Nicolae Ceaușescu, fostul lider comunist al României, încă mai stârnește sentimente amestecate, deși un număr din ce în ce mai mic de persoane îl regretă astăzi. În trecut, zeci sau chiar sute de români se adunau regulat la mormântul său pentru a-i aduce omagiu, însă, pe măsură ce anii trec, numărul acestora a scăzut semnificativ. Marea majoritate a celor care încă îl regretă sunt vârstnici, iar numărul lor continuă să scadă odată cu trecerea timpului.
Nostalgia față de Nicolae Ceaușescu, care în urmă cu câțiva ani era încă privit de unii ca cel mai bun președinte din istoria României, pare să se estompeze pe măsură ce noile generații aduc cu ele o perspectivă schimbată asupra trecutului comunist. Simpatizanții săi, organizati sub liderul Petre Ignatenco, continuă să își exprime admirația față de fostul lider. Ignatenco, care conduce Partidul Comunist Român – Comitetul de Reorganizare, redenumit Partidul Comunitar din România, își face obiceiul de a vizita aproape săptămânal cimitirul Ghencea pentru a plânge la mormântul lui Ceaușescu.
Într-o declarație recentă, la comemorarea a 100 de ani de la nașterea lui Ceaușescu, Ignatenco a spus: „Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea eroului-martir Nicolae Ceaușescu și am ținut cu tot dinadinsul noi, membrii Partidului Comunist Român – Comitetul de Reorganizare, purtând titulatura de Partidul Comunitar din România, să-l cinstim cum se cuvine, la locul său de naștere, aici, lângă acest ‘palat’ care nu-i mult mai mare decât bojdeuca lui Ion Creangă, în care familia Ceaușescu și-a trăit traiul cu cei zece copii, Nicolae Ceaușescu fiind cel de-al treilea.”
Deși unii încă îl văd pe Ceaușescu ca un martir, percepția generală în societate este că regimul său a fost unul dintre cele mai represive și controversate perioade din istoria României. Această schimbare de percepție se reflectă în scăderea continuă a numărului de simpatizanți care îi păstrează vie memoria.