Baigli cu umplutură bogată de nucă sau mac – Cel mai gustos cozonac unguresc

Rețetă explicată pas cu pas, în imagini – Baigli cu umplutură bogată de nucă sau mac – Cel mai gustos cozonac unguresc

Ingrediente necesare pentru aluat ( pentru 4 baigli ):

1 kg făină cernută

400 g unt

2 gălbenușuri

250 ml lapte ( plus/minus 3 lingurițe, în funcție de făina folosită )

100 g zahăr pudră

20 g drojdie proaspătă

1 linguriță sare

Ingrediente necesare pentru umplutura de nucă, pentru 2 baigli:

500 g nuci măcinate ( lăsăm și câteva bucățele mai mari )

Coaja rasă de la 2 lămâi și 1 portocală

1 lingură scorțișoară

80-100 g stafide

3 linguri zahăr vanilat

150 ml apă clocotită

10 cuișoare

300 g zahăr

Ingrediente necesare pentru umplutura de mac, pentru 2 baigli:

500 g mac măcinat

Coaja rasă de la 2 portocale si 1 lămâie

1 lingură scorțișoară

3 linguri zahăr vanilat

150 ml apă clocotită

10 cuișoare

300 g zahăr

Mod de preparare:

Pentru aluat, amestecăm drojdia cu laptele aflat la temperatura camerei. Nu vom activa drojdia, așadar laptele nu trebuie să fie călduț. În amestecul de lapte si drojdie adăugăm și gălbenușurile, amestecăm și lăsăm deoparte timp de câteva minute.

Într-un bol mare, cernem făina peste care adăugăm zahărul pudră, sarea și amestecăm bine. Adăugăm și untul tăiat în bucățele și amestecăm cu mâna până obținem o compoziție cu o consistență nisipoasă.

Adăugăm amestecul de lapte, drojdie și gălbenușuri și frământăm un aluat care nu se lipește de mâini și de bol. Spre final, transferăm aluatul pe suprafața de lucru si mai frământăm până la omogenizare, timp de 5-6 minute.

Împărțim aluatul astfel obținut în 4 părți egale din care formăm 4 bile. Împachetăm bilele de aluat în folie alimentară și le dăm la frigider timp de 1 oră. În timp ce aluatul este la frigider, ne ocupăm de umpluturi.

Pentru umplutura de nucă, punem apa pe foc și când dă în clocot adăugăm zahărul. Amestecăm continuu la început, ca zahărul să nu se caramelizeze. Adăugăm și cuișoarele și fierbem timp de 8-10 minute, până obținem un sirop. La final, scoatem cuișoarele. Fierbem și stafidele un pic, în apă cu esență de rom ( opțional).

Într-un bol, amestecăm nuca măcinată cu stafidele, scorțișoara, zahărul vanilat și coaja de citrice.

Adăugăm siropul, treptat, și amestecăm. Adăugăm sirop cât să obținem o consistență potrivită: nici prea lichidă, nici prea tare. După ce amestecăm până la omogenizare, punem umplutura deoparte, să se răcească complet.

Pentru umplutura de mac, procedăm la fel în prepararea siropului. Într-un bol, amestecăm macul cu scorțișoara, zahărul vanilat și cu coaja de citrice.

În acest amestec vom pune mai mult sirop, deoarece macul are consistență diferită. Amestecăm umplutura de mac cu sirop până obținem o consistență cremoasă, după care lăsăm să se răcească complet.

Scoatem din frigider prima bucată de aluat și întindem într-un dreptunghi de o grosime de 3 mm. Lucrăm pe o suprafața curată, fără făină, deoarece aluatul nu ar trebui să se lipească. Adăugăm jumătate din umplutura de mac peste aluat, lăsând marginile libere.

Pliem un pic marginile laterale apăsând ușor, după care rulăm. Avem grijă să nu rulăm nici foarte strâns, dar să nu lăsăm nici aer între straturi. Transferăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Întindem încă o bucată de aluat peste care întindem uniform jumătate din cantitatea de umplutură de nucă, fie cu o lingură, fie cu mână, după care rulăm și transferăm pe tavă. Procedăm la fel și cu aluatul rămas și cu umpluturile rămase.

Ungem fiecare baigli cu gălbenuș de ou, având grijă să ungem și marginile. Dăm tava la frigider timp de 30 de minute. După 30 de minute, ungem iar cu gălbenuș și dăm înapoi la frigider pentru încă 20 de minute.

După cele 20 de minute, ungem cu albuș de ou, înțepăm fiecare baigli din loc în loc cu o scobitoare și lăsăm tava la temperatura camerei ( cam 23 de grade Celsius ), timp de 20 de minute.

După cele 20 de minute la temperatura camerei, dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, timp de 35-40 minute.

După ce s-au răcit, se pot porționa și servi. Se păstrează într-un loc răcoros, împachetat în folie.

Savurați cu poftă! Poftă bună!

Surse: https://www.kiloretete.ro/