte călduț și adaugă o linguriță de zahăr. Lasă la odihnit aproximativ 10 minute, până când amestecul devine spumos.

Într-un alt bol mare, amestecă făina și sarea. Fă un mic crater în mijlocul făinii.

Adaugă ouăle bătute, untul topit, extractul de vanilie și amestecul de drojdie în craterul făinii.

Începe să frămânți aluatul până când ingredientele se îmbină bine. Continuă să frămânți pe o suprafață presărată cu făină timp de aproximativ 10-15 minute, până când aluatul devine elastic și nu mai este lipicios.

Așează aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperă-l cu un șervet curat și lasă-l să crească într-un loc călduț timp de aproximativ 1-2 ore sau până când aluatul își dublează volumul.

Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până când are aproximativ 1 cm grosime.

Folosind un pahar sau un decupator de biscuiti, taie cercuri din aluat.

Încălzește uleiul într-o tigaie adâncă la temperatura potrivită pentru prăjit (aproximativ 170-180°C).

Prăjește gogoșile în uleiul încins până devin aurii pe ambele părți. Aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte ar trebui să fie suficiente.

Scoate gogoșile pe un șervețel pentru a absorbi excesul de ulei.

Presară zahăr pudră deasupra gogoșilor încă calde.

Serveste-le calde și proaspete. Poți să le savurezi simple sau le poți umple cu gem, ciocolată sau cremă de vanilie.

Aceste gogoși parfumate și pufoase vor fi cu siguranță un succes în bucătăria ta!