Alimentul pe care Nicolae și Elena Ceaușescu nu îl mâncau niciodată. Majoritatea românilor îl consumă zilnic, în zilele noastre

Nicolae și Elena Ceaușescu, liderii României în perioada comunistă, obișnuiau să organizeze mese festive impresionante, mai ales în ocazii speciale precum Revelionul. Meniurile lor erau compuse în principal din preparate tradiționale, însă un aliment era întotdeauna evitat: fructele de mare.

Preferințele culinare ale soților Ceaușescu
Conform relatărilor Mihaelei Moraru, nepoata fostului lider, Nicolae și Elena Ceaușescu preferau mâncărurile tradiționale românești. Sarmalele, friptura, puiul la ceaun, piftia și salata de boeuf erau nelipsite de pe masa lor festivă. De asemenea, Nicolae Ceaușescu avea o slăbiciune pentru preparatele din pește, precum ciorba de pește, plachia și saramura.

„Ei mâncau mâncăruri tradiționale. Dacă lipseau sarmalele sau salata de boeuf de la mesele festive, era vai și amar!”, a scris Mihaela Moraru în memoriile sale.

Ce evitau să consume
Deși aveau acces la delicatese internaționale, cuplul Ceaușescu nu era interesat de preparatele exotice. Fructele de mare, de exemplu, erau complet ignorate.

„Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu cele de la mesele Ceaușeștilor. Chiar dacă ar fi avut acces la fructe de mare, nu le plăceau deloc,” a mai menționat Mihaela Moraru.

Simplitatea în rafinament
În ciuda puterii și a resurselor de care dispuneau, mesele soților Ceaușescu reflectau un gust simplu, bazat pe tradiție și pe preparate familiare, în detrimentul gastronomiei sofisticate sau moderne.

Acest aspect al vieții lor dezvăluie o parte din personalitatea cuplului, marcată de atașamentul față de valorile românești și o reținere față de influențele externe, inclusiv în bucătărie.

Disclaimer: Site-ul ziaristu.ro este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.

Leave a Comment