Stejarul lui Arsenie Boca a căzut din senin. Fusese plantat de el. Prezicerea era legata de..

După aproape o sută de ani, gorunul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului din Brad s-a prăbuşit din senin. Stejarul era un simbol al locului.

Copacul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului „Avram Iancu” din Brad s-a prăbuşit vineri, 10 decembrie. De câţiva ani, stejarul cu o vârstă de aproape un secol, se uscase.

Autorităţile din Brad vor să îi dea lemnului o nouă întrebuinţare, care să amintească de călugărul Arsenie Boca.
„Intenţia conducerii liceului, a administraţiei publice locale în colaborare cu biserica şi a unui grup de credincioşi

este de a se confecţiona din lemnul recuperat cel puţin doua troite, care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop şi una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul”, spune Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Arsenie Boca (1910 – 1989) a purtat numele de Zian, înainte de a fi hirotonit. S-a născut în satul Vaţa de Sus, Hunedoara, şi a urmat cursurile liceului din Brad, în acea vreme unul dintre cele mai bune din Transilvania. A fost şef de promoţie, potrivit relatărilor foştilor săi colegi.

Preotul Petru Boldor, fost coleg al lui Zian la şcoala din Brad, a relatat împrejurările în care arborele a fost plantat în curtea liceului.

„Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piaţa oraşului, când promoţia de absolvenţi din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinţei, intrat în tradiţia poporului român.

Citeste si Soția lui Dani Oțil, luată la „mișto” chiar în timpul nunții. Ce mesaj i-a trimis o prietenă, din greșeală, după ce a văzut cum arată rochia ei de mireasă

Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă opreşte: «Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul».

M-am uitat cu ciudă la diriginte şi cu aceeaşi ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului.

Zian ţinea şi scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropeşte cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore.

Cu toţii atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele , şeful promoţiei de absolvenţi a liceului.

El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseţii, al înălţimii idealului spiritual şi moral pe care educatorii noştri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalităţi proeminente în slujba patriei şi neamului”, relata preotul Boldor.

Polițist găsește bebeluș în gunoi în 1989. 25 de ani mai târziu, adevărul iese la iveală.

În urmă cu un sfert de secol, o poveste cutremurătoare și încărcată de emoție a captivat atenția întregii comunități din Santa Ana. Într-o zi de 21 noiembrie 1989, destinele s-au intersectat dramatic în momentul în care un bebeluș nevinovat a fost abandonat într-o pubelă de gunoi, lăsat la mila sorții în mijlocul unui mediu ostil și neprietenoasă.

Însă, în acel moment de disperare și de îndoială, un adevărat erou a ieșit în față pentru a-i oferi micuțului o șansă la viață. Polițistul Michael Buelna a devenit salvatorul acestui copil neajutorat, descoperindu-l în condiții dezolante și acționând prompt pentru a-i asigura supraviețuirea. Imaginea uluitoare a bebelușului Robin, acoperit de mucus și gunoaie, rămâne viu imprimată în memoria tuturor celor care au aflat despre această poveste cutremurătoare.

Pentru micuțul Robin, acest moment a reprezentat începutul unei călătorii pline de provocări și încercări. Rămas orfan și abandonat, drumul său spre o viață normală și echilibrată a fost presărat cu obstacole și momente de îndoieli. Cu toate acestea, speranța și compasiunea pe care a primit-o din partea celor din jurul său au constituit un far de lumină în întunericul incertitudinii.

Pe parcursul anilor, povestea lui Robin a cunoscut un alt episod de intensă emoție și revelație atunci când tatăl său biologic, Marcos Meza, a reușit să îl găsească după o lungă perioadă de căutare. Întâlnirea lor a adus la suprafață o serie de sentimente și întrebări, dar și un nou început pentru amândoi.

Relația lor a evoluat treptat, iar legătura dintre ei s-a consolidat odată cu trecerea timpului. Pentru Robin, descoperirea existenței a cinci surori a constituit o surpriză și o bucurie neașteptată, deschizând noi orizonturi și oportunități pentru el.

În ciuda trecutului său dificil și a cicatricilor emoționale pe care le-a purtat, Robin a ales să își ierte mama biologică pentru actul de abandon, considerând că gestul său a fost motivat de tineretea și neștiința acesteia. Această etapă a reconcilierii și a iertării a marcat un punct de cotitură în viața sa, oferindu-i posibilitatea de a merge mai departe cu inima deschisă și cu o perspectivă mai înțeleaptă asupra vieții.

În concluzie, povestea tulburătoare a lui Robin Marton este un exemplu viu al puterii umane de a înfrunta adversitățile și de a găsi lumina în mijlocul întunericului. Prin curajul și perseverența sa, el a reușit să transforme tragedia din trecut într-o poveste de speranță și încurajare pentru ceilalți. Drumul său nu a fost ușor, dar fiecare obstacol întâlnit l-a făcut mai puternic și mai înțelept, pregătindu-l pentru un viitor luminos și plin de posibilități.