Supa cu găluște este un fel de mâncare care ne aduce aminte de acasă și de căldura familiei, dar nu toți știm să pregătim găluștele așa cum o făcea mama sau bunica…
Iată rețeta perfectă pentru o supă cu găluște pufoase și gustoase!
**INGREDIENTE**
– 500 g carne de pasăre
– o rădăcină de păstârnac
– o rădăcină mică de țelină
– un morcov
– o ceapă
– foi de dafin
– o legătură de pătrunjel
– sare și piper după gust
Pentru a pregăti găluștele, aveți nevoie de:
– două ouă
– 7 linguri de griș
– sare și ulei
**Cum se pregătește supa cu găluște?**
– Se fierbe carnea de pasăre timp de aproximativ 10 minute, până când se formează spuma în oală; se îndepărtează spuma și se adaugă legumele curățate și tocate în bucăți mari, frunzele de dafin și codițele de pătrunjel
– Se condimentează cu sare și piper și se fierbe până când legumele și carnea sunt bine gătite
– Între timp, se bat ouăle cu ulei și cu sare, apoi se adaugă grișul, până când obțineți consistența unei smântâni groase. Cu o lingură încălzită, se ia din compoziție și se adaugă găluștele în supă
– Se acoperă oala și se mai lasă la fiert pentru încă aproximativ 10 minute, la foc mic. Se oprește focul și se adaugă pătrunjelul tocat proaspăt.
Așadar, iată și secretul unor găluște pufoase, bine crescute. Le poți face dintr-un ou sau două (eu azi am folosit 6 ouă mici de prepeliță), la care adaugi niște sare și, atenție: o lingură, poate chiar două, de ulei de floarea-soarelui.
Le bați pe toate bine și abia apoi începi să incorporezi grișul, în ploaie, amestecând cu o furculiță.
Te oprești când amestecul începe să se întărească, să se separe, ca și cum s-ar tăia, și să se lipească de furculiță. Atentie, nici prea tare nu e bine să fie, că altfel îți vor ieși niște găluște “beton”.
Ia o linguriță obișnuită, de cafea, înmoaie-o în supa care clocotește, apoi ia cu ea, cât jumătate de linguriță, o “felie” din pasta de griș.
Atât și nu mai mult, pentru că altfel grișul nu va avea loc să crească și să se umfle (dacă faci găluștele prea mari, vei obține un strat pufos la suprafață, dar un miez dur, ca un nucleu, de griș nefiert).
Poftă bună!