Tradiția Babelor este foarte populară printre români. Babele reprezintă primele zile de primăvară, aducătoare de noroc, pe care românii le aleg în funcție de anumite criterii.
În unele timpuri, Babele se alegeau în funcție de vremea de afară. Cu toate acestea, obiceiurile s-au mai schimbat.
Se spune că după cum îți alegi Baba, acela va fi viitorul tău, într-un fel sau altul. Desigur, o zi nu îți poate determina întreaga viață, dar pe vremuri această credință era puternică.
Cum se aleg Babele și ce simbolizează ele?
An de an, românii își aleg Babele, în perioada 1-9 martie 2024. Se spune că primele zile din primăvară sunt cele mai norocoase. Deși primăvara începe oficial, conform calendarului astronomic, pe data de 20 martie, noi suntem obișnuiți să spunem că primăvara începe de pe 1 martie, atunci când sărbătorim și Mărțișorul.
Există mai multe superstiții legate de Babele de martie.
Chiar și așa, Babele se aleg anual în perioada menționată anterior. Îți poți alege Baba la întâmplare, dar ți-o poți alege și în funcție de ziua în care ai fost născut. Așadar, dacă te-ai născut pe 2 aprilie, atunci Baba ta va fi pe data de 2 martie. Dacă te-ai născut pe 7 februarie, atunci Baba ta va fi pe 7 martie.
Deci, indiferent de ziua în care te-ai născut, aceasta este corespondentă cu Baba ta.
Dacă ziua ta este formată din două cifre (spre exemplu, „10 februarie”), atunci Baba ta va fi 1+0=1, deci Baba ta va fi pe data de 1 martie.
Dacă vrei să știi cum va fi viitorul tău, după ce ți-ai ales Baba, este suficient să te uiți la cum va fi vremea în ziua respectivă.
Se spunea că dacă în ziua Babei tale ziua este cu vreme rea, atunci poți avea parte de ghinion și de multe obstacole. Pe de altă parte, dacă ziua pe care ți-ai ales-o era însorită, puteai avea noroc mult timp de atunci încolo.
Superstiții legate de Babele de martie
Unii oameni cred că vremea din ziua Babei pe care ți-ai ales-o îți va arăta cum va fi norocul tău peste an, dar și cum vei fi tu ca om.
În unele regiuni din România, femeile se raportează la data de 1 martie ca la o sărbătoare religioasă. Chiar dacă nu este notată cu cruce roșie în Calendarul ortodox, unele femei nu lucrează și nu fac treburi în gospodărie pentru a nu o supăra pe Baba-Dochia cea urâcioasă.
Aceasta ar putea întoarce gerul la începutul primăverii.
Se spune că Babele ar fi de fapt, simbolic, confruntarea dintre anul trecut și noul an. Totodată, s-ar confrunta cele două anotimpuri, iarna și vara.
În zona Ardealului, Babele s-ar numi și „Vântoasele”, deoarece vremea este mereu schimbătoare la începutul lunii martie.
Ziua Babei Dochia era foarte respectată pentru ca aceasta să nu aducă frigul înapoi la început de primăvară.
Dacă nu venea frigul, anul era unul promițător, era bogat.
Pe 9 martie Baba Dochia îngheață pe munte și este considerată granița dintre iarnă și primăvară. Apoi, la sărbătoarea celor 40 de mucenici se anunță vremea caldă și numai bună pentru semănat.