Ai această bancnotă la tine acasă? Bancnota de 1.000 de lei, care îl prezintă pe Mihai Eminescu, se vinde acum cu :

Bancnota de 1.000 de lei cu portretul lui Mihai Eminescu este considerată una dintre cele mai prețioase și căutate piese pe piața colecționarilor. Există pasionați dispuși să ofere sume fabuloase pentru a adăuga această bancnotă rară în colecțiile lor.

Pe internet abundă anunțuri prin care se comercializează bancnote sau monede vechi, iar printre cele mai dorite se numără și bancnota de 1.000 de lei, pe care figurează faimosul poet român, Mihai Eminescu.

În anul 2022, prețul unei astfel de bancnote poate ajunge la cote exorbitante, chiar și până la 10.000 de euro! Această sumă este solicitată de către cei care pun în vânzare astfel de bancnote pe platforme specializate de colecționare și vânzare.

Deținătorii unei astfel de bancnote rare de 1.000 de lei au posibilitatea să își încerce norocul prin publicarea unui anunț online și așteptarea unui cumpărător dispus să ofere suma cerută.

Dar care este motivul pentru care această bancnotă cu chipul lui Mihai Eminescu este atât de valoroasă și căutată?

Bancnota de 1.000 de lei cu portretul marelui poet român este confecționată din hârtie și prezintă două variante de filigran – cu inscripția “BNR” mai mare sau mai mică.

Pe aversul bancnotei, în partea centrală, este reprezentat chipul inconfundabil al lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai mari poeți ai literaturii române. Pe revers, se poate observa o imagine cu ruinele cetății Histria, însoțită de alte elemente decorative.

Dimensiunile acestei bancnote sunt de 140 x 61 mm, iar detaliile grafice și inscripțiile sunt realizate cu o mare atenție la detalii și calitate.

Bancnota de 1.000 de lei a fost emisă în anii 1991-1993, iar în conformitate cu informațiile transmise de Banca Națională a României, aceste bancnote au încetat să mai fie acceptate de către comercianți începând cu data de 15 martie 1999. În perioada 16-31 martie 1999, plățile sau schimburile de bancnote cu valori nominale de 1.000 și 5.000 de lei au putut fi efectuate doar la ghișeele unităților bancare, iar după această dată, aceste bancnote au încetat să mai aibă putere circulatorie.

Astfel, începând cu luna aprilie, utilizarea bancnotelor noi de 1.000 și 5.000 de lei, emise de BNR în iunie anul precedent, a devenit norma, iar astfel de piese mai vechi și rare au devenit obiecte de colecție extrem de prețioase pentru pasionații de numismatică și istorie monetară.

Leave a Comment

Ultimele noutăți despre Nadia Comaneci – Da, este real. Din păcate, anunțul recent a ajuns.

Anul acesta reprezintă un moment de referință în istoria sportului mondial, marcând 44 de ani de la performanța legendarei Nadia Comăneci, care a obținut primul 10 din istoria gimnasticii artistice, perturbând complet sistemul electronic de punctuare.

Nadia Comăneci, o legendă vie
De atunci, fosta mare gimnastă s-a întors de multe ori la Montreal, orașul care a consacrat-o la nivel mondial în timpul Jocurilor Olimpice din 1976, însă niciodată nu a revenit în sala în care a concurat și a câștigat trei medalii de aur, una de argint și una de bronz.

“Nu pot să cred că au trecut atâția ani. Parcă a fost ieri. Trăiesc o mulțime de emoții, pentru că acum înțeleg mult mai multe decât la vârsta de 14 ani. Chiar dacă este o senzație frumoasă și emoționantă, cele mai intense sentimente le-am trăit tot atunci”, a mărturisit Nadia.

Marea campioană a fost cuprinsă de lacrimi în timpul acestei declarații.

Nemulțumirea față de pensie
A mărturisit că nu se simte confortabil cu gândul că a ieșit la pensie, deoarece se simte “îmbătrânită”.

Nadia Comăneci beneficiază de o pensie considerabilă. Fosta gimnastă, câștigătoare a cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 și Moscova din 1980, primește lunar o pensie de la statul român în valoare de 13.149 de lei, echivalentul a aproximativ 3.200 de dolari americani.

Articolul explorează emoțiile și gândurile celebrei gimnaste Nadia Comăneci cu ocazia împlinirii a 44 de ani de la primul 10 obținut în gimnastica artistică. Nadia s-a încărcat de emoții revenind în Montreal și a mărturisit față de presă că nu se simte confortabil cu statutul de pensionară, dar și că se simte îmbătrânită.

Leave a Comment