Tabelul cu recalcularea pensiilor a fost postat. Verificați ce pensie veți primi începând cu 2024

În cadrul majorării pensiilor din 2024, se anunță creșteri de până la 30%, dar unele persoane din România se confruntă cu creșteri negative, ajungând chiar până la minus 11,35%, conform calculelor prezentate la Antena 3 CNN.

De exemplu, cea mai mare creștere procentuală a pensiilor ajunge la 30,84% și se aplică românilor născuți în perioada ianuarie-martie 1950 și care s-au pensionat în intervalul ianuarie-martie 2015.

Ulterior, procentele de creștere încep să scadă, iar apoi apar chiar valori negative.

“Fenomenul acesta de creștere de 30% este urmat de o scădere a procentelor de creștere, deoarece se ajunge la un indice de corecție de 1,41. În această etapă, procentul de creștere devine negativ”, a explicat fosta șefă a Casei de Pensii, prof. univ. dr. Doina Pârcălabu, la Antena 3 CNN.

Românii cu “creșteri” negative ale pensiilor

În tabelele prezentate în galeria foto, se observă cum, după creșteri de până la 30%, acestea încep să devină negative.

De exemplu, se înregistrează o scădere de 0,71% în cazul românilor care s-au pensionat în anii 2020-2023 și au un indice de corecție destul de mare, de 1,41, conform calculelor din tabel. Ulterior, creșterile negative ajung până la minus 11,35%.

Doina Pârcălabu, fostă șefă a Casei de Pensii, îi asigură pe români că pensiile nu vor scădea, chiar dacă se înregistrează creșteri negative.

“Acolo, practic, cuantumul pensiei rămâne la nivelul înregistrat anterior. Procentul este mic datorită acelui indice de corecție ridicat”, a explicat fostul șef al Casei de Pensii.

Oficialii declară că cei care vor beneficia cel mai mult de această majorare a pensiilor sunt cei care au avut pensii mici, pentru a corecta anumite inechități. Cu alte cuvinte, nu se încearcă o creștere egală a pensiilor pentru toți românii, ci una echitabilă.

Cele mai dezavantajate de această majorare a pensiilor sunt femeile, care vor avea și cele mai mici creșteri procentuale, spre deosebire de bărbați.

“La femei, creșterile cele mai mari sunt de 11% (față de 30% la bărbați – n.r.), pentru că ele nu au atins încă stagiul complet de cotizare, care la bărbați este deja atins. Deci, punctajul mediu, care este un element determinant al pensiei, nu a fost diminuat la fel de mult ca la bărbați”, a explicat Doina Pârcălabu.

Precizează încă o dată că, în cazul creșterilor negative, pensiile rămân la nivelul anterior. “Nu se va diminua nimic”, asigură fosta șefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu.

Românii născuți în perioada aprilie 1944-martie 1945 și pensionați în intervalul aprilie 2001-martie 2002 nu vor avea nicio creștere a pensiei.

Între minus 0,85% și minus 2,56%, românii născuți în perioada octombrie 1952-iulie 1953 și pensionați în intervalul ianuarie 2012-ianuarie 2013 vor avea parte de creșteri negative.

Cele mai mari creșteri negative, de până la minus 11,35%, apar la pensionarii români născuți în perioada octombrie 1958-octombrie 1961 și pensionați în intervalul ianuarie 2020-noiembrie 2023.

Leave a Comment

Un preot a fost reținut la domiciliu după ce a solicitat 500 de lei pentru a oficia înmormântarea unei persoane

Un preot din Italia a fost plasat în arest la domiciliu după ce s-a aflat că a solicitat bani pentru a oficia o slujbă de înmormântare. Această situație a stârnit un val de discuții cu privire la tarifele percepute pentru diversele sacramente religioase, precum botezurile și nunțile, și a adus în prim-plan întrebări legate de etica și moralitatea în prestația serviciilor religioase, conform informațiilor de pe stiridiaspora.ro.

Ancheta care a urmat a relevat că preotul Don Vincenzo Cafra ar fi primit bani de la credincioși pentru a asigura servicii funerare. Suma solicitată a fost de 100 de euro, o sumă considerată excesivă pentru familiile aflate în doliu.

Astfel, preotul în cauză va trebui să se prezinte în fața unui judecător pentru a valida măsura arestului la domiciliu. Acest caz a stârnit reacții și în cadrul Vaticanului.

Impactul cazului a fost semnificativ, chiar și Vaticanul reacționând în legătură cu acesta. „Este dureros să găsești o «listă de prețuri» pentru serviciile sacramentale în unele birouri parohiale, asemenea unui supermarket. Fie Biserica este poporul credincios al lui Dumnezeu într-o călătorie, fie devine o corporație care oferă servicii variate. Atunci când pastorii adoptă această din urmă abordare, Biserica se transformă într-un supermarket al mântuirii, iar preoții devin simpli angajați ai unei multinaționale”, a declarat Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice, conform informațiilor de pe gazetaromaneasca.ro.

Biserica Catolică subliniază că nu stabilește tarife fixe pentru astfel de servicii, ci se bazează pe donații libere din partea credincioșilor. Astfel, fiecare credincios are dreptul de a decide suma pe care dorește să o ofere pentru diversele sacramente, cum ar fi botezurile, nunțile și funeraliile. Principiul de bază este că contribuția financiară ar trebui să fie un act voluntar, bazat pe conștiința și generozitatea credinciosului, în niciun caz un preț impus.

„Prin jertfa pentru Sfânta Liturghie, credincioșii contribuie la binele Bisericii și participă la susținerea slujitorilor și a funcționării acesteia”, se specifică.

Leave a Comment