Un bărbat în vârstă de 70 de ani din România a descoperit o adevărată comoară în timp ce își săpa canalizarea.

Grigore Vasile, un sătean în vârstă de 70 de ani din Malaiestii de Jos, Prahova, a făcut o descoperire remarcabilă: un tezaur vechi de peste 1700 de ani, constând în monede, brățări și lingouri din argint din epoca romană.

Povestea începe cu o dimineață devreme, când Grigore s-a trezit hotărât să înceapă săpătura pentru canalizare. După o seară în care s-a disputat cu soția sa în legătură cu locul potrivit pentru săpat, Grigore a început munca. “El voia să sape în altă parte, eu am insistat să fie aici. Până la urmă, a început să sape acolo unde am spus eu, deoarece nu doream să avem un șantier în mijlocul grădinii. Așa că am optat să săpăm în apropierea casei. Nu a durat mult până când a dat de comoară”, ne-a mărturisit cu mândrie Maria Vasile, soția acestuia.

Artefactele descoperite au fost predate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, iar conform legii, soții Vasile vor primi o recompensă care poate ajunge până la 40% din valoarea obiectelor descoperite, în cazuri excepționale.

Pentru evaluarea tezaurului, arheologul Alin Franculeasa, de la Muzeul de Istorie Prahova, a fost contactat. Acest tezaur este considerat a fi al treilea ca importanță descoperit în Prahova, după coiful de la Cotofenesti și comoara dacică de la Coada Malului.

În altă parte a lumii, în Egipt, arheologii au făcut o descoperire impresionantă: un altar antic și un bust reprezentând un împărat roman în sudul țării. Aceste artefacte au fost găsite în orașul Luxor, în cadrul complexului de temple din Karnak.

Altarul zeului Osiris-Ptah Neb datează din perioada celei de-a 25-a dinastii și este plasat în partea sudică a templului lui Amun-Re, ceea ce face descoperirea să fie deosebit de semnificativă. Printre alte artefacte descoperite se numără o colecție de ceramică, partea inferioară a unei statui aflată în poziție șezândă și un fragment de panou din piatră reprezentând o masă pentru ofrande.

În același context, bustul împăratului roman Marc Aureliu a fost găsit în templul din Kom Ombo, orașul Aswan. Aceste artefacte reprezintă cele mai recente descoperiri arheologice din seria de evenimente semnificative care au loc în Egipt în ultima perioadă.

Fasole frecata (de post). Multe gospodine au solicitat această rețetă tradițională.

Pentru a prepara această delicioasă fasole frecată, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

– 1 kg fasole albă
– 4 cepe mari
– 1/2 linguriță boia
– 150 ml ulei
– Sare

MOD DE PREPARARE

În seara precedentă, pune fasolea la înmuiat în apă rece pentru a se umfla și pentru a fierbe mai rapid.

În ziua următoare, scurge apa în care a stat înmuiată fasolea și fierbe-o în apă clocotită până când devine moale și bine fiartă.

Odată ce fasolea este gata, strecoar-o și păstrează apa în care a fiert.

Pune fasolea fiartă într-un robot de bucătărie și adaugă treptat apa păstrată în timpul fierberii. Mixează până obții un piure fin, de consistență moale și ușor lichidă. Adaugă sare după gust.

Toacă ceapa mărunt și prăjește-o în uleiul încins la foc mic până devine moale și aurie. Adaugă boiaua și sare după gust.

Servește fasolea frecată în farfurii, presărând deasupra ceapa prăjită cu boia. Poți să o servești simplă sau să o însoțești cu cârnați sau carne prăjită.

Fasolea frecată se potrivește de minune cu o salată de legume proaspete în sezonul cald și cu murături în sezonul rece.

Această rețetă îți va oferi o cantitate generoasă de fasole frecată, perfectă pentru a fi păstrată în congelator pentru zilele aglomerate când timpul este limitat. Este o soluție practică și delicioasă pentru a avea mereu la îndemână o masă sănătoasă și gustoasă!