Când se colorează, de fapt, ouăle de Paște. Eroarea pe care unele gospodine o repetă an de an

Într-o poveste străveche, se relatează că Maica Domnului, ajunsă să-și plângă fiul răstignit, a așezat un coș cu ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Acest act miraculos a fost urmat de un cuvânt al Domnului, care, văzând că ouăle s-au colorat, a poruncit celor prezenți să facă și ei ouă roșii și împestrițate, ca un simbol al amintirii răstignirii Sale.

În cultura noastră populară, oul roșu de Paști devine un simbol puternic, reprezentând sângele Domnului și purtând atribuții miraculoase: vindecare, alungarea răului și aducerea sănătății, frumuseții, vigoarei și sporului. Ouale colorate în alte nuanțe precum galben, verde sau albastru anunță bucuria reînvierii primăverii. Cele în negru sunt pregătite în memoria celor decedați, iar cele îmbrăcate în haine întunecate simbolizează Mântuitorul care, asemenea unui pui de găină ieșit din găoace, învie din morți.

Tradiția populară atribuie o importanță deosebită zilei de Joi Mare, când ouăle se vopsesc în roșu, susținând că acestea nu se strică niciodată pe parcursul întregului an. Totodată, credința populară spune că ouăle roșii duse la biserică și sfințite au puterea de a proteja gospodăria de grindină și furtuni.

La țăranii noștri, există obiceiul ca în dimineața zilei de Paști, să-și spele fețele cu apă proaspătă, în care pun un ou roșu, având convingerea că astfel vor fi sănătoși și frumoși ca un ou roșu pe tot parcursul anului. După consumarea ouălor, cojile roșii sunt păstrate și plasate în brazdele arătatei, cu credința că aceasta va aduce recolte bogate și rod bun.

Potrivit tradiției, ouăle de Paști erau adunate din cuibar în miercurea celei de-a patra săptămâni din Postul Mare, numită și “miercurea Păresimilor”. Se credea că ouăle alese în această zi nu se stricau până la Paște. De asemenea, vopsirea ouălor avea loc în Joia Mare, cu excepția Vinerea Mare.

Ouale roșii sunt considerate a fi protectorii casei în tradiția populară, fiind considerate indispensabile. Ele simbolizează viața eternă, fertilitatea, renașterea și norocul. În vechime, ouăle erau vopsite în diverse culori și oferite ca daruri în timpul venirii primăverii, marcând reînvierea naturii și explozia cromatică specifică acestei perioade.

Leave a Comment