Armata obligatorie în România. Argumentele lui Călin Georgescu

Contradicțiile din discursul lui Călin Georgescu: Mesaje de pace și apeluri la militarizare
Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale, a stârnit controverse cu declarațiile sale aparent contradictorii. Deși susține pacea și încetarea conflictelor armate, în același timp propune măsuri care ar putea fi greu de acceptat de către tinerii României.

Propune reintroducerea serviciului militar obligatoriu
În cadrul unei dezbateri televizate la TVR, Călin Georgescu a fost întrebat dacă ar reintroduce obligativitatea efectuării stagiului militar pentru tineri. Răspunsul său a fost afirmativ și argumentat într-un mod care a generat dezbateri.

„Strict la întrebarea dumneavoastră, răspunsul este da, pentru că înnobilează poporul, înnobilează tinerii, înnobilează practic țara. Pentru simplul fapt că, dincolo de orice fel de înțelegere a acțiunii militare, care totdeauna și-a servit țara, este o chestiune de demnitate, este o chestiune de onoare, este o chestiune de istorie națională. Este o chestiune care te înnobilează, pentru simplul fapt că ai o forță interioară, cum se vede de altfel și în alte țări. Aceasta te face să înțelegi mult mai bine ce înseamnă rolul tău din punct de vedere național, al interesului național, al suveranității naționale și, în special, refacerea cultului onoarei și demnității pe care l-am pierdut de foarte mult timp.”

Apelul către militari: O „luptă pentru pace”
Candidatul independent a făcut un apel emoționant către militari, rezerviști și veterani, cerându-le sprijinul și implicarea în „lupta pentru dreptate”, pe care o consideră esențială pentru a atinge pacea.

„De aceea, dragi comandanți, ofițeri, subofițeri, maiștri militari în activitate, în rezervă sau în retragere, vă chem, cu smerenie, să mai purtați o ultimă luptă, o luptă în numele apărării drepturilor voastre.

O luptă care va aduce pacea în sufletele și în familiile voastre. Știu că e complicat să spui în aceeași frază ambele cuvinte – luptă și pace – dar uneori lupta pentru dreptate este cea care face pacea să domnească. Altfel, tiraniile continuă să domine peste tot.

Vă chem să stați drepți în fața onoarei, să vă alegeți comandantul cu demnitatea caracteristică militarilor. Eu, Călin Georgescu, candidat la președinția României și implicit la funcția de comandant suprem, vă jur că voi fi mereu alături de voi, așa cum și voi ați jurat credință și apărare țării și poporului.”

Un mesaj contradictoriu?
Discursul lui Călin Georgescu, care combină apeluri la pace cu promovarea serviciului militar obligatoriu și mobilizarea militarilor, a atras critici pentru incoerența sa. Deși mesajul său despre onoare și demnitate națională are ecou în rândul anumitor segmente ale electoratului, propunerea de reintroducere a stagiului militar obligatoriu riscă să fie respinsă de tineri, un grup cheie care l-a susținut în primul tur al alegerilor.

Rămâne de văzut cum va influența această poziționare rezultatul său în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Leave a Comment