Fiind însărcinată, a mers să își facă o ecografie de rutină. Însă, când a început să privească ecranul, expresia doctoriței s-a schimbat…

Soții Oksana Kobeletskaya (36 de ani) și Serghei Kobeletskaya se bucurau de fericirea de a aduce pe lume un nou membru al familiei, un frățior sau o surioară pentru fiica lor de 3 ani.

Însă când Oksana s-a prezentat la una dintre consultațiile de rutină, medicii i-au dezvăluit, probabil, cea mai șocantă veste din viața ei.

“Totul era în regulă: abdomenul gol, gelul și senzorul. Dar când doctorița a început să privească ecranul, expresia chipului ei s-a schimbat, iar eu am fost extrem de speriată”, își amintește Oksana. “Îmi aduc aminte cum a început să numere cu voce tare chipurile, sugerând că pentru asta mi se cuvine o casă pe litoral…”

În cele din urmă, medicul a pronunțat verdictul: ecograful arăta clar cinci feți! Nașterea unor cvintupleți fără fertilizare in vitro este un fenomen extrem de rar: 1 caz la 55 de milioane. Pe măsură ce Oksana încerca să asimileze această veste, medicii discutau cu entuziasm despre pacienta lor unică. Majoritatea colegilor lor nu ar vedea așa ceva în întreaga lor carieră!

“Nu puteam înțelege ce mi se întâmplă. Părea că visez și că în curând mă voi trezi”, își amintește femeia. Pentru viitorii părinți, a fost destul de dificil să accepte această veste șocantă. Toate planurile lor pentru viitor trebuiau să fie revizuite… dar ei nu au avut de gând să renunțe la acest dar al destinului.

Travaliul a început în a 30-a săptămână de sarcină. Când a ajuns la spital, Oksana era deja așteptată de opt medici și asistente de la maternitate. Mai târziu, ea își amintește că medicii o tratau ca pe o comoară fragilă, cu o atenție deosebită.

Trei băieți și două fete au venit pe lume prin cezariană. În ciuda temerilor medicilor, toți cinci erau sănătoși, chiar dacă inițial au necesitat îngrijiri speciale.

Evident, imediat ce s-au născut, Dariya, Aleksandra, Denis, Vladislav și David au devenit vedete. Nașterea lor este singurul caz cunoscut din Ucraina.

Leave a Comment

Pompa de căldură – soluţia eficientă pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece. Este mult mai eficientă decât centrala termică pe gaz, pe lemne sau pe peleţi.

De la simpla sobă cu lemne din copilărie și până la tehnologicele pompe de căldură, alegerile făcute de români pentru încălzirea locuințelor sunt diverse, influențate de buget și de dorința de confort. Deși o investiție inițială mai mică poate părea tentantă, aceasta poate însemna costuri mai mari pe termen lung.

De exemplu, costurile totale pentru achiziționarea și instalarea unei centrale termice pe gaz pot ajunge și la 9.000 de lei. Prețul unei centrale termice poate varia între 2.000 și 2.700 de lei, iar costul mediu pentru un sistem complet, care include și radiatoare, țevi, accesorii și montaj, se situează între 5.500 și 7.000 de lei, în funcție de numărul de camere și nivelul de dotare al instalației.

Cu toate acestea, după o investiție inițială considerabilă, factura lunară pentru încălzirea unei locuințe cu o suprafață de 100 mp, la o casă bine izolată termic, se situează în jurul sumei de 600 – 700 de lei.

Pompa de căldură, pe de altă parte, este o opțiune tot mai populară, având o reputație de eficiență ridicată. Costul unei pompe de căldură începe de la aproximativ 24.000 de lei, iar aceasta poate fi extrem de eficientă, generând până la 5,5 kilowați termici pentru fiecare kilowatt electric consumat.

Deși investiția inițială poate fi mai mare comparativ cu alte sisteme, factura lunară la curent electric poate fi de patru – cinci ori mai mică decât cea a unei centrale termice electrice. Pompele de căldură extrag căldura din aer și o transferă în apa care circulă prin sistemul de încălzire din locuință.

De la soluții tradiționale la tehnologii moderne, alegerile pentru încălzirea locuințelor pot varia semnificativ, dar obiectivul este același: asigurarea confortului termic al familiei într-un mod eficient și economic.

Leave a Comment