Mirela Vaida, rețetă unică de cozonac moldovenesc: “Este o rețetă pe care o pregătea mama. Garantez că rezultatul va fi un cozonac pufos și aromat.”

Mirela Vaida, cunoscuta prezentatoare de la emisiunea Acces Direct, a împărtășit cu fanii săi rețeta sa secretă pentru un cozonac moldovenesc delicios, cu umplutură de nucă și rahat. Prin pași simpli și folosind ingrediente de bază, Mirela Vaida ne învață cum să pregătim un desert tradițional care să ne aducă aminte de copilărie.

Rețeta pentru cozonacul moldovenesc
Pentru a pregăti acest cozonac delicios, avem nevoie de următoarele ingrediente pentru aluat:

aproximativ 2 kg de făină albă
apă minerală
sare
zahăr
drojdie umedă sau uscată, dizolvată în lapte cald
unt gras și smântână grasă
coaja rasă de la o lămâie
esențe
6 ouă
lapte cald
Mirela Vaida ne îndrumă în pregătirea aluatului pentru cozonac: “În primul rând, presărăm sarea peste făină, apoi adăugăm zahărul în mijloc. Apoi adăugăm drojdia dizolvată în laptele cald și amestecăm. Să știți că eu nu mă uit la cantități, fac totul după ochi. Eu nu urmez rețete profesionale, le pregătesc după bunul meu simț.”

Mod de preparare aluatului
Mirela Vaida continuă: “Acum adăugăm untul, tăiat cubulețe. Este un unt gras și îl amestecăm aici, cu făina și cu laptele. Adaug și câteva linguri bune de smântână. Amestec și apoi adaug ouăle. La cozonacul moldovenesc se folosesc multe ouă. Mama, de exemplu, punea patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu voi pune șase ouă.”

Apoi adaugă, pe rând, 6-7 gălbenușuri și amestecă. Adaugă și lapte, pentru a omogeniza compoziția. Pune coaja de lămâie rasă și amestecă bine. Adaugă un pic de esență de rom, de portocală și de lămâie. Începe să omogenizeze, adaugă puțin lapte și apă minerală, pentru a aerisi aluatul. Deja începe să frământe aluatul.

Pregătirea umpluturii
Pentru umplutura cozonacului moldovenesc, Mirela Vaida folosește următoarele ingrediente:

rahat tăiat cubulețe, trecut prin zahăr pudră
1 kg miez de nucă
zahăr
cacao
lapte
esențe
stafide
Mirela Vaida explică cum se pregătește umplutura: “Luăm miezul de nucă, adăugăm zahăr și cacao și amestecăm. Turnăm puțin lapte și trebuie să obținem o pastă densă. Nu foarte lichidă, pentru că trebuie să se așeze bine pe foaia de cozonac. Amestecăm, până se omogenizează foarte bine.”

După ce aluatul a crescut, îl împarte în patru, deoarece va face doi cozonaci împletiți. Începe să întindă aluatul și pune multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Peste umplutură, pune rahat și stafide. Apoi rulează fiecare bucată și le împletește, două câte două, apoi le pune în tavi.

Mirela Vaida dezvăluie și un mic secret: le acoperă încă zece minute, în timp ce încălzește cuptorul. În acest timp, ungeți cozonacii cu un amestec de gălbenuș și ulei de măsline, apoi îi lăsați la cuptor aproximativ 45 de minute.

Mirela Vaida ne-a arătat că pregătirea unui cozonac moldovenesc tradițional este un proces simplu și plin de savoare. Acum putem să ne bucurăm de acest desert minunat alături de cei dragi!

Leave a Comment

Celebrul interpret de muzică populară, Gheorghe Turda, a întrerupt tăcerea și a dezvăluit detalii cutremurătoare despre decesul soției sale. Totul a început în 1987!

Gheorghe Turda, cunoscut pentru energia sa debordantă și zâmbetul său mereu prezent, poartă în suflet o povară grea la vârsta de 76 de ani – pierderea soției sale. Interpreta iubită de muzică populară a fost Elisabeta Turda, partenera lui de viață din 1977 până în 2009.

Cum a suferit Gheorghe Turda pierderea soției
O căsnicie care a traversat peste trei decenii l-a unit pe Gheorghe Turda cu Elisabeta Turda, iar tragedia care s-a abătut asupra lor a fost una devastatoare. Elisabeta, care în tinerețe fusese balerină, a pierdut lupta cu o boală cumplită în 2009.

Într-un interviu, Gheorghe Turda a dezvăluit că soția sa iubită a fost răpusă de leucemie cronică trombocitară, ca urmare a expunerii la radiațiile de la Hiroshima. În timpul unui turneu în Japonia, Elisabeta Turda a fost diagnosticată cu această boală gravă, iar eforturile medicilor au fost zadarnice în încercarea de a-i salva viața.

“Totul a început în 1987, în timpul turneului nostru artistic în Japonia. Elisabeta era atunci balerină în Ansamblul Rapsodia, iar eu o însoțeam. După ultima noastră reprezentație, după peste 30 de spectacole, a fost transportată de urgență cu ambulanța, fiindu-i rău.

Medicii japonezi i-au explicat ce urmează să se întâmple, ca urmare a expunerii la radiații, care încă persistau la Hiroshima, și care vor fi etapele prin care va trece. Și ceea ce au spus s-a adeverit, ei trataseră mii de cazuri. Am revenit în țară cu avionul, unde a fost supusă observației medicilor români.

Diagnosticul a fost cumplit, leucemie cronică trombocitară. S-a luptat cu boala, dar medicii au avut puține opțiuni, măduva coloanei fiind grav afectată. Dacă era acum, când medicina a avansat, poate că exista un tratament care să-i prelungească viața”, a povestit cântărețul pentru playtech.ro.

Gheorghe Turda își onorează periodic fosta soție
Elisabeta Turda își odihnește acum trupul în cimitirul din Câmpina, orașul unde cuplul avea casa lor. Artistul folcloric încearcă să păstreze vie memoria partenerei sale, vizitând adesea mormântul.

“Ea a fost înmormântată în cimitirul din Câmpina, orașul nostru de baștină. Merg des să-i aduc flori și să aprind lumânări”, a adăugat celebrul interpret de muzică populară. În același timp, a mărturisit că păstrează unele dintre lucrurile ei ca amintiri.

“Am dat câteva dintre obiectele ei celor dragi, cele mai prețioase, blănurile și paltoanele, le-am împărțit în familie, iar altele le-am păstrat ca amintiri. Grădina noastră din curtea casei a fost complet amenajată de ea, acum eu am grijă de ea sau rog pe cineva să o îngrijească când nu sunt acasă, pentru a menține grădina frumoasă, așa cum îi plăcea ei”, a mai spus solistul.

Leave a Comment