Aceasta este femeia care nu a mai călcat prin piață de 20 de ani! “Asta mi-a insuflat mama mea. Ea nu achiziționa nimic, nici măcar ulei”.

Tanti Maria, un nume care răsună în părțile de unde provine, a văzut lumina zilei în satul Corni, un colț îndepărtat, într-o familie modestă cu doi copii. Tatăl său a crescut două fete, deși vremurile ar fi cerut poate și un băiat în familie, dar trecerea timpului a adus numai fericire și niciun regret. De mai bine de câteva decenii, tanti Maria trăiește în Poiana Stampei, în mijlocul frumuseților Sucevei.

Viața ei este o simfonie aproape perfectă cu natura, o succesiune de detalii pe care le respectă cu strictețe. Și rezultatul este unul demn de admirat. Femeia și-a asigurat practic independența alimentară în întregime prin produsele obținute în propria grădină, urmând principiile agriculturii bio.

Practica agricultura bio
Nu este de mirare că minunile pe care le-a realizat în propria grădină au atras atenția tuturor. Recent, reprezentanții Mânăstirii Bârnova din județul Iași au solicitat ajutorul tantei Maria pentru a-i ghida în planificarea unei culturi bio pe o suprafață de 8 hectare.

Acolo unde Dumnezeu a dăruit pricepere, răbdare și muncă, pământul răspunde cu generozitate. Încă din vara trecută, de când Maria Țăran monitorizează atent suprafața, culturile au cunoscut o creștere impresionantă. Așa mărturisește Paisie Furdui, starețul Mânăstirii Bârnova, un loc unde acum, datorită acestei femei, se cultivă oficial legume bio. Există chiar și un certificat care atestă acest lucru.

“Am rugat-o să vină la noi la mănăstire să înființăm o grădină de legume. Am produs aici câteva legume foarte căutate”, a declarat Paisie Furdui pentru botoșăneanul.ro despre femeia care a transformat grădina lăcașului de cult.

Despre Maria Țăran se vorbește nu doar în Dorna, ci în întreaga țară, mai ales că în timpul liber participă la toate târgurile și festivalurile agricole sau de folclor. Oamenii o cunosc drept femeia care nu a mai mers la piață de două decenii, dar povestea ei merge dincolo de aceasta.

“Nu ar strica să vină oficialii de la Ministerul Agriculturii, cei de la București care nici nu știu ce este o sapă sau o cazma și să mai învețe de la ea, să afle câte ceva”, spun cei care o cunosc pe Maria Țăran, confirmând cu toții abilitățile ei.

Femeia are câteva reguli simple de viață și privește grădina ca pe un dar de la Pronie. Consideră că pământul trebuie ajutat, dar între chimicalele care otrăvesc plantele și îngrășămintele naturale, mereu va opta pentru cele din urmă.

“La mânăstirea Bârnova am fost chemată de părintele stareț să fac o grădină bio. Terenul este alimentat cu mraniță de capră, nu cu concentrat natural. Plantele mă ascultă și aici, la Bârnova”, a declarat femeia.

Maria Țăran are și câteva secrete în privința legumelor. Nu renunță niciodată la soiurile vechi. La cartofi, a păstrat și multiplicat semințele pe care le are din 1962 și care și astăzi sunt foarte productive, iar tuberculii sunt gustoși și sănătoși.

“Mama m-a învățat așa. Ea nu cumpăra nimic, nici măcar ulei. Avea floarea-soarelui, făcea ulei, sfecla o ducea la Bucecea, de unde aducea zahărul. Doar orezul îl cumpăra. Ea m-a învățat să pun murături, să fac zarzavaturi, ciuperci murate, fasole verde murată. Așa mi-am învățat și copiii, pentru că așa este sănătos. Am grădină, livadă, seră și iaz cu pește”, povestește Maria Țăran.

“Dacă ești o bună gospodină, economisești bani și nu cumperi legume, fructe, zarzavaturi. Dar trebuie să muncești. Eu până seara stau în solar, în grădină, vorbesc cu legumele. Exact cum îngrijești un copil, așa ai grijă de o grădină”, continuă femeia.

