Data exactă a crucificării lui Iisus, dezvăluită de cercetători . Când a decedat, de fapt. Conexiunea cu cutremurul menționat în evanghelii

Potrivit unui studiu publicat recent în International Geology Review, data crucificării lui Iisus ar fi vineri, 3 aprilie 33 d.Hr., conform unei analize complexe care combină elemente geologice, biblice și astronomice.

Cercetarea a investigat activitatea seismică din zona Mării Moarte, situată la aproximativ 21 de kilometri de Ierusalim, unde, conform Evangheliei după Matei, un cutremur puternic a avut loc în timp ce Iisus era pe cruce, eveniment care a avut repercusiuni asupra mediului înconjurător.

Jefferson Williams de la Supersonic Geophysical și colegii săi de la Centrul German de Cercetări Geosciențifice au examinat mostre de sol de pe plaja Ein Gedi Spa, lângă Marea Moartă. Prin analiza straturilor de sedimente acumulate anual, numite varve, cercetătorii au identificat două cutremure majore, unul înregistrat în anul 31 î.Hr. și altul între anii 26 și 36 d.Hr.

Interesant este că al doilea cutremur coincide cu perioada în care Ponțiu Pilat era procurator al Iudeei, o informație care se potrivește cu descrierea evenimentelor din evanghelii. Această corelare, combinată cu alte indicii oferite de evanghelii și de alte surse istorice, a condus la concluzia că vineri, 3 aprilie 33 d.Hr., este cea mai probabilă dată a crucificării lui Iisus.

Un alt detaliu menționat în evanghelii, întunericul care a căzut de la amiază până la ora 15:00 în ziua următoare crucificării, poate fi explicat ca fiind rezultatul unei furtuni de praf. Williams și echipa sa încearcă acum să găsească dovezi ale acestui fenomen în mostrele de sol analizate.

Această cercetare nu doar că furnizează o dată precisă pentru unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria creștinismului, dar deschide și noi căi de investigație în înțelegerea contextului istoric și geologic al acelei perioade remarcabile.

Leave a Comment