Motivul real pentru care plângem când tăiem ceapa? Doar câțiva cunosc explicația științifică.

Fără îndoială, ceapa este una dintre cele mai temute inamice ale gospodinelor din întreaga lume. Practic, nu există nicio persoană care să nu verse măcar o lacrimă în timp ce toacă această legumă. În timp ce mulți s-au obișnuit cu acest ritual al vărsatului de lacrimi, alții se întreabă de ce se întâmplă acest lucru.

De ce toată lumea plânge atunci când toacă ceapă
Ceapa este una dintre cele mai gustoase și aromate ingrediente din bucătărie, capabilă să transforme complet gustul oricărui fel de mâncare. Cu toate acestea, pentru a fi adăugată în diverse preparate, ceapa trebuie să fie tocată.

Procesul de tocare a cepei devine un adevărat coșmar pentru toate gospodinele. De îndată ce această legumă este curățată, încep să apară primele lacrimi. Dar, atunci când este tăiată, mulți oameni încep să plângă serios.

Ei bine, dacă te numeri printre aceștia, trebuie să știi că nu ceapa este singura vinovată. Organismul nostru reacționează astfel la mirosul și substanțele emanate de ceapă în timpul tăierii.

Conform oamenilor de știință, lacrimile care curg în timpul tăierii cepei sunt lacrimile de bază, acelea care sunt întotdeauna prezente în ochi. Atunci când intrăm în bucătărie și începem să toacem ceapa, ochii noștri plâng ca un reflex.

”Acestea sunt lacrimile tale de bază. Ochii tăi se rostogolesc în ele toată ziua. Ele conțin ulei, mucus, apă și sare și ajută la combaterea infecțiilor.”, afirmă specialiștii de la Cleveland Clinic, conform cespun.eu.

Ceapa și-a dezvoltat propriul mecanism de apărare
Dar nu doar organismul uman este fascinant, ci și ceapa în sine. Experții spun că, ca o legumă care crește sub pământ, a trebuit să își dezvolte anumite abilități pentru a se proteja.

Pentru a se apăra împotriva dăunătorilor, ceapa a început să elibereze un aminoacid. La contactul cu apa, acest aminoacid se descompune într-un gaz care ne determină să plângem.

Dacă vrei să scapi de lacrimi în timp ce tai ceapa în viitor, trebuie să știi că există câteva trucuri care te pot ajuta. Unul dintre acestea, poate cel mai simplu, este să răcești ceapa, adică să o speli cu apă rece înainte de a o toca.

Deoarece este vorba despre un gaz care sensibilizează ochii, poți să pornești hota în timp ce toci ceapa. Astfel, toți vaporii din bucătărie vor fi evacuați afară.

Leave a Comment

De fapt, cum respectăm Postul Negru? Părintele Ilarion Argatu ne-a explicat ce este permis să mâncăm. Sunt învățături pe care orice creștin ortodox ar trebui să le cunoască…

Suntem în plin post al Paștelui, o perioadă respectată cu sfințenie de către mulți creștini. Există credincioși care aleg să țină post negru pe tot parcursul celor 40 de zile, nu doar o zi sau două. Dar ce părere are părintele Ilarion Argatu despre această practică?

Cum să ținem post negru conform sfatului părintelui Ilarion Argatu
Postul negru presupune abținerea de la hrană sau chiar de la apă, pentru cei care îl respectă pentru o perioadă scurtă. Se spune că prin această practică, te cureți nu doar de toxine, ci și de păcate, fiind considerată un act de smerenie.

De asemenea, în timpul postului negru, te abții și de la comiterea păcatelor, dacă îți dorești o purificare adevărată. Preoții susțin că este benefic și pentru întărirea voinței, a credinței în Dumnezeu și încrederea în propria persoană.

“Pentru mine, postul nu înseamnă doar abținere de la mâncare și băutură, ci și abținere de la orice păcat și răutate”, explică părintele Ilarion Argatu, unul dintre cei mai respectați duhovnici ai țării, în cartea sa “Pe treptele suirii către cer”, ediția a II-a din 2007.

În aceeași carte, părintele precizează că postul negru începe la ora 18:00 și durează până la ora 24:00 a zilei următoare. Totuși, dacă simți că ești slăbit și nu mai poți continua postul, dar totuși nu vrei să-l întrerupi, poți lua o gură de aghiazmă și puțină anafură.

“Dacă te simți prea slăbit și nu mai poți continua postul, poți lua în cursul zilei o bucățică de anafură și 3 înghițituri de aghiazmă”, adaugă părintele Ilarion Argatu.

Cum să întrerupi postul negru în mod corect
Dacă simți o foame puternică și vrei să întrerupi postul, limitează-te la o singură masă pe zi și asigură-te că aceasta respectă regulile postului. O masă bazată pe legume va fi cea mai potrivită. Este esențial să nu exagerezi cu cantitatea.

“Dacă decizi să întrerupi postul pentru că simți o foame puternică, atunci nu consuma mai mult de o singură masă, care să fie tot de post. Dacă mănânci prea mult, diavolii îți vor fura postul, spunând că ai mâncat pentru toată ziua în care ai ținut post”, mai subliniază părintele.

Beneficiile miraculoase ale postului negru pentru sănătate
Studiile arată că postul negru reglează nivelul de zahăr din sânge și este de mare ajutor pentru persoanele cu diabet. De asemenea, reduce inflamația din corp și stimulează procesul de regenerare celulară, cunoscut sub numele de autofagie. Prin acest fenomen, se elimină celulele bolnave și se încetinește procesul de îmbătrânire.

Leave a Comment