Eucaliptul Curcubeu: Cel Mai Frumos Copac din Lume

Seria “Specia săptămânii” de pe One Earth își propune să aducă în atenție o specie comparativ mai puțin cunoscută în fiecare miercuri. Această serie își propune să scoată în evidență frumusețea, diversitatea și caracteristicile unice ale planetei noastre de acasă, Pământul.

Imaginați-vă că vă plimbați prin pădure când, dintr-o dată, dați peste câțiva eucalipti frumos colorați. Datorită aromei lor puternice, acești arbori sunt imediat recunoscuți, iar tu ai putea crede că ai dat peste o operă de artă.

Pe măsură ce coaja se dezlipesc de eucaliptul curcubeu (Eucalyptus deglupta), se poate vedea stratul interior luminos verde al copacului. Atunci când acest strat este lăsat să îmbătrânească și apoi este expus la aer, diverse culori vibrante apar în timp. Aceste culori includ roșii strălucitoare, portocalii, albastre, rozuri și purpurii.

Pe măsură ce sunt îndepărtate straturile diferite, sunt dezvăluite mai multe culori, iar secțiunile expuse încep să îmbătrânească. Rezultatul uimitor al acestei metode este o operă de artă care pare a fi un desen în scobitura făcut cu multe creioane colorate care au fost mai întâi acoperite cu creioane negre. Apoi creionul negru a fost șters pentru a dezvălui creioanele colorate multiple de dedesubt.

Eucaliptul curcubeu este singura specie de eucalipt indigenă în emisfera nordică. Este singurul eucalipt capabil să prospere într-un mediu de pădure tropicală și cele mai comune locuri pentru a-l găsi sunt în Indonezia, Noua Guinee și Filipine. În plus, prosperă în special în pădurile tropicale cu multă ploaie.

Copacul poate crește la o înălțime uimitoare de 76 de metri (sau 250 de picioare) în mediu său natural. În Statele Unite, eucaliptul curcubeu poate fi găsit în Hawaii și în părțile sudice ale Californiei, Texasului și Floridei, singurele zone care nu experimentează îngheț. Pe continentul Statelor Unite, copacul crește la o înălțime maximă de doar 30 până la 38 de metri (100-125 de picioare).

Eucaliptul curcubeu, cunoscut și sub numele de gumă Mindanao sau gumă curcubeu, are o valoare comercială ridicată, chiar dacă substanța în sine este fără culoare. Aceasta se datorează faptului că straturile subțiri ale cojii eucaliptului curcubeu sunt o sursă excelentă de lemn de pulpă, care este componenta principală a hârtiei albe. Acestea pot crește până la trei picioare în înălțime în fiecare an și sunt natural rezistente la problemele cauzate de dăunători și boli. Din aceste motive, sunt specia aleasă pentru plantațiile de lemn de pulpă.

Copacul are frunze perene care sunt ceva mai late și flori albe. Glandele produc un ulei cu un miros parfumat în frunze. Deși are un miros puternic, nu produce aproape la fel de mult ulei ca alte specii de eucalipt, care sunt mai cunoscute pentru utilizările lor medicinale. Nu contează, totuși, pentru că acest copac este atât de frumos!

De fiecare dată când văd un pasăre frumoasă, o floare sau un copac, sunt complet uimit și nu pot găsi cuvintele pentru a exprima cât sunt de impresionat de creația Cerului. Simt un tremur adânc în spiritul meu la aceasta.

Multe dintre locurile la care avem acces sunt uimitoare și pline de lucruri incredibile. Ce copac minunat de eucalipt curcubeu!

Ce diferență de vârstă există între Răzvan și Irina Fodor! Cei doi sunt căsătoriți de 14 ani:

Răzvan și Irina Fodor sunt unul dintre cele mai longevive cupluri din lumea showbiz-ului. Cei doi s-au căsătorit în anul 2010 și, alături de fiica lor, Diana, formează o familie fericită și armonioasă. Relația lor este admirată de mulți, însă puțini sunt cei care știu că există o diferență semnificativă de vârstă între ei. Câți ani îi despart pe cei doi?

Irina și Răzvan Fodor se bucură de o căsnicie frumoasă de peste 14 ani. Dragostea lor a fost una fulgerătoare, cel puțin din perspectiva lui Răzvan, iar după câteva luni de întâlniri au decis să își unească destinele. Povestea lor de dragoste s-a desfășurat cu gingășie și pasiune, însă un detaliu subtil a trecut neobservat pentru mulți. Se pare că prezentatoarea de la America Express este mult mai tânără decât soțul ei.

Relația dintre Irina și Răzvan Fodor este admirată și apreciată de multe persoane. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată pe platourile de filmare de la Buftea, iar chimia dintre ei a fost evidentă încă de la început. În scurt timp, au realizat că sunt făcuți unul pentru celălalt și au decis să își unească destinele. În anul 2010, au hotărât să oficializeze relația lor prin căsătorie și, de atunci, au format o familie fericită și solidă.

Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu că între cei doi soți există o diferență semnificativă de vârstă. La momentul actual, Răzvan Fodor are 48 de ani, în timp ce frumoasa lui soție, Irina, are doar 35 de ani. Așadar, între cei doi se află o diferență de vârstă de 13 ani.

Chiar dacă unii ar putea considera această diferență de vârstă destul de mare, în cazul lui Irina și Răzvan Fodor, aceasta este aproape insesizabilă, iar cei doi formează un cuplu armonios și fericit. Mai mult decât atât, Irina Fodor se amuză adesea pe seama acestei diferențe de vârstă și își alintă uneori soțul spunându-i „puștiule”.

„Pierderile de memorie au început odată cu sarcina și de atunci nu am recuperat ce am pierdut. Păi ferească Dumnezeu să ascund eu ceva. Al meu, săracul, și-a luat nevastă mai tânără că s-a gândit ca măcar unul dintre noi să își aducă aminte când trebuie să ne luăm pastilele. Țeapă! Cel mai mișto mi se rupe filmul când spui cuvintele magice: Te rog să nu uiți să …”, declara amuzată Irina Fodor.

Răzvan Fodor își iubește profund soția și a mărturisit în repetate rânduri că nu își poate imagina viața fără ea. Acesta suferă profund atunci când Irina este plecată de acasă pentru perioade îndelungate, în timpul filmărilor pentru Asia Express. Cei doi trăiesc o poveste de dragoste specială, iar Răzvan Fodor a povestit în trecut cum a întâlnit-o pe aleasa inimii sale.

„Faptul că am căutat-o pe Irina, dar nu pe ea, căutam o parteneră de viață. Am căutat timp de 4 ani de zile într-un București al anilor 2000. Am cunoscut-o pe Irina când filmam în Buftea un serial și ea făcea figurație specială, era la Jurnalism, iar pentru a-și strânge un bănuț, făcea figurație specială. Când am văzut-o