Mirela Vaida, reteta pentru cozonacul moldovenesc, împărtășită cu căldură și nostalgie. “Este o rețetă pe care o făcea mama când eram acasă. Așa o știu de la ea, așa o să o fac și eu. Este vorba despre cozonacul moldovenesc cu umplutură de nucă și rahat”, a mărturisit prezentatoarea de la Acces Direct.
Ingrediente pentru aluatul cozonacului:
– aproximativ 2 kg de făină albă
– apă minerală
– sare
– zahăr
– drojdie umedă sau uscată, dizolvată în lapte călduț
– unt gras și smântână grasă
– coajă de lămâie rasă
– esențe
– 6 ouă
– lapte călduț
Mod de preparare aluat:
“În primul rând, presărăm sarea peste făină, după care punem zahărul în cuibăraș. Apoi adăugăm drojdia dizolvată în lapte cald și amestecăm. Trebuie să știți că eu nu folosesc cantități precise, totul se face după ochi. Nu urmez rețete profesionale, ci gătesc după inspirație.
Acum adaug untul tăiat cubulețe. Este un unt gras și îl amestecăm cu făina și cu laptele. Adaug și câteva linguri bune de smântână. Amestecăm, apoi adăugăm ouăle. La cozonacul moldovenesc se pun multe ouă. Mama, de exemplu, punea patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu voi pune șase ouă.
Apoi adaugăm, pe rând, 6-7 gălbenușuri și amestecăm. Mai adăugăm și lapte, pentru a omogeniza compoziția. Adaugăm coaja de lămâie rasă și amestecăm bine. Punem și un pic de esență de rom, portocală și lămâie. Continuăm să omogenizăm, adăugând puțin lapte și apă minerală, pentru a aerisi aluatul. Începem să frământăm.
Aluatul este galben datorită gălbenușurilor, așa cum se face în Moldova. Chiar dacă nu am folosit foarte multe ouă, se poate observa că aspectul cozonacului este autentic. Îl voi lăsa să crească cam o oră, acoperit”, a explicat Mirela Vaida pe canalul său de YouTube, conform giveawayromania.com.
Ingrediente pentru umplutură:
– rahat tăiat cubulețe, dat prin zahăr pudră
– 1 kg de miez de nucă
– zahăr
– cacao
– lapte
– esențe
– stafide
Preparare umplutură cozonac moldovenesc:
“Luăm miezul de nucă, adăugăm zahăr și cacao și amestecăm. Turnăm puțin lapte și trebuie să obținem o pastă densă. Nu trebuie să fie prea lichidă, deoarece trebuie să se așeze bine pe foaia de cozonac. Amestecăm până se omogenizează bine.
Adăugăm puțină esență de rom, lămâie și portocală și amestecăm. O lăsăm așa să se omogenizeze. Luăm puțin unt și ungem tăvile, pentru a preveni lipirea cozonacului.
După ce aluatul a crescut, îl împărțim în patru, pentru că voi face doi cozonaci împletiți. Începem să întindem aluatul și adăugăm multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, deasupra umpluturii, punem rahat și stafide. Apoi rulăm fiecare bucată și împletim două câte două, apoi le așezăm în tavi.
Le acoperim și le lăsăm încă zece minute, în timp ce preîncălzim cuptorul. Între timp, am pregătit un amestec dintr-un gălbenuș și ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte de a-i pune la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute”, a mai adăugat Mirela Vaida.