Din Muntele Athos: Greșeala pe care o fac majoritatea oamenilor la spovedanie! Ce e bine să spui, de fapt, ca să-ţi ierte Dumnezeu păcatele!

Povestea Mariei: O Lecție despre Smerenie și Responsabilitate
Se întâmplă adesea ca atunci când mergem la spovedanie să căutăm vinovați pentru greșelile noastre în orice altceva decât în noi înșine. Uneori, invocăm vremea, traficul, oamenii din jur sau chiar circumstanțele care ne scapă de sub control. În loc să ne asumăm propriile fapte, ne justificăm greșelile prin comportamentul altora.

Maria, o femeie căsătorită care se confrunta cu neînțelegeri constante în relația cu soțul ei, era convinsă că toate necazurile din viața ei proveneau din comportamentul acestuia. Crezându-se foarte credincioasă, Maria mergea frecvent la spovedanie, dar întotdeauna schimba duhovnicul. La fiecare spovedanie, în loc să-și mărturisească propriile păcate, își concentra atenția pe ceea ce considera a fi greșelile soțului.

Întâlnirea cu un duhovnic înțelept
Într-o zi, Maria a ajuns la un duhovnic cunoscut pentru înțelepciunea sa. După ce l-a „spovedit” pe soțul său, descriindu-i păcatele și greșelile, părintele i-a dat un canon sever: rugăciuni zilnice, lectură din psaltire, fapte bune și 300 de metanii zilnic. Uimită de asprimea canonului, Maria a întrebat cu nedumerire:

– Părinte, de ce mi-ați dat un canon atât de greu? Eu toate aceste păcate le-am săvârșit din cauza soțului!

Cu blândețe, duhovnicul i-a răspuns:
– Maria, acest canon îți revine ție pentru că, în loc să te spovedești pe tine, l-ai spovedit pe soțul tău. Când el va veni la spovedanie, îi voi da și lui un canon spre îndreptare, dar tu, judecându-l și învinuindu-l, ai preluat povara greșelilor lui.

Lecția din poveste
Această întâmplare ne reamintește cât de ușor cădem în capcana de a ne îndreptăți și de a-i judeca pe ceilalți. Atitudinea Mariei este una comună, deoarece este mai simplu să vedem greșelile altora decât să ne asumăm propriile responsabilități.

Povestea subliniază un adevăr esențial: îndreptățirea de sine este o formă de mândrie care poate duce la pierderea smereniei. Este important ca atunci când ne mărturisim greșelile să ne concentrăm pe propriile păcate, să ne asumăm responsabilitatea și să cerem îndrumare pentru propria îndreptare.

Când mergem la spovedanie, să ne amintim că Dumnezeu caută sinceritatea și pocăința. Numai prin recunoașterea propriilor greșeli putem găsi calea către iertare și schim

Leave a Comment