Este esențial să vă programați vizite regulate la medic pentru analize medicale, chiar dacă vă simțiți bine. Aceste vizite periodice pot ajuta la prevenirea problemelor de sănătate în viitor.
Odată ce ajungeți la vârsta de 40 de ani, există unele factori de risc care pot contribui la apariția anumitor boli, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul, bolile renale și cancerul.
Medicina preventivă, bazată pe dovezi, este eficientă din punct de vedere al costurilor și poate reduce riscul de îmbolnăvire.
De exemplu, singura modalitate de a detecta tensiunea arterială crescută este să o verificați în mod regulat. De asemenea, nivelul ridicat de zahăr din sânge și colesterolul pot să nu prezinte simptome în stadiile incipiente, iar testele simple de sânge pot depista aceste afecțiuni.
Dacă aveți diabet zaharat, boli de inimă, probleme renale sau alte afecțiuni, este posibil să fie necesar să vi se măsoare tensiunea arterială mai des, dar cel puțin o dată pe an.
Dacă aveți peste 40 de ani, este recomandat să vă verificați colesterolul la fiecare 5 ani, dacă aveți factori de risc pentru bolile coronariene. Este indicat să repetați testarea mai devreme dacă apar schimbări în stilul de viață, cum ar fi creșterea în greutate și modificări ale dietei.
În timpul examenului medical, ar trebui să vă măsurați înălțimea, greutatea și indicele de masă corporală (IMC).
În funcție de circumstanțele individuale ale fiecăruia, medicul dumneavoastră poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi electrocardiograma pentru verificarea bolilor de inimă și teste de sânge pentru depistarea bolilor tiroidiene, hepatice și a anemiei.
Femeile cu vârsta peste 40 de ani ar trebui să facă mamografie la fiecare 1-2 ani, iar cele cu un istoric familial de cancer de sân ar trebui să ia în considerare efectuarea mamografiei anual. Depistarea cancerului de col uterin ar trebui să înceapă la vârsta de 21 de ani.
După primul test, femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani ar trebui să fie supuse unui test Papanicolau la fiecare 3 ani sau test HPV la fiecare 5 ani.
La fel, bărbații ar trebui să efectueze examene fizice anuale pentru depistarea cancerului testicular.
În funcție de factorii de risc, medicul dumneavoastră vă poate recomanda și teste pentru cancerul de piele, cancerul oral, bolile cu transmitere sexuală și abuzul de alcool.
Este important să nu consumați mai mult de 10 băuturi alcoolice pe săptămână și nu mai mult de 4 băuturi standard într-o zi. Dacă aveți o afecțiune care poate fi agravată de consumul de alcool, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să nu consumați deloc.
Medicul dumneavoastră poate verifica pielea pentru semnele de cancer de piele, mai ales dacă aveți un risc ridicat. Acest lucru include persoanele care au avut în trecut cancer de piele, au rude apropiate cu această afecțiune sau au un sistem imunitar slăbit.
Este crucial să faceți analize medicale regulate după vârsta de 40 de ani, deoarece, din păcate, majoritatea bolilor trebuie să ajungă într-un stadiu avansat pentru a prezenta simptome.
În funcție de starea dvs. individuală de sănătate, medicul dumneavoastră va stabili ce teste sunt necesare și cu ce frecvență ar trebui să fie efectuate. În general, efectuarea acestor examene medicale sugerăte vă va ajuta să vă mențineți o stare bună de sănătate pe termen lung.