Ce înseamnă candela din casele noastre: Când se aprinde și cum se curăță. Vezi aici

Candela, simbol al luminii și al rugăciunii, este o prezență reconfortantă în căminele creștinilor care se roagă cu credință. Sfântul Nicolae Velimirovici sublinia că flacăra candelei ne amintește de lumina autentică reprezentată de Mântuitorul Iisus Hristos, care este lumină a lumii, după cum le spunea apostolilor. Această lumină interioară trebuie să strălucească în inimile noastre.

Etimologia cuvântului “candelă” ne dezvăluie semnificația sa profundă. În limba greacă, “kándila” înseamnă “lumină de veghe” sau “priveghere”. Astfel, candela aprinsă în casă nu este doar o sursă de lumină, ci și un simbol al vigilenței spirituale și al atenției noastre către Dumnezeu.

De ce este important să avem mereu candela aprinsă în casă? Candela ne îndeamnă la rugăciune și priveghere, pregătindu-ne pentru clipa de pe urmă, așa cum ne avertizează și Mântuitorul: “Privegheați, căci nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului” (Matei 25, 13). Este o invitație la permanența în rugăciune și la pregătirea sufletului pentru întâlnirea cu Dumnezeu.

Candela aprinsă dimineața și seara, în zilele de sărbătoare sau în momentele de încercare și necaz, ne conectează la divinitate și ne ajută să ne exprimăm dorințele și recunoștința către Creator. Pentru unii, candela este o prezență constantă, un simbol al credinței vii și a legăturii permanente cu Dumnezeu.

Atunci când aprindem candela, sufletul nostru se deschide către rugăciune și către prezența divină. Este un act de închinare și jertfire a micilor noastre grijuri și dorințe către Cel de Sus. Lumina candelei ne îndeamnă să fim vegheți în credință și să cultivăm faptele bune, iar în același timp ne aduce alinare și căldură sufletească.

Curățarea candelei trebuie să fie făcută cu evlavie și respect față de sacrul ei. Uleiul ars și materialele folosite pentru îngrijirea candelei trebuie tratate cu grijă și respect. Acestea pot fi arse în natură, iar cenușa rezultată poate fi îngropată cu respect, conform tradiției.

Prin urmare, candela reprezintă mai mult decât o sursă de lumină – este un simbol al credinței și al conectării noastre cu divinul. Rugăciunea la aprinderea candelei este o expresie a recunoștinței și a devotamentului nostru către Dumnezeu și către Maica Sa, Născătoarea de Dumnezeu.

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din România a descoperit o adevărată comoară în timp ce își săpa canalizarea.

Grigore Vasile, un sătean în vârstă de 70 de ani din Malaiestii de Jos, Prahova, a făcut o descoperire remarcabilă: un tezaur vechi de peste 1700 de ani, constând în monede, brățări și lingouri din argint din epoca romană.

Povestea începe cu o dimineață devreme, când Grigore s-a trezit hotărât să înceapă săpătura pentru canalizare. După o seară în care s-a disputat cu soția sa în legătură cu locul potrivit pentru săpat, Grigore a început munca. “El voia să sape în altă parte, eu am insistat să fie aici. Până la urmă, a început să sape acolo unde am spus eu, deoarece nu doream să avem un șantier în mijlocul grădinii. Așa că am optat să săpăm în apropierea casei. Nu a durat mult până când a dat de comoară”, ne-a mărturisit cu mândrie Maria Vasile, soția acestuia.

Artefactele descoperite au fost predate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, iar conform legii, soții Vasile vor primi o recompensă care poate ajunge până la 40% din valoarea obiectelor descoperite, în cazuri excepționale.

Pentru evaluarea tezaurului, arheologul Alin Franculeasa, de la Muzeul de Istorie Prahova, a fost contactat. Acest tezaur este considerat a fi al treilea ca importanță descoperit în Prahova, după coiful de la Cotofenesti și comoara dacică de la Coada Malului.

În altă parte a lumii, în Egipt, arheologii au făcut o descoperire impresionantă: un altar antic și un bust reprezentând un împărat roman în sudul țării. Aceste artefacte au fost găsite în orașul Luxor, în cadrul complexului de temple din Karnak.

Altarul zeului Osiris-Ptah Neb datează din perioada celei de-a 25-a dinastii și este plasat în partea sudică a templului lui Amun-Re, ceea ce face descoperirea să fie deosebit de semnificativă. Printre alte artefacte descoperite se numără o colecție de ceramică, partea inferioară a unei statui aflată în poziție șezândă și un fragment de panou din piatră reprezentând o masă pentru ofrande.

În același context, bustul împăratului roman Marc Aureliu a fost găsit în templul din Kom Ombo, orașul Aswan. Aceste artefacte reprezintă cele mai recente descoperiri arheologice din seria de evenimente semnificative care au loc în Egipt în ultima perioadă.