Ești născut în anii ’80? Vei fi uimit de ceea ce urmează să afli.

Nu avem amintiri despre primii paşi pe lună, nici despre războaie sângeroase, dar avem cultura generală, pentru că asta însemna ceva o dată, scrie acasainro.ro. Suntem ultima generaţie care a jucat „Ascunselea” , „Castel”, „Raţele şi vânătorii”, „Ţară, ţară! Vrem ostaşi”, „Prinsea”,”Sticluţa cu otravă”, „Pac Pac”, „Hoţii şi vardiştii”, ultimii care au strigat „Un doi trei la perete stai”, ultimii care au folosit telefoanele cu fişe, dar primii care am facut petreceri video (închiriam un video şi stateam să ne uităm la filme 2 zile închişi în casa), primii care am vazut desene animate color, primii care am renunţat la casetele audio şi le-am înlocuit cu CD-uri.

Noi am purtat JJ, pantaloni evazaţi, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gaşcă. Noi am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere.

La grădiniţă am învăţat poezii în româneşte, nu în engleză. Şi am cântat „MULŢI ANI TRĂIASCĂ” nu „HAPPY BIRTHDAY” la aniversări. Am sorbit din ochi „Pasiuni” mai ales „Sunset” , chiar si „Dallas” .. şi cine zice că nu s-a uitat ori minte ori nu avea încă televizor.

Reclamele de pe posturile străine ne înnebuneau, şi abia aşteptam să vină şi la noi guma Turbo, sau puştile alea absolut superbe cu apă. Între timp, ne consolam cu Tango cu vanilie şi ciocolată şi clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate în cap ne provocau pneumonii. Şi uite un motiv bun să nu mergem la şcoală.

Noi am ascultat şi Metallica, şi Ace of Base, şi DJ Bobo, şi Michael Jackson, şi Backstreet Boys şi Take That, şi încă nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu ştia paşii, dar toţi dansam!

Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atât de Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Abba şi de Queen, cât şi de noile nume gen: 50 Cent şi Britney Spears. Am citit „Licurici”, „Pif”, „Cireşarii”, şi am băut „Cico” şi „Zmeurată” si ni s-a părut ceva extraordinar când au aparut primele sucuri „de la TEC ” fără să ne fie teamă că „au prea multe E-uri”, iar la şcoală beam toată clasa dintr-o sticlă de suc fără teamă de viruşi. Noi am baut prima Coca-Cola la sticlă şi am descoperit internetul.

Noi nu ne dădeam beep-uri, ne fluieram să ieşim afară, noi nu aveam dolby surround system, tăceam toţi ca să auzim acţiunea filmului, nu aveam Nintendo sau PlayStation ci jocuri tetris de care ne plictiseam la o lună după ce le cumparam şi le uitam pe dulap, pline de praf. Abia aşteptam la chefuri sa jucăm „Fântâniţa”, sau „Flori, fete sau băieţi”, sau „Adevăr sau Provocare”, sau orice ne dadeă un pretext să „pupăm pe gură” pe cine „iubeam”.

Noi suntem cei care încă au mai „cerut prietenia”, care încă roşeam la cuvântul „sex”, care dădeam cu banul care să intre în farmacie să cumpere prezervative, pe care apoi să le umplem cu apă şi să le aruncăm în capul colegilor, care am completat mii de oracole, sperând ca persoana iubită va citi acolo unde scrie „De cine iţi place?” că ne place de el/ea.

Este uimitor că încă mai suntem în viaţă, pentru că noi am mers cu bicicleta fără cască, genunchiere şi cotiere, nu am avut scaune speciale în maşini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cădeau din greşeala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfăcute de copii, nu ne-am spălat pe mâini după ce ne-am jucat cu toţi câinii şi toate pisicile din cartier, nu am ţinut cont de câte lipide şi glucide mâncam, părinţii noştri nu au „child proof the house”, ne-au trimis să cumpărăm bere şi vin de la alimentară, şi câte un pachet de ţigări de la tutungerie.

Noi am fost martorii a trei schimbări de bancnote şi monede, noi am râs la bancuri cu Bulă, noi am fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV , noi suntem cei care mai ţinem minte emisiunea „Feriţi-vă de măgăruş”. Daca citeşti şi ai căzut măcar un pic pe gânduri, eşti de-al nostru !

Mușcată mea a înflorit puternic, după ce am aplicat aceste reguli extrem de simple:

Păstrarea mușcatelor peste iarnă este o preocupare majoră pentru iubitorii acestor flori, care, de altfel, sunt foarte rezistente. Este binecunoscut faptul că mușcatele au nevoi specifice în timpul sezonului rece, iar respectarea unor reguli bine stabilite poate asigura refacerea lor în primăvară și înflorirea abundentă, la fel ca în anul precedent.

1. Temperatura optimă pentru păstrarea mușcatelor

Când vremea începe să se răcească și se apropie de temperaturi severe, chiar dacă mușcatele sunt încă pline de flori, este recomandat să sacrificăm florile și să adăpostim ghivecele într-o încăpere luminată, la temperaturi care să nu coboare sub 0°C pentru mușcatele drepte și sub 5°C pentru cele curgătoare.

Este esențial ca temperatura din încăperea în care sunt depozitate mușcatele să nu depășească 10-14°C. Este important de menționat că temperaturile mai scăzute din timpul iernii favorizează înflorirea acestor flori. De aceea, păstrarea mușcatelor poate fi făcută fie într-o pivniță, fie într-un garaj bine izolat sau într-o încăpere care nu este încălzită în timpul iernii.

Mușcatele curgătoare sunt mai sensibile decât cele drepte și nu trebuie, în niciun caz, depozitate în pivniță. Aceste specii necesită lumină și spațiu aerisit, chiar și în timpul iernii.

2. Tăiați lastarii verzi

Înainte de a le adăposti pentru iarnă, este recomandat să tăiați lastarii verzi, fie că au flori sau nu. Acest lucru se face similar cu tăierea viei în primăvară, numărând cepii și coardele după muguri. Ramurile florii trebuie tăiate la 2-4-6 ochi, nu mai mult, în funcție de vigoare. Este indicat să păstrați doar structura puternică, lemnificată, deoarece ramurile mai firave sau verzi au tendința de a putrezi sau de a se usca peste iarnă. Mușcatele emit lastari din ochii dorminzi pe ramurile puternice, astfel că trebuie să aveți curajul să le fasonați înainte să vină gerul.

3. Nu schimbați pământul și nu îl îmbogățiți cu minerale

Este recomandat să nu schimbați pământul și să nu îl îmbogățiți cu minerale peste iarnă. Această operațiune poate fi făcută în primăvară, când scoateți mușcatele afară. Mușcatele hibernează, iar astfel nu au nevoie de nutrienți suplimentari pentru a se hrăni. Este important ca acestea să nu se dezvolte prea mult în timpul iernii, deoarece energia consumată poate afecta înflorirea în primăvară.

4. Udarea mușcatelor peste iarnă

Mușcatele trebuie udate rar peste iarnă, o dată sau de două ori pe lună, și nu în exces. Este suficient să mențineți solul ușor umed, fără a lăsa apa să stagneze. Udarea excesivă poate duce la apariția unor paraziți la rădăcină, cauzând putrezirea acestora. Mușcatele nu tolerează temperaturi mai mici de 5°C.