Biserica iese la rampă după votul pentru Călin Georgescu. Ce spun reprezentanții

Reacția bisericii la discursurile religioase ale lui Călin Georgescu: „Se folosește de credință pentru vizibilitate”
După ce Călin Georgescu, câștigătorul-surpriză al primului tur al alegerilor prezidențiale, a invocat în repetate rânduri credința și referințe biblice în mesajele sale, biserica și reprezentanții cultelor au reacționat ferm. Aceștia îl acuză că exploatează credința în scopuri politice, pentru a câștiga popularitate și vizibilitate în rândul alegătorilor.

Mesajele lui Georgescu despre credință și asocierea cu divinitatea
Călin Georgescu s-a autodeclarat un creștin ortodox autentic și a invocat sprijinul divin în discursurile sale publice. După rezultatele primului tur, candidatul a citat o secvență din Noul Testament, făcând o paralelă între sine și minunea Mântuitorului de a hrăni mulțimile. Această asociere directă cu figura divină a stârnit indignare atât în rândul clericilor, cât și al credincioșilor.

„Discursurile lungi și pompoase sunt adesea menite să ascundă un vid periculos. De acest vid trebuie să ne temem, pentru că niciun populist nu are soluții reale pentru problemele pe care le critică,” a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Critici anterioare la adresa Bisericii Ortodoxe
În trecut, înainte de a candida la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu critica direct Biserica Ortodoxă Română, pe care o acuza de lipsă de eficiență în consolidarea unității poporului român. El descria poporul ca fiind „distrus sufletește” și lega acest fapt de ineficiența instituției bisericești.

Despre Patriarhul Daniel, Georgescu afirma:
„Patriarhul era odinioară ‘la cruce de lemn, inimă de aur’. Acum este ‘cruce de aur și inimă de lemn’.”

Aceste declarații au fost interpretate ca o încercare de a submina autoritatea Bisericii Ortodoxe Române, în ciuda apelurilor ulterioare la credință.

Acuzații de manipulare religioasă
Vasile Bănescu a calificat abordarea lui Călin Georgescu drept lipsită de respect și sinceritate:
„Se speculează fără jenă credința oamenilor, doar pentru a obține vizibilitate în spațiul celor credincioși. Este un mod lipsit de etică de a atrage naivi și oameni vulnerabili într-o cursă politică,” a declarat acesta, potrivit Pro TV.

Discursuri religioase și campanii politice
Călin Georgescu a susținut un discurs cu accente mesianice și în urmă cu doi ani, într-o biserică penticostală din județul Timiș, cult care numără aproximativ 400.000 de adepți în România. În acel context, el a transmis mesaje care îmbinau naționalismul cu credința religioasă:
„A venit vremea să pregătim țara pentru venirea lui Hristos.”

Filip Nelu, președintele Cultului Creștin Penticostal din România, a precizat că nu are informații despre contextul exact al acelui discurs. Totuși, a subliniat că, în perioada campaniei electorale, biserica penticostală nu permite desfășurarea de activități politice în lăcașurile sale de cult.

Controversele din jurul implicării religiei în campania lui Georgescu
Asocierea constantă a mesajelor lui Călin Georgescu cu temele religioase și spiritualitatea continuă să ridice semne de întrebare. În timp ce unii susținători îl percep ca pe un lider care promovează valorile tradiționale, criticii consideră că această abordare este o strategie de manipulare, menită să exploateze sentimentele religioase ale p

Leave a Comment