La 93 de ani, bunica din Ținutul Momârlanilor le dă lecții tinerilor. Cum se menține sănătoasă: „Îmi plăcea să merg la…”.

O viață dedicată muncii și tradiției în inima munților

Maria Cocolan, o prezență remarcabilă în peisajul momarlanilor din Valea Jiului, își poartă cu mândrie vârsta de 93 de ani, continuând să trăiască și să lucreze în mijlocul naturii, la fel de harnică și hotărâtă ca întotdeauna. Într-o lume în care tradițiile se estompează și stilul de viață rural devine tot mai rar întâlnit, bunica Maria reprezintă un simbol viu al perseverenței și al respectului pentru munca asiduă.

Cu rădăcini adânc în tradițiile și obiceiurile locului, Maria își împărtășește experiența și povestea sa de viață cu toată autenticitatea și modestia care o caracterizează. Crescută și trăind în cătunele Jiet și Dalja din Valea Jiului, apoi mutându-se lângă Aninoasa, Maria a trăit o viață marcată de muncă grea și responsabilitate. A fost martora și participantă la schimbările aduse de trecerea timpului, dar a rămas fidelă tradițiilor și valorilor sale de bază.

Cu fiecare zi care trece, bunica Maria demonstrează că vârsta este doar un număr și că pasiunea pentru muncă și viața în mijlocul naturii nu cunoaște bariere de timp sau spațiu. Cu un zâmbet blând și cu ochii plini de înțelepciune, ea continuă să taie lemne, să facă curățenie, să îngrijească animalele și să aibă grijă de casa sa modestă. Povestea ei de viață este o lecție de modestie și curaj pentru toți cei care o cunosc și o admiră.

În lumea agitată și adesea lipsită de sensibilitate a zilelor noastre, Maria reprezintă o amintire vie a valorilor autentice și a modului de viață simplu, dar plin de semnificație, al vremurilor de altădată. Ea este o femeie ale cărei povești și învățăminte merită ascultate și transmise mai departe, ca o moștenire prețioasă pentru generațiile viitoare.

În timp ce trecutul și prezentul se întâlnesc în viața Mariei, ea continuă să fie un exemplu de forță și rezistență pentru toți cei din jurul ei. Cu fiecare gest și cu fiecare cuvânt, bunica Maria aduce un omagiu vieții și tradițiilor locale, amintindu-ne că frumusețea și bogăția autenticității se găsesc adesea în cele mai simple lucruri și gesturi din viața de zi cu zi.

Leave a Comment

Cum se simte Nicu Covaci acum?! Membrii trupei Phoenix au făcut anunțul: “Pentru a îndeplini dorința lui Nicu…

Starea de sănătate a lui Nicu Covaci, legendara figură a trupei Phoenix, a captat atenția tuturor iubitorilor de muzică și a comunității muzicale, după ce a suferit o intervenție chirurgicală la creier la Spitalul Județean din Timișoara, pe data de 22 martie 2024. Ultimul raport privind evoluția lui Covaci a fost distribuit de membrii trupei Phoenix pe pagina lor oficială de Facebook, exprimându-și îngrijorarea față de veștile care nu sunt încurajatoare.

La vârsta de 76 de ani, Nicu Covaci trece printr-o perioadă dificilă, fiind nevoit să urmeze un tratament adecvat după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru extirparea unei tumori cerebrale. În așteptarea rezultatelor analizelor care să stabilească natura tumorii – malignă sau benignă – toți cei care îl apreciază sunt tensionați. În această perioadă, Covaci se află în proces de recuperare la secția de Radioterapie a Spitalului Municipal din Timișoara, beneficiind de îngrijirea celor mai competenți specialiști.

„Salutare tuturor! Oameni buni, am primit rezultatele finale și fără echivoc ale analizelor medicale privind situația lui Nicu. Vom menține diagnosticul sub discretie, însă veștile nu sunt îmbucurătoare. Starea lui Nicu este stabilă, urmând tratamentul și primind cea mai bună îngrijire posibilă! Condiția medicală nu îi permite vizite, iar noi limităm contactul, așa că adresăm rugămintea presei de a nu insista în acest sens! Am promis că vom furniza informații veridice și clare și vom ține această promisiune! Astfel, în respect pentru dorința lui Nicu și pentru a-l ajuta cât mai mult în această perioadă, evenimentele Phoenix vor decurge în modul următor:”, au comunicat membrii Phoenix.

În ciuda acestei situații delicate, Nicu Covaci a dorit ca trupa să continue să concerteze, chiar și în absența sa. Astfel, concertele programate pentru luna aprilie în Constanța, București, Bacău și Iași vor avea loc conform planului, în spiritul dorinței lui Covaci de a nu lăsa visul și muzica Phoenix să se stingă.

„Nicu Covaci a insistat în acest sens, a afirmat că niciun eveniment nu trebuie să fie ratat și că trupa și visul meu trebuie să meargă mai departe, pentru că nu am muncit 62 de ani pentru ca totul să dispară”, a declarat Costin Adam, solistul Phoenix.

Mesajul transmis de Nicu Covaci reprezintă o dovadă a pasiunii și dedicării sale față de muzică, trupa pe care a înființat-o și fanii care l-au susținut de-a lungul anilor. În ciuda dificultăților de sănătate, spiritul său rămâne puternic, inspirându-i pe ceilalți membri să continue să ducă muzica Phoenix pe scenele din România și din întreaga lume.

Fanii, prietenii și întreaga comunitate muzicală îl susțin pe Nicu Covaci în aceste momente delicate, trimițându-i gânduri bune pentru o recuperare rapidă și completă.

Leave a Comment