Tanti Maria a înfrumusețat pământul și a introdus specii de plante care nu erau obișnuite în zona Dornei. Vița de vie, porumbul și grâul au devenit parte din peisaj datorită ei.

“Am făcut un iaz de pește, am pomi, legume, fructe. Dar este nevoie de multă muncă și de suflet. Eu stau în primăvară, când le plantez, și vorbesc cu ele și văd că a doua zi sunt mai mari. Aș muri de inimă rea dacă nu le-aș putea vorbi. De multe ori sunt obosită, dar când știi că cineva te așteaptă să îi dai o lingură de apă, e musai să vii”, adaugă ea, oferind un sfat plin de înțelepciune pentru toți.

 

“Cu o grădină lângă casă, cu muncă și cu multă dragoste pentru plante, ar trebui să trăim fără griji în privința zilei de mâine”, subliniază femeia.

Leave a Comment

Femeile române domină! Cea mai frumoasă femeie din lume este o bihoreancă de 28 de ani, Iolanda, care este pur și simplu superbă și, spre surprinderea noastră, este și extrem de talentată! Ce victorie pentru Miss World Next Top Model. Felicitări ei!

Tânăra Iolanda Anamaria Babău, originară din pitorescul oraș Beiuș din județul Bihor, a cucerit inimile și privirile întregii lumi după ce a fost încoronată ca fiind cea mai frumoasă femeie din lume, obținând prestigiosul titlu de Miss World Next Top Model 2022. Cu ochii săi pătrunzători și un zâmbet fermecător, această brunetă în vârstă de 28 de ani a transformat câștigarea competițiilor de frumusețe într-o adevărată tradiție personală. Dar frumusețea sa nu se oprește doar la exterior, ci este însoțită și de o minte ageră și de o pregătire academică solidă, fiind licențiată în Relații Internaționale și deținând un master în diplomație.

Nu este o surpriză faptul că femeile din România sunt recunoscute pentru frumusețea lor, având în vedere numeroasele premii câștigate de reprezentantele țării noastre în competițiile internaționale de profil. Succesul recent al unei românce la o competiție de anvergură vine să completeze acest palmares impresionant.

Iolanda Anamaria Babău, regina frumuseții globale
Frumoasa brunetă Iolanda Anamaria Babău a obținut o victorie remarcabilă, câștigând titlul de Miss World Next Top Model 2022. Această performanță impresionantă nu este străină pentru bihoreancă, care anul trecut a fost desemnată prima finalistă la Miss Europa 2021 și Miss Elite World – Popularitate 2021. În acest an, Iolanda Anamaria Babău s-a întrecut cu alte 28 de concurente din țări precum Rusia, Ucraina, Grecia, Algeria, Egipt, Macedonia, Franța, Nigeria și Bulgaria, reușind să cucerească juriul în toate cele patru probe ale competiției.

Această tânără de 28 de ani nu este la prima sa performanță notabilă, având în vedere că în anii anteriori a strâns mii de voturi online. Originară din Beiuș, județul Bihor, Iolanda este absolventă a Academiei de Studii Economice din București, cu o specializare în Relații Internaționale. Pe lângă frumusețea sa cuceritoare, această bihoreancă este și extrem de talentată, lucrând o perioadă în domeniul relațiilor internaționale înainte de a se dedica antreprenoriatului.

Iolanda Anamaria Babău este deținătoare și a unui master în diplomație
În timpul studenției, Iolanda s-a implicat activ în diverse activități extracurriculare, ajungând chiar vicepreședinte al AIESEC România. După absolvirea Academiei de Studii Economice, și-a continuat pregătirea academică obținând un master în diplomație. Timp de patru ani, a activat în administrația publică, lucrând inițial la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 4. Ulterior, a ocupat poziția de director de Cabinet în cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale, precum și consilier în Ministerul Economiei și în Ministerul Sănătății.

În paralel cu activitatea sa în domeniul administrației publice, Iolanda a făcut și modelling, fiind prezentă pe coperta revistelor L’Officiel Arabia și US Fashion în ianuarie, respectiv februarie 2022. În prezent, această frumoasă bihoreancă deține propria sa firmă și se ocupă de organizarea de evenimente la nivel internațional.

 

Leave a Comment