Adio sicriu. Vom deveni copaci după moarte cu ajutorul acestui sac organic

Inmormântările sunt asociate adesea cu o serie de complicații și costuri ridicate. Sicriele, mormintele și pietrele funerare sunt doar câteva dintre elementele care pot face acest proces dificil și consumator de resurse. Dar ce s-ar întâmpla dacă am privi moartea și înmormântarea dintr-o perspectivă inovatoare?

Aceasta a fost întrebarea la care doi designeri italieni, Anna Citelli și Raoul Bretzel, au răspuns prin proiectul lor revoluționar denumit „Capsula Mundi”. Ideea acestui proiect este să ofere o alternativă ecologică și mai personală față de funeraliile tradiționale.

Capsula Mundi este un concept care propune îngroparea trupurilor neînsuflețite în saci de material biodegradabil, în poziție fetală. Acești saci sunt concepuți să se transforme în copaci în timp, oferind astfel o modalitate de a contribui la mediu și de a perpetua viața sub o formă nouă și frumoasă.

Dar cum funcționează acest concept? În primul rând, corpul decedatului este plasat într-o capsulă în formă de săculeț, asemănător unei poziții fetale. Această capsulă este ulterior îngropată în pământ, iar deasupra ei se plantează un copac sau o sămânță.

Odată îngropată, capsula începe să se descompună treptat, iar corpul decedatului devine nutrienți pentru sol, contribuind la creșterea și dezvoltarea copacului sau a plantei. Astfel, cimitirele ar putea fi transformate în frumoase păduri sau parcuri memoriale, unde familia și cei dragi ar putea să vină și să-și amintească persoana decedată în mijlocul naturii.

Unul dintre aspectele unice ale acestui proiect este că fiecare persoană poate să-și aleagă specia de copac în care dorește să se transforme după moarte. Acest lucru poate fi văzut ca o continuare a identității și personalității individului chiar și după trecerea în lumea de dincolo.

În plus, Capsula Mundi ar putea oferi o modalitate de a sprijini mediul înconjurător și de a promova o mai bună conștientizare a importanței conservării naturii. Prin transformarea cimitirelor în păduri, acest concept ar putea contribui la refacerea ecosistemelor și la protejarea biodiversității.

Cu toate acestea, deși Capsula Mundi a fost concepută în Italia, acest concept nu este încă legal acolo. Cu toate acestea, există locuri în alte țări, precum Statele Unite și Anglia, unde această modalitate de înmormântare este deja acceptată și se bucură de succes.

În concluzie, Capsula Mundi reprezintă o abordare inovatoare și ecologică a procesului de înmormântare, care propune o legătură mai profundă și mai armonioasă între om și natură, în timp ce oferă o modalitate mai personală și mai respectuoasă de a ne aminti de cei dragi.

Angela Rusu nu s-a mai putut abţine

Un nou scandal iese la iveală în lumea muzicii populare
Cântăreața Angela Rusu a fost invitată în platoul emisiunii lui Măruță, acolo unde a fost supusă testului ”sosurile picante”. În cadrul acestei rubrici, vedetele trebuie să răspundă sincer la niște întrebări incomode, iar dacă nu vor ca întrebarea să fie citită cu voce tare, ele sunt nevoite să mănânce un sos foarte iute.

Cu toate astea, interpreta de muzică populară nu a stat pe gânduri prea mult și a dat răspunsuri care, după spusele ei, ”s-ar putea solda cu procese în instanță”.

Cine crede că e cel mai prefăcut cântăreț din industrie
Mai în glumă, mai în serios, Angela Rusu și-a exprimat o serie de nemulțumiri cu privire la unele nume grele din showbiz-ul românesc. Astfel, întrebată fiind cine crede că este cel mai prefăcut artist din muzica populară, ea a răspuns sincer și rapid că Laura Lavric, pe care a caracterizat-o mai apoi ca fiind ”perversă, rea și invidioasă”.

”A vorbit foarte urât la adresa mea, că cine sunt eu, e cea mai prefăcută, vorbește de toți artiștii nu doar de mine, vorbește foarte urât, acum e cu tine la masă, ai plecat și te-a bârfit. Nu mi se pare corect să faci așa, oamenii au multe fețe (..)

„Perversă, rea și invidioasă (..) A fost vorba de niște afișe, nemulțumirea ei era că eu eram încadrată în imaginile respective mai mare, iar ea mai mică, a fost o mare supărare, a sunat pe toată lumea, că cine mă știe pe mine, cum să fiu eu peste ea.

Vreau să îi transmit ceva. ”Doamna cântecului românesc, ce hit aveți dumneavoastră?” Oare ce caut lângă Măruță și sunt invitată de ani de zile? Că nu știe nimeni cine e Angela Rusu? Aveți o vârstă, să vă dea Dumnezeu sănătate, dar să vă mai documentați un pic, vă rog frumos”, a spus artista, în direct la TV.

În continuare, ea a fost întrebată despre cine crede că este o artistă care nu are talent în această industrie.

„E părerea mea personală, doamna Elena Merișoreanu de exemplu, nu mi se pare că are atât de mult talent”, a fost răspunsul Angelei Rusu